logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gasnący wyświetlacz z licznikiem - Citroen grand Picasso II 2015

msocha59 02 Lut 2024 08:00 5586 14
REKLAMA
  • #1 20940550
    msocha59
    Poziom 2  
    Dzień dobry

Mam Citroena C4 Grand Picasso II z roku 2015.
    Kilka dni temu całkowicie zgasł mi wyświetlacz z licznikiem. Jest czarny. Czasami gaśnie podczas jazdy, czasami po naciśnięciu guzika start/stop zapali się, pokaże liczniki i jak tylko silnik się uruchomi, to znów robi się czarny. Czasami przejadę 2 km do przedszkola i jest OK, zgaszę... a jak odpalę za 5 minut, to już jest czarno i nie reaguje. Jeśli ekran od razu jest czarny bez żadnego podświetlenia, to guziki STOP się podświetlają przy uruchomieniu zapłonu. Świeciłam latarką na ekran, nic nie widać, pukałam, stukałam... też nic... (rady kolego ;))

Czy ktoś miał coś takiego? Ma ktoś pomysł, co to może być?? Wszystko inne działa bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20940560
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Odświeżyć połączenia i/lub luty...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20940622
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Tak jak kolega wyżej pisze, najprawdopodobniej luty popękały od wstrząsów. Jest to typowy objaw dla pól lutowniczych w technologii PB-FREE.
    Temat przerabiałem dwukrotnie, w TOYOTA i VW.
    W Toyocie wyrzucało komunikat o module od poduszek powietrznych. Wymontowałem moduł i na warsztat, podczas oględzin nic nie stwierdziłem. Poprawiłem wszystkie luty cyną ołowiową i moduł działa już ponad 3 lata. Mam ten komfort, że zawodowo zajmuje się elektroniką.
    W VW również wyświetlało błąd, że poduszka przednia pasażera jest dezaktywowana. Wymontowałem przełącznik który znajduje się w schowku pod deską i rozłożyłem go na części.
    Są tam dwa mikroswitche które są sprawne i jest tam płytka z czteroma rezystorami. Oczywiście pod dużym powiększeniem nic niepokojącego nie było widać.
    Poprawienie wszystkich lutów na rezystorach i to usunęło problem.
    Oczywiście przed poprawą wykonałem kilka pomiarów rezystancji na tych rezystorach i po przetopieniu pól lutowniczych rezystancja się zmieniła na dwóch rezystorach.
    Od pół roku spokój.
    Takie objawy, jak nieregularna praca wyświetlaczy na desce rozdzielczej, czy radiu, świadczą o braku jakiegoś połączenia pomiędzy modułami.
    Pozdrawiam
  • #4 20940624
    msocha59
    Poziom 2  
    Dzięki, Mam w pracy chłopaków którzy mi to sprawdzą i ewentualnie zrobią :) Łatwo się ten licznik wyciąga? Bo muszę go przez weekend wyciągnać nie wypinając z wtyczek, by rano w pracy tylko go wypiąć i sprawdzić :)
  • #5 20949114
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    I co, udało się coś zdziałać ?
  • #6 21399591
    dariuszglebocki
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam. Szukam pomocy z wyswietlaczem głównym czasem z rana nie uruchamia się po przejechaniu ok 10 km ponownym uruchomieniu jest ok. I czy jest opcja pozbyć sie też plam?
  • REKLAMA
  • #7 21400800
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    dariuszglebocki napisał:
    I czy jest opcja pozbyć sie też plam?

Tak, wystarczy wymienić na sprawny- innej opcji niestety nie ma.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21400893
    dariuszglebocki
    Poziom 3  
    Czy opcja wyświetlacza z Aliexpress wchodzi w grę? Czytałem na grupie FB, że polecają z Ali, bo jest dużo tańszy.
  • #9 21400930
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 587
    dariuszglebocki napisał:
    Czy opcja wyświetlacza z Aliexpress wchodzi w grę? Czytałem na grupie FB, że polecają z Ali, bo jest dużo tańszy.

Jeśli pasuje i działa, to dlaczego nie? Na pewno będzie lepszy niż czarne plamy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21401028
    bamsss
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    tylko wymiana, nie wiem nie słyszałem żeby ktoś to w pl naprawiał, w serwisie 4600, i kupuj po lift jest już poprawiony, te przed lifty padają a to ich wada i serwis o tym dobrze wie bo wymieniali je na gwarancji
  • REKLAMA
  • #11 21401031
    dariuszglebocki
    Poziom 3  
    No na Aliexpress koszt 800 zł, a więc jest spora różnica.
  • #12 21401036
    bamsss
    Poziom 17  
    tylko pytanie czy masz sam lcd walnięty czy cos na płycie, ja obstawiam kulki na bga, kiedyś to męczyłem, podgrzanie pomogło na chwile
  • #13 21401077
    dariuszglebocki
    Poziom 3  
    Czyli proponujesz kupić cały wyświetlacz po lifcie ? A nie tylko LCD z Aliexpress ?
  • #14 21401081
    bamsss
    Poziom 17  
    twój wybór, ja bym kupił cały licznik, na pewno pewniej niż strzelać w ciemno
  • #15 21401083
    dariuszglebocki
    Poziom 3  
    Muszą zgadzać się numery tak? Pod licznikiem i pytanie co z przebiegiem itp?

Podsumowanie tematu

✨ W Citroenie C4 Grand Picasso II z 2015 roku występuje problem z gasnącym wyświetlaczem licznika, który czasami gaśnie podczas jazdy lub po uruchomieniu silnika pozostaje czarny. Objaw ten jest typowy dla uszkodzonych połączeń lutowniczych (pól lutowniczych) w technologii Pb-Free, które mogą pękać pod wpływem wstrząsów. Zalecane jest odświeżenie i przelutowanie połączeń cyną ołowiową, co w podobnych przypadkach w innych markach (Toyota, VW) skutkowało trwałym usunięciem problemu. Wyświetlacz można wymontować, jednak wymiana całego modułu licznika po lifcie jest często rekomendowana, gdyż wersje przed liftingiem mają fabryczną wadę. Koszt nowego licznika w serwisie to około 4600 zł, natomiast tańszą alternatywą są wyświetlacze z Aliexpress za około 800 zł, choć wymaga to dopasowania numerów i uwzględnienia kwestii przebiegu. Podgrzewanie układu BGA może chwilowo poprawić działanie, ale nie jest trwałym rozwiązaniem. W Polsce naprawa płyty licznika jest rzadko wykonywana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA