logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu nowoczesnej kotłowni na pellet z ochroną powrotu podłączeniem bufora itp

dj-kopol 07 Lut 2024 20:01 1887 7
REKLAMA
  • #1 20950273
    dj-kopol
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Szukam schematu nowoczesnej kotłowni na pellet z ochroną powrotu podłączeniem bufora około 400L , cwu oraz innych niezbędnych urzadzeń schemat tylko pod ogrzewanie podłogowe
  • REKLAMA
  • #2 20950346
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Kocioł pelletowy z buforem? To ma rację bytu tylko w szczególnych przypadkach. Musiałbyś więcej napisać o swoich pomysłach/potrzebach, aby można było coś sensownego zaproponować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20952072
    dj-kopol
    Poziom 10  
    Dom parterowy Plan parterowego domu z rozmieszczeniem pomieszczeń i metrażem.
    Plan domu parterowego z rozkładem pomieszczeń.

Dom parterowy na calości podłogówka myślałem o buforze, cwu ,oraz, ciepłym powrocie do kotła ,sterowanie sieciowe
    Rurki Pert już zamontowane w odległosci co 10cm w każdym pokoju jest też przewód do ogrzewania (strefowego ale to nie musi być koniecznie)
  • #5 20952350
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    Rozumiem, że wybrałeś pellet jako paliwo z jakiś konkretnych powodów - ale skąd pomysł, żeby do pelletowca dokładać bufor - to tylko zabiera miejsce i generuje dodatkowe koszty. Dzisiejsze kotły pelletowe dają Ci - podobnie jak np. gazowe - zarówno moc i jak i odpowiednią temperaturę czynnika "na żądanie". Owszem, przy małych potrzebach zapalarka potrafi szybko (w rok, dwa) odmówić posłuszeństwa. Tylko, że kosztuje koło 100 zł - a bufor z osprzętem i dodatkową robocizną duuuuuużo więcej.
    Czy bufor ma być "zabezpieczeniem" dostaw ciepła? Twój będzie miał jakieś 25kWh - na kilka, kilkanaście godzin wystarczy - ale i tak energia elektryczna będzie potrzebna do jego rozbioru - a więc wystarczy i dla pracy kotła.
    A może chcesz bufor dodatkowo dogrzewać w inny sposób - wtedy to może mieć sens.
  • REKLAMA
  • #6 20953840
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Widziałem instalacje kotłów wysokotemperaturowych do zasilania podłogówek. Kocioł zasilał bufor. Z bufora był rozbiór przez zawory 3D z siłownikami. Na kotle ustawiona duża histereza, tak samo jak na buforze. Kocioł z ustawioną możliwie niska mocą nie taktował często. Warto rozważyć koszt inwestycji czy nie będzie podobny do montażu pompy ciepła. Jak ma być niski parametr to chyba aż się prosi.
    Jeżeli już idziesz w pellet to poszukaj dobrych instalatorów. Oni mają obcykane schematy takich kotłowni.
  • #7 20956715
    dj-kopol
    Poziom 10  

No właśnie dlatego założyłem temat. Może ktoś zna taki schemat?
  • #8 20957166
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    dj-kopol napisał:
    No właśnie dlatego założyłem temat. Może ktoś zna taki schemat?

W poscie #3 masz link i schematy. Czytałeś ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu nowoczesnej kotłowni na pellet, która obejmowałaby bufor o pojemności około 400L, ciepłą wodę użytkową (CWU) oraz inne niezbędne urządzenia, z naciskiem na ogrzewanie podłogowe. W odpowiedziach podkreślono, że zastosowanie bufora w systemie z kotłem pelletowym może być uzasadnione w specyficznych przypadkach, jednak wiąże się z dodatkowymi kosztami i zajmuje miejsce. Zasugerowano również, aby rozważyć alternatywne rozwiązania, takie jak pompy ciepła, oraz poszukać doświadczonych instalatorów, którzy mogą dostarczyć odpowiednie schematy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA