logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć SHARP AQUOS HARMAN KARDON 50UI7222E, który sam się włącza?

michal81092 09 Lut 2024 11:15 2403 9
REKLAMA
  • #1 20952787
    michal81092
    Poziom 3  
    Witam problem dotyczy SHARP AQUOS HARMAN KARDON 50UI7222E.
    Jak wyłączyć SHARP AQUOS HARMAN KARDON 50UI7222E, który sam się włącza?

TV muszę odłączać z gniazdka by był wyłączony na stałe , po wyłączeniu z pilota po 5-6sek włącza się sam , aktualizacja pisze ze jest aktualna ,reszta funkcji działa bez zarzutu, jeśli miał ktoś podobny problem proszę o wpis.
  • REKLAMA
  • #2 20952905
    andrzejpiet84
    Poziom 11  
    Ocena: 8

Może pilot masz uszkodzony i sam załącza TV. Wyjmij baterie z pilota i sprawdź, czy się włączy sam.
  • #3 20952907
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Wyjmij baterie z pilota, może sam wysyła (przyblokowany jakiś przycisk na pilocie). Sam TV ma jakieś przyciski na obudowie?
  • REKLAMA
  • #4 20952917
    michal81092
    Poziom 3  

Andrzejpiet74, bez żadnej różnicy.

Dodano po 3 [minuty]:

LeDy napisał:
    Wyjmij baterie z pilota, może sam wysyła (przyblokowany jakiś przycisk na pilocie). Sam TV ma jakieś przyciski na obudowie?

Nowe baterie, nowy pilot, nie musiałem go parować i działał już.
  • #5 20952928
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Jak zrozumiesz wszystko co napisałem to pisz.
  • REKLAMA
  • #6 20952930
    andrzejpiet84
    Poziom 11  
    Mam SHARP AQUOS HARMAN KARDON tylko 32cali. Ma jeden przycisk z tyłu w dolnym prawym rogu. Nie wiem jak ten model z tematu.
  • #7 20953041
    andrzejpiet84
    Poziom 11  
    No patrząc od przodu czyli na ekran u mnie jest z prawej. Nie jest uszkodzony ten przycisk?
  • REKLAMA
  • #8 20953072
    michal81092
    Poziom 3  
    Klika ok, wszystkie strony też przełącza, tylko zauważyłem że mogę ten guzik cofnąć lekko do siebie.
  • #9 20953099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20954628
    michal81092
    Poziom 3  

fid67867 napisał:
    ### Krok 1: Sprawdzenie ustawień telewizora
    Pierwszą rzeczą, którą warto zrobić, jest sprawdzenie ustawień telewizora. Czasami opcje takie jak timer, alarm lub specjalne funkcje związane z automatycznym włączaniem mogą być nieświadomie aktywowane.

1. Wejdź w Ustawienia telewizora - Przejrzyj sekcję z ustawieniami dotyczącymi czasu i upewnij się, że nie ma ustawionego żadnego timera ani alarmu, który mógłby włączać TV.
    2. Sprawdź opcje HDMI-CEC - Jeśli używasz urządzeń podłączonych przez HDMI, takich jak konsola do gier, odtwarzacz Blu-ray itp., sprawdź, czy funkcja HDMI-CEC (różne producenci mogą używać różnych nazw dla tej funkcji, np. Anynet+ u Samsunga, Simplink u LG itp.) jest aktywna, ponieważ może ona pozwalać urządzeniom zewnętrznym na włączanie telewizora.

### Krok 2: Sprawdzenie połączeń zewnętrznych
    Niekiedy urządzenia zewnętrzne podłączone do telewizora mogą wysyłać sygnał, który powoduje jego włączenie.

1. Odłącz wszystkie urządzenia zewnętrzne - Zrób to i zobacz, czy problem nadal występuje. Jeśli telewizor przestanie się samoczynnie włączać, oznacza to, że jedno z urządzeń zewnętrznych jest prawdopodobnie przyczyną problemu.
    2. Podłączaj urządzenia pojedynczo - Aby ustalić, które urządzenie jest problematyczne, podłączaj je pojedynczo i obserwuj, czy i kiedy problem się powtarza.

### Krok 3: Aktualizacja oprogramowania
    Producent może wydać aktualizację oprogramowania, która rozwiązuje problem z samowłączaniem się telewizora.

1. Sprawdź dostępność aktualizacji oprogramowania - Wejdź w ustawienia systemu telewizora i poszukaj opcji aktualizacji oprogramowania. Upewnij się, że Twój telewizor jest połączony z internetem.
    2. Zaktualizuj oprogramowanie - Jeśli jest dostępna nowa wersja oprogramowania, zaktualizuj telewizor i sprawdź, czy problem został rozwiązany.

### Krok 4: Reset do ustawień fabrycznych
    Jeśli powyższe kroki nie rozwiązują problemu, ostatnią deską ratunku może być reset telewizora do ustawień fabrycznych. Uwaga, ta operacja usunie wszystkie personalizacje i dane z telewizora.

1. Znajdź w menu opcję resetu - W ustawieniach telewizora poszukaj opcji zresetowania do ustawień fabrycznych.
    2. Wykonaj reset - Postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie, aby zresetować telewizor.

Mam nadzieję, że jedna z tych metod pomoże rozwiązać Twój problem. Jeśli jednak problem nadal występuje, może to wskazywać na bardziej skomplikowane kwestie techniczne, w takim przypadku sugerowałbym skontaktowanie się z serwisem SHARP lub z kwalifikowanym technikiem.

Próbowałem wszystkiego, co zaleciłeś, nadal nic. Podejrzewam, że zasilacz do wymiany.
    Załączniki:
    • Jak wyłączyć SHARP AQUOS HARMAN KARDON 50UI7222E, który sam się włącza? 20240208_141645.jpg (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem SHARP AQUOS HARMAN KARDON 50UI7222E, który samoczynnie się włącza po wyłączeniu z pilota. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pilota, w tym wyjęcie baterii, aby upewnić się, że nie jest uszkodzony. Zwracają również uwagę na możliwość aktywacji funkcji automatycznego włączania w ustawieniach telewizora, takich jak timer czy HDMI-CEC. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odłączenia urządzeń zewnętrznych, ale problem nadal występuje, co sugeruje potencjalną awarię zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA