logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie mogę wpisać ć po ś w Windows 11 używając ALT + C

Daniel_GSM 05 Lut 2024 10:21 16836 8
REKLAMA
  • #1 20945760
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Hej,

Mam nietypowy problem z Windows 11.

Otóż nie mogę napisać słowa Cześć za jednym zamachem gdyż nie wskakuje mi literka ć na końcu.

Podczas wpisywania słowa "cześć" przy literze ś wciskam alt+s i trzymając alt chcę następnie wpisać ć, ale robi się c.
    Żeby wpisać ć muszę puścić alt i jeszcze raz go wcisnąć z literą c.

Ć nie wskakuje tylko wtedy gdy przed ć jest ś - jeśli użyję kombinacji alt+c w innej sytuacji to wskakuje bez problemu.

Cóż to może być?
  • REKLAMA
  • #2 20945832
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    Możesz wypróbować inną fizyczną klawiaturę?
  • REKLAMA
  • #3 20946068
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    To samo.

Chcąc wpisać ć po ś muszę puścić klawisz ALT i wcisnąć go ponownie.
    Wcześniej na WIN10 nie było takiego problemu i mało tego odpalając WIN10 na VM wszystko działa.
  • REKLAMA
  • #4 20960655
    Eurobercik
    Poziom 1  
    Ocena: 10

Miałem ten sam problem i okazało się, że problem sprawiał proces "HP System Event Utility", który działał w tle.
  • REKLAMA
  • #5 20960898
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Jak wyżej, masz jakiś działający program który używa tej sekwencji.
  • #6 21283170
    tommynowotny
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Ja wyłączyłem opcje KLIPY w ZOOM/ustawienia
  • #7 21373215
    damiankasperek
    Poziom 1  
    Podbijam pytanie, mam dokładnie ten sam problem.
    Proces "HP System Event Utility", który działa w tle, nie da się wyłączyć ani wstrzymać.
    Lub mi się nie udało, Eurobercik, bądź tak dobry i wyjaśnij dokładnie, co zrobiłeś z problemem "ść" w związku z odkryciem, że to wina procesu HP System Event Utility?

Pozdrawiam,
    Damian
  • #8 21373317
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Odinstaluj HP System Event Utility.
  • #9 21489286
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Należało zaktualizować oprogramowanie Asus.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niemożności wpisania litery "ć" bezpośrednio po literze "ś" w systemie Windows 11 przy użyciu kombinacji ALT + C. Wcześniej na Windows 10 problem nie występował, a w maszynie wirtualnej z Windows 10 funkcja działa poprawnie. Przyczyną konfliktu może być działający w tle proces "HP System Event Utility", który przechwytuje sekwencje klawiszy i uniemożliwia wpisanie "ć" po "ś" bez zwolnienia klawisza ALT. Rozwiązaniem jest wyłączenie lub odinstalowanie tego procesu. Inna sugestia to wyłączenie opcji KLIPY w aplikacji Zoom, która również może blokować kombinacje klawiszy. W jednym przypadku problem rozwiązała aktualizacja oprogramowania producenta Asus, co wskazuje na możliwy wpływ sterowników lub narzędzi systemowych na obsługę klawiatury w Windows 11.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA