logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S22 traci zasięg - problemy z siecią i LTE, co robić?

myszka_pawel 09 Lut 2024 20:27 13548 16
REKLAMA
  • #1 20953640
    myszka_pawel
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Witam. Mam problem z Samsungiem S22. W pewnym momencie samoczynnie zaczął mieć problemy z siecią. Tzn. przykładowo mam połowę zasięgu, a gdy próbuję wykonać połączenie, to wyskakuje komunikat 'nie zarejestrowano w sieci', tak jakbym był poza jakimkolwiek nadajnikiem. Z internetem jest to samo, niby włącza się LTE, a w ogóle nie działa. Czasem włącza się sieć EDGE, która jest bezużyteczna. Niekiedy, zależnie od miejsca, w którym się znajduję, sieć jest i jest powiedzmy w miarę ok, ale nie do końca tak szybka jak wcześniej, nim zaczęły się problemy. Gdy jestem w budynku, to praktycznie problem jest zawsze, na zewnątrz, zależnie od miejsca, czasami się włączy, gdy się poruszam. Tak jakby antena w telefonie działała w jakimś ułamku. Próbowałem resetu, zmiany sieci - nie działa. Jedynie serwis pomoże, czy mogę coś wskrzesić w ustawieniach?
  • REKLAMA
  • #2 20953854
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Sprawdź jak się zachowuje karta SIM w innym telefonie.
    Sprawdź czy telefon jak i aplikacje są aktualne. Nie wiem jak długo trwa usterka, możesz spróbować skontaktować się z operatorem w celu sprawdzenia czy nie ma jakiś problemów po stronie operatora. Możesz spróbować zrobić duplikat karty SIM.
  • #3 20953859
    myszka_pawel
    Poziom 2  
    Akurat tego nie próbowałem, ale wsadzalem 2 inne karty do telefonu i problem był ten sam, więc wykluczylem kwestie problemu w karcie SIM.
  • #4 20954820
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 132
    >>20953640
    Jak masz ustawione w danych komórkowych?
    Wyszukiwanie sieci itd. Używasz volte itp?
    Sprawdź w miejscu gdzie masz dobry zasięg.

Możesz spróbować zresetować ustawienia sieciowe.
    Chyba masz dual sim. Przełóż kartę do innego gniazda.
  • REKLAMA
  • #5 21073219
    neeonee
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Miałem ten sam problem - w serwisie diagnoza płyta główna, antena i akumulator. Koszt 1900zł. Masakra, flagowiec.
  • #6 21073639
    VMefju
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    U mnie pomogła wymiana płytki ładowania i taśmy sygnałowej(była uszkodzona wpinka na płytce)
  • #7 21074065
    markus-87
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Możesz spróbować we własnym zakresie otworzyć telefon. Rozgrzać plecy i zdjąć pokrywę tylną. Są poradniki na YT.
    Wtedy sprawdzisz czy np antena jest wpięta w gniazdo na płytce w telefonie.

Jak i tak do serwisu musisz wysłać to co za różnica.
  • REKLAMA
  • #8 21172141
    peporemont3
    Poziom 1  
    Mam to samo. Zamówiłem antenę, zobaczę, co to zmieni. Na dworze, jak cię mogę, coś łapie, ale w pomieszczeniach kaplica. Zesłał się 2 tygodnie po utracie gwarancji.
  • REKLAMA
  • #9 21215617
    robertwyrwinski70
    Poziom 6  
    >>21172141
    Witam, natknąłem się na twój post w poszukiwaniu rozwiązania podobnego problemu. Wymiana anteny coś pomogła? Wymieniałeś tylko antenę czy razem z taśmą sygnałową?
    pozdrawiam
  • #10 21215795
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1285
    To czesto nie tyle antena, co gniazdo w ktore wpina sie tasma antenowa (na plycie glownej czy dolnej plytce) ulega uszkodzeniu i peka (zazwyczaj w wyniku upadkow), przez co dol z gora nie laczy poprawnie. Zazwyczaj te uszkodzenia sa widoczne golym okiem, czy pod lupa po otwarciu telefonu.
  • #11 21397213
    chamrzi123
    Poziom 2  
    Witam. Śledziłem wcześniej ten temat bo miałem też problem taki sam z zasięgiem. U mnie się okazało że problem był z płytą główną i wyświetlaczem. Gdybym wiedział wcześniej to bym kupił nowy tel, bo wyszło prawie 2.5 koła za wszystko.. Pozdrawiam
  • #12 21398105
    bazancior1
    Poziom 1  
    Miałem ten sam problem. U mnie się zaczął w grudniu 2024. Skończyło się na oddaniu do serwisu Samsunga i wymianie płyty głównej. Po miesiącu od naprawy problem powrócił. Telefon jest w serwisie.
  • #13 21398604
    chamrzi123
    Poziom 2  
    Czyli mogło coś paść przy wyświetlaczu @bazancior1
  • #14 21439865
    bdominik95
    Poziom 1  
    To jest standard w tych modelach. Pękają złącza antenowe na płycie głównej, płytce antenowej i taśmie. Miałem już kilka takich przypadków. W Samsungu klientowi powiedzieli 1400 zł za wymianę płyty głównej. Ja za tę usługę brałem 350 zł 🤣

Zdjęcie złącza antenowego na płytce układu elektronicznego.
  • #15 21459335
    rosiu91
    Poziom 10  
    Witam, niestety mam ten sam problem z moim S22 Ultra. Problem pojawił się jakieś 2-3 tygodnie temu, bez wyraźnej przyczyny. Zrobiłem już chyba wszystko, co było możliwe, sprawdzałem karty SIM w innych telefonach, testowałem inne karty SIM w moim telefonie, resetowałem ustawienia sieci, zmieniłem karty fizyczne na eSIM, kontaktowałem się z operatorem sieci itd.
    A ostatnio nawet zresetowałem telefon do ustawień fabrycznych. Problemu oczywiście to nie rozwiązało. 😡😡
    Wczoraj, tak z ciekawości, zacząłem szukać informacji o tym problemie na zagranicznych serwisach i okazuje się, że problem dotyczy naprawdę sporej liczby użytkowników S22/S23 na całym świecie, a spowodowany jest prawdopodobnie aktualizacją do One UI 6.1.
    Poniżej link do tematu (jednego z wielu), tak żebyście mogli sami poczytać:

https://eu.community.samsung.com/t5/galaxy-s2...gnal-loss-after-updating-one-ui/td-p/11002513
  • #16 21487419
    rosiu91
    Poziom 10  
    Cześć wszystkim :) Jeżeli chodzi o kwestie zasięgu, to w moim przypadku nie była to sprawa oprogramowania, o czym napisałem w poprzednim poście. Rzeczywiście była to taśma antenowa flex, o której już wcześniej wspominało kilka osób. Ja jako zupełny laik poradziłem sobie z tym w około godzinę. Potrzebne są tylko filmik instruktażowy na YT, jak rozkręcić S22 Ultra, zestaw śrubokrętów precyzyjnych i opalarka :) Telefon działa jak nowy! Powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ Samsung Galaxy S22 doświadcza problemów z zasięgiem sieci i LTE, objawiających się komunikatem "nie zarejestrowano w sieci", słabym lub brakiem sygnału, szczególnie w pomieszczeniach. Próby rozwiązania problemu obejmowały testowanie różnych kart SIM, resetowanie ustawień sieciowych, zmianę kart na eSIM, kontakt z operatorem oraz reset do ustawień fabrycznych, jednak bez skutku. W dyskusji wskazano, że usterka może mieć podłoże sprzętowe, najczęściej związane z uszkodzeniem taśmy antenowej flex, złączy antenowych na płycie głównej lub płycie antenowej, a także ewentualnie z płytą główną i wyświetlaczem. Uszkodzenia te często pojawiają się po upadkach i mogą wymagać wymiany taśmy antenowej, naprawy złączy lub wymiany płyty głównej, co bywa kosztowne. Niektórzy użytkownicy samodzielnie naprawili telefon, wymieniając taśmę antenową i poprawiając dociski złączy, korzystając z poradników wideo. Ponadto, problem może być powiązany z aktualizacją systemu One UI 6.1, co potwierdzają zgłoszenia na zagranicznych forach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA