logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Sagem MYX6-2 z PC przez kabel USB z naklejką For SAG MYX5?

arturssp 02 Gru 2005 16:46 3255 11
  • #1 2047210
    arturssp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam!
    Dzis zaopatrzylem sie w kabelek USB do telefonu Sagem MYX6-2 (kupiony na allegro). Na wtyczce jest naklejka "For SAG MYX5". Za nic nie moge polaczyc sie z telefonem :( PC wykrywa kabel i instaluje sterowniki "Prolific USB-to-Serial Bridge (COM 3)". Tylko ze ani oryginalny program Well Phone, ani MPAS nie widza telefonu. MPAS wywala blad dla portu COM3: "Nie mozna rozpoznac kabla podlaczonego do tego portu.....". Co zrobic?? Jak moge polaczyc moj telefon z PC - chodzi mi o zgranie zdjec i filmikow z telefonu. Prosze o odpowiedz, co zrobic, ewentualnie jakim programem?? Telefon to Sagem MYX6-2 kupiony kilka dni temu w Orange. Dzieki z gory za odpowiedz. Pozdrawiam!!
  • #2 2047332
    Qri
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam.
    z tego co sie orietuje to masz niewlasciwy kabel, X5,X6 to nie to samo co X6-2. sprzedajacy na allegro tego nie pisza, ale z tego co wiem, to tak jest.
    zycze powodzenia w nawiazaniu komunikacji :)
  • #3 2047416
    arturssp
    Poziom 16  
    Hmm, a czym roznia sie te kable?? Ma ktos moze jakis sposob przerobki kabla oznaczonego "MYX5" aby wspolpracowal z MYX6-2 ?? (ktore piny zamienic itd.)?
  • #4 2047436
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Kabel jest oczywiście dobry bo współpracuje z wszystkimi sagemami które mają takie same wejście, a to że jest problem to poprostu trzeba trochę posiedzieć przy kompie i go rozwiązać, bo na każdym PCcie będzie to troszkę inaczej. Jakiś czas temu siedziałem całą noc aby zainstalować stery do martecha i w końcu się udało, więc cierpliwości i napewno sobie z tym poradzisz.
    pozdr

a tu link do softu x6-2 :D http://global.mobileaction.com/download/download1.jsp?phoneBrand=11&modelID=358&go=+Go+
  • #5 2047546
    arturssp
    Poziom 16  
    Rzecz w tym, ze zainstalowalem soft i stery z tej strony ktora podales w linku. I niestety - system widzi kabel, ale Handset Manager nie widzi telefonu - caly czas miga "Proba polaczenia z telefonem", robie juz cuda - po zainstalowaniu czegokolwiek czy po odinstalowaniu zawsze restartuje kompa, tez nic to nie zmienia... drivery z tego linku instaluja sie jako "MAT USB-to-Serial Port", ale niestety nadal program nie widzi telefonu.... Co jeszcze moze byc nie tak ??
  • #6 2048092
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    jaki masz system--XP i serwer pak 2--jak nie to może być problem...

pozdrawiam*******
  • #7 2048173
    arturssp
    Poziom 16  
    Mam windows XP z dodatkiem service pack 2. Mam pytanie - gdzie moge znalezc opis pinow tego telefonu?? Bo cos mi sie wydaje ze chyba ktos zamienil TX z RX w tym kabelku....
  • #8 2050148
    arturssp
    Poziom 16  
    Ma ktos moze sprawdzony schemat kabla do tego telefonu?? bo juz nie mam sily do tego... predzej zrobie nowy kabel niz ten uruchomie. Prosze o jakis opis + schemat sprawdzonego kabelka. Moze byc na COM-a, bo z USB sa zawsze jakies problemy. Dzieki z gory.
  • #9 2303058
    kwiatos83
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    tez mam ten kabelek kupiony na allgro i bez problemu uzywam go do myx6-2.jedynym problemem to moze byc ustawiona zbyd duza predkosc w ustawieniach telefonu menu/lacznosc/szybkosc transmisji/.....i tu powinno byc "autoamtycznie" oraz menu/lacznosc/tryb usb/.... i tu powinno byc "modem"
  • #10 2313808
    Waaazuuup
    Poziom 2  
    Witam miałem podobny problem z kablem firmy Forever. Też napisane jest, że do myx5 i myślałem, że kasa w błoto poszła i trzeba będzie kupić bluetooth. Jednak nie poddałem się i odinstalowałem wszystko co związane było z telefonem. Potem zainstalowałem sterowniki kabla, ale nie z płyty dołączonej do niego lecz te od WellPhone do "Starego Kabla". Następnie instalka samego WellPhone, rejestracja i poszło. Niestety wymiana danych w tym telefonie nie jest imponująca jeśli chodzi o możliwości. Tylko dźwięki, obrazy i filmy. Dodam, że nie można usunąć standardowych tapet i dzwonków, które mnie nie pasują ani trochę. W moim poprzednim telefonie Siemens S55 mogłem wywalić wszystko żeby zwolnić trochę miejsca a tu nie. Ale to pewnie wina Orange softu.
    Aaa i jeszcze jedno. Wydaje mi się idiotyzmem wsadzenie do pudełka płyty z programem do wymiany danych, ale kabla USB lub Com to już nie łaska. Dziwne podejście. Pozdrawiam
  • #11 2587407
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    A ja mam problem, kupiłem Bluetooth do kompa bo chciałem Sagem my-x6
    użyć jako modemu do połączenia gprs. Kompletna porażka modem w
    ogóle nie rusza inne funkcje działają choć jest ich niewiele. Dla
    porównania SE k-700 chodzi jako modem bez zarzutu i żadnych
    ingerencji w portach. System operacyjny mam win SP. Czy komuś się
    może udało zainstalować Sagem my-x6 jako modem za pomocom Bluetooth?
  • #12 2614795
    kwiatos83
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    mam ten sma problem i przez Bluetooth i przez kabelek USB, wyskakuje ze modem zostal zle skonfigurowany i trzeba powtorzyc konfiguracje. moze to jest wada softu telefonu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy połączenia telefonu Sagem MYX6-2 z komputerem przez kabel USB oznaczony jako "For SAG MYX5". Kabel jest wykrywany przez system Windows XP SP2 i instaluje sterowniki Prolific USB-to-Serial Bridge, jednak programy Well Phone i MPAS nie rozpoznają telefonu, zgłaszając błąd portu COM3. Dyskusja wskazuje, że kable oznaczone dla MYX5 i MYX6-2 mogą różnić się pinoutem, co powoduje problemy z komunikacją. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień telefonu, takich jak prędkość transmisji (powinna być ustawiona na "automatycznie") oraz tryb USB (należy ustawić "modem"). Zalecane jest także użycie sterowników i oprogramowania dedykowanego dla MYX6-2, dostępnego na stronie producenta. Niektórzy radzą odinstalowanie wszystkich sterowników i ponowną instalację oprogramowania Well Phone, zwłaszcza wersji dla starszych kabli. Wskazano również, że problem może wynikać z błędnego podłączenia linii TX i RX w kablu lub z niekompatybilności kabla USB z telefonem. Alternatywnie, sugerowano użycie kabla z interfejsem COM zamiast USB. Wątek porusza także kwestie ograniczeń oprogramowania telefonu, które nie pozwala na usuwanie standardowych tapet i dzwonków. Dodatkowo, pojawiły się problemy z konfiguracją modemu Bluetooth dla modelu MYX6, gdzie modem nie działa poprawnie mimo poprawnej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA