logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips HD8847 - brak kawy po wyborze cappuccino, ikona zaparzacza

pytawin1 30 Sty 2024 18:50 318 6
REKLAMA
  • #1 20936852
    pytawin1
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,proszę o pomoc w następującym problemie. Ekspres wyczyszczony, nowe uszczelki, nasmarowany, elektrozawory, pompa i przepływomierz również. Kawy czarne robi bez problemu. Gorąca woda , płukanie działają. Po wciśnięciu cappuccino spienia mleko, mieli kawę zapuszcza wodę do zaparzacza po czym pojawia się ikona zaparzacza na żółtym tle i następuje koniec procesu. Nie wydaje kropli kawy. Pojawienie się tego symbolu oznacz: blok kawy jest w fazie przywracania ustawień z powodu zresetowania urządzenia.
    O co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 20941281
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Dziwne ze robi zwykle kawy czarne a przy cappuccino jest problem. Co może być problemem to styczniki krańcowe dzięki którym ekspres otrzymuje informacje w jakim pozlozeniu jest zaparzacz. Czy zmiana mocy aromatu na najmniejszą ilość ziarenek cokolwiek zmiania ? Zablokuj czujnik otwarcia bocznych drzwi i sprawdź jak działa zaparzacz przy kawie zwykłej i tej z problemami.
  • REKLAMA
  • #3 20950806
    pytawin1
    Poziom 7  
    Próbowałem z małą ilością kawy niestety bez zmian. Rozkręciłem cały elektrozawórzawór, wyczyściłem i sprawdziłem na krótko - działa. Przyglądałem się pracy zaparzacza, poza tym, że dochodzi do momentu sprasowania, za chwilę następuje jego reset. Obstawiam uszkodzenie płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 20950913
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 173
    Zrób próbę: Wybierz cappuccino z kawą wstępnie zmieloną, ale kawy do zaparzacza nie nasypuj. Zobacz jak proces przebiegnie.
  • #5 20950919
    pytawin1
    Poziom 7  

Mogłem to zawrzeć w poprzedniej odpowiedzi, tak też robiłem. Szkoda mi było kawy, więc go oszukiwałem, że ma sypaną.
  • #6 20951158
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 173
    Problem może być w przełączniku kawa/cappucino. Może padła fotodioda, lub przełącznik jest zużyty.
  • REKLAMA
  • #7 20956186
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Czy jest możliwość by spienić samo mleko? Przy robieniu kawy mlecznej, po spienianiu mleka ekspres musi trochę ostudzić boiler, by woda do zacierania kawy nie była zbyt gorąca. Część ekspresów robi to dodatkowym elektrozaworem, w innych z uwagi na jego brak urządzenie pompuje wodę i wyrzuca ją przez palec zaparzacza. W tym momencie pojawia się dużo pary, może ona powodować błędne sygnały pozycji zaparzacza. Czy Twój ekspres ma dźwignię na wylewce, która teoretycznie odpowiada za kawę przelewową i tę drugą? Ja bym wymienił czujniki krańcowe położenia zaparzacza i sprawdził silnik. Pisałeś, że sprawdzałeś z kawą sypaną i jest ten sam efekt? Wejdź w tryb serwisowy i sprawdź czujniki, czy wszystko działa prawidłowo. Tak to wygląda jak by miał za dużo kawy i nie daje rady zacisnąć do końca. Możesz! Podstawic inny zaparzacz ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Philips HD8847, który po wyborze cappuccino nie wydaje kawy, a na wyświetlaczu pojawia się ikona zaparzacza. Ekspres został wyczyszczony, wymienione uszczelki, a także sprawdzone elektrozawory, pompa i przepływomierz. Problemy występują mimo prawidłowego działania przy parzeniu czarnej kawy. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej lub przełącznika kawa/cappuccino. Inne sugestie obejmują sprawdzenie czujników krańcowych, możliwość spieniania mleka oraz testowanie ekspresu w trybie serwisowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA