logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku i mrugające diody w Nad C340 - jak diagnozować?

ravxv9 08 Lut 2024 21:51 387 4
  • #1 20952168
    ravxv9
    Poziom 10  
    Dzień dobry, piszę z zapytaniem, czy ktoś miał już taki problem z tym nad'em (C340), albo wie, co mu jest, albo przynajmniej jak to diagnozować?
    Najpierw nie było dźwięku na żadnym kanale. Wszystko się włączało, guziki działały, dioda na wybranym wejściu się przełączała, ale nic nie grało. Po otwarciu i próbie pomiaru, zaczęły mrugać diody na panelu przednim. Nie można niczego ustawić, wszystkie diody mrugają równomiernie, zapalają się i gasną. Można tylko włączyć i wyłączyć. Po pomiarze podzespołów, zostały mi tylko układy scalone, ale nie wiem, jak je sprawdzić.
    Do tego strzelił jeden z kondensatorów oznaczony na schemacie jako C512. Dlaczego? Nie wiem. Był wlutowany we właściwą stronę, a strzelił jakby zmieniono mu bieguny.
    Oczywiście widać, że było coś grzebane wcześniej. Ścieżki zostały poprawione, ale przewodzą.
    Załączniki:
    • nad_c340_sm.pdf (4.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 20953114
    H
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Takie zachowanie wygląda jakby działało zabezpieczenie z jakiegoś powodu. Sprawdź stałe napięcie na wyjściu końcówki mocy, napięcia zasilające czy są symetryczne. Tranzystory mocy bardzo się grzeją?
  • #3 20953259
    ravxv9
    Poziom 10  
    Hello, dzięki za odpowiedź.
    Napięcie na wyjściu wynosi około 30 mV dla obu kanałów, natomiast napięcie symetryczne lewego do prawego wynosi 27 V do 40 V. Co do tranzystorów, nie czuć na nich żadnego ciepła, nawet lekkiego. Czy powinny się mocno grzać, nawet jeśli są sprawne?
  • Pomocny post
    #4 20953329
    H
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Tranzystory nie powinny się bardzo nagrzewać aczkolwiek po kilkunastu minutach powinny być ciepłe radiatory, jeśli by się wzbudzał to mógłby być piekarnik i też by się nie włączył.
    Dziwne że wywaliło ten kondensator i nic poza tym.... Podmień ten kondensator na sprawny i zobacz co się będzie działo. Jakie przyrządy pomiarowe posiadasz? Masz oscyloskop?
    ....."napięcie symetryczne lewego do prawego wynosi 27 V do 40 V".... nie bardzo rozumię o co chodzi w tym stwierdzeniu....
    W którym miejscu mierzyłeś to stałe na wyjściu? Mam nadzieje że nie na zaciskach wyjściowych tylko przed przekaźnikiem.
  • #5 20953805
    ravxv9
    Poziom 10  
    Najpewniej wywaliło kondensator, jak coś grzebałem. Już po wymianie, ten który strzelił to C512, ale nic to nie zmieniło. Wymieniłem również kondensator C724 z frontu, był w marnym stanie, ale to też w niczym nie pomogło. No tak, całkowicie źle to zmierzyłem.

Niestety nie mam oscyloskopu, mam tylko multimetry.

Przy próbie pomiaru znowu coś strzeliło, nawet już nie widziałem co. Poddaję się.

Wielkie dzięki za pomoc, niestety przeliczyłem swoje możliwości. Polecacie kogoś, kto się tym zajmuje?
REKLAMA