logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko EWUEU8636XAW pralka nie odpompowuje wody, pompa działa i co sprawdzić?

badman2503 05 Lut 2024 20:10 1767 5
REKLAMA
  • #1 20946800
    badman2503
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam,
    Na programie pompa nie załącza się i woda cały czas stoi. Zdemontowałem pompę i podłączyłem na krótko - jest sprawna. Przy programie odpompowanie program trwa 2 minuty, pralka kręci ale woda cały czas stoi i nie słychać pompy. Na zakończenie tego programu nie pojawia się "END" tak jakby czujnik miał informacje, że woda dalej stoi lub zostaje na 1 minucie.
    Co jeszcze mogę sprawdzić? Proszę o pomoc.
    Panel sterowania pralki z wyświetlaczem i przyciskami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20946888
    badman2503
    Poziom 10  
    Woda zalewa się poprawnie. Sprawdzałem pompę z odkręconym filtrem - nie zakręciła. Przyjąłem że może tak być z racji tego że nie ma wody i czujnik może nie dawać sygnały do załączenia ( zdaje mi się że może pralka ma takie zabezpieczenie ). . Zalalem wodą i pompy ani nie słychać ani nie czuje w dłoni żeby się załączała. Co prawda jak podłączyłem ją na krótko chodziła bardzo cicho i bez drgań ale myślę że wyczulbym.
    Muszę wykobinowac jakiś sposób na podłączenie miernika bezpośrednio do kostki podłączanej do pompy i sprawdzić czy sam sterownik daje jakieś napięcie podczas sygnału do wypompowania. Kostka jest wąska i głęboka , szpikulce miernika nie wchodzą do środka.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20946930
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6932
    Sam fakt, że wirnik w silniku pompy się obraca, nie świadczy jeszcze o jej sprawności.
    W kostkę zasilającą pompę typowe sondy od miernika da się wcisnąć.
    Można też zdemontować moduł i sprawdzić elementy wykonawcze.
  • #6 20947045
    badman2503
    Poziom 10  
    Chyba potrzebowałem Waszych fluidów. Faktycznie sondy weszły w kostkę (sama kostka była dość elastyczna i bez uszkodzenia rozszerzyła się). Zasilania nie było podczas wypompowania. Po wiązce doszedłem do okolic programatora. Zdemontowałem pokrywę górną pralki. Kostki na zdjęciu były luźne, a ta od pompy wisiała na włosku. Musiały przez te 3 lata pracy wysuwać się od drgań. Dziwne, że nie mają zatrzasków, skoro pracują w środowisku, w którym występują drgania.
    Podsumowując.
    Opisałem dokładnie krok po kroku, bo może jakiś kolejny nieszczęśnik będzie miał taki sam problem.
    Problem rozwiązany, pralka odpompowuje i ładnie kończy cykl. Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia
    Widok wnętrza pralki z kablami i kłączami przewodów.
REKLAMA