logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odblokowanie Redmi 4X bez utraty danych - zapomniane hasło 4 cyfrowe

golec2604 13 Lut 2024 21:49 4515 9
REKLAMA
  • #1 20960428
    golec2604
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Witam Posiadam telefon redmi 4x jest to telefon który używam jakiś czas temu ale po wymianie telefonu a nowy Odłożyłem go do szuflady. Wymienię w tym telefonie baterie bo stara była kiepska i chciałem go od nowa zacząć używać. Niestety zapomniałem jakie miałem hasło do telefonu (4 cyfrowe). Miałem tam również dane które nie chciałbym utracić. Ale niestety nie pamiętam hasła. Szukałem w internecie różnych rozwiązań ale jakoś nic nie znalazłem. Jedyna rzecz która myślałem że mi pomoże że mogę odblokować telefon przez konto Google. Zalogowałem się do konta wszedłem w urządzenia i mam ten telefon Mogę zdalnie z komputera załączyć dźwonek. Google moj telefon widzi zdalnie jaki mam poziom baterii ale nigdzie nie widzę opcji zmiany hasła. Zależy mi na tych danych bo tam miałem różne zdjęcia swoich dzieci jakieś sms-y które nie chciałbym tracić i tak dalej i tak dalej. Wiem że mogę zrobić wipe reset ale mi to wymaże wszystkie dane. Macie jakiś pomysł jak to zrobić Może jakimś programem Gdzie w komputera po USB mogę to hasło usunąć.

Powiem Tak że próbuję różnych kombinacji hasła ale niestety nic z tego i czym więcej wprowadzam kombinacji tym na dłużej telefon jest blokowany.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20960542
    golec2604
    Poziom 16  
    Skoro oni mogą to w domu też chyba można, tylko jak?
  • #4 20960576
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1438
    Widzę, że nawet nie pofatygowałeś się by przeczytać jak wygląda opis usługi na ich stronie. Próbuj w domu, może ktoś Ci podpowie.
  • #5 20960777
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    golec2604 napisał:
    skoro oni moga to w domu tez chyba mozna tylko jak?

Oni mają sprzęt i wiedzę a Ty nie masz żadnej z tych rzeczy. Poczytaj forum a dowiesz się jak wszystkie super ważne dane przestają być ważne gdy się okazuje, że za darmo nie można ich odzyskać.
  • REKLAMA
  • #6 20961178
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    golec2604 napisał:
    Szukałem w internecie różnych rozwiązań ale jakoś nic nie znalazłem. Jedyna rzecz która myślałem że mi pomoże że mogę odblokować telefon przez konto Google. Zalogowałem się do konta wszedłem w urządzenia i mam ten telefon Mogę zdalnie z komputera załączyć dźwonek. Google moj telefon widzi zdalnie jaki mam poziom baterii ale nigdzie nie widzę opcji zmiany hasła.

Juz dawno tej opcji nie ma. Teraz mozna tylko zablokowac telefon zdalnie, jesli kodu blokady nie mial i zostal np zgubiony.

Haslo mozna odczytac badz usunac z zachowaniem danych, ale trzeba miec do tego sprzet i wiedze. Za darmo zadnej opcji nie ma. Multi-COM nie jest jedyna firma ktora swiadczy takie uslugi, wiec z tym "drogo" to wcale az tak drogo byc nie musi, ale na koszty rzedu 30-50zl nie ma co liczyc. Jesli dane warte sa wiecej niz te kilka zl, to mozesz odezwac sie na prywatna wiadomosc.
  • #7 21335090
    golec2604
    Poziom 16  
    Panowie problem rozwiązany. https://www.download.net.pl/jak-usunac-blokad...androidzie-gdy-zapomnisz-wzor-lub-pin/n/8590/ metoda nr 3 w powyższym artykule. Może komuś sie przyda. Wiedziałem że jakoś to można zrobić bez specjalistycznego sprzętu. Na szczęście kilka lat temu instalowałem na tym telefonie TWRP i xiaomi.eu. Przez TWRP usunąłem pliki z hasłami i włala.

W Multi com - Kolbuszowa powiedzieli mi 1200zł za ściągnięcie blokady i tłumaczyli sie że trzeba do tego Bóg wie jakiego sprzętu i wiedzy. Chyba zwariowali.

Jestem bardzo happy :) :) :) :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21335283
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    golec2604 napisał:
    Na szczęście kilka lat temu instalowałem na tym telefonie TWRP i xiaomi.eu. Przez TWRP usunąłem pliki z hasłami i włala.

I tu lezy clou problemu. Te modele sa fabrycznie szyfrowane i w normalnych warunkach trzeba miec i specjalistyczny sprzet i troche wiedzy zeby sobie z tym poradzic.

Ty, instalujac wczesniej TWRP musiales odblokowac bootloader, wymazac urzadzenie, byc moze przy okazji wylaczyc szyfrowanie (badz trafic na TWRP ktore szyfrowanie obsluguje). Nie wspominiales o tym wczesiej, a nikt w myslach nie czyta.

W normalnych warunkach, zeby z tej metody skorzystac trzeba by najpierw odblokowac bootloader, co automatycznie powoduje reset urzadzenia do ustawien fabrycznych i uniemozliwia odzyskanie czegokolwiek.

Super, ze udalo ci sie temat ogarnac, ale bylo by milo gdybys przy okazji (nawet nieswiadomie) nie wprowadzal innych w blad, bo ich sytuacja (brak zainstalowanego wczesniej TWRP) moze, i najczesciej jest, zupelnie inna w przypadku urzadzenia ktore nie bylo w zaden sposob "grzebabe".
  • #9 21335293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21336211
    golec2604
    Poziom 16  
    Gdybym wiedział wcześniej że TWRP może pomuc to bym tu na forum napisał. Po prostu miałem trochę szczęścia w nieszczęściu. Ogólnie mało jest tej wiedzy w internecie po długich poszukiwaniach znalazłem ten artykuł który podałem. Telefon był podpięty do konta Google ale już chyba się nie da przez Google odblokować. Dużo artykułów było właśnie na necie o odblokowanie telefonu z googla ale jakoś to nie działało.

1. Czy ktoś wie czy to już nie działa z google?
    2. Jestem osobą techniczna lubię grzebać w różnych sprzetach chętnie bym poznał inne możliwości odblokowania, gdzie mogę zaczerpnąć takiej wiedzy?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telefonu Redmi 4X zapomniał 4-cyfrowego hasła blokady ekranu i chciał odzyskać dostęp do urządzenia bez utraty danych, zwłaszcza zdjęć i SMS-ów. Próby odblokowania przez konto Google okazały się nieskuteczne, ponieważ obecnie Google umożliwia jedynie zdalne zablokowanie lub wywołanie dzwonka, bez opcji zmiany hasła. Usługi serwisowe, takie jak Multi-COM, oferowały odblokowanie za wysoką cenę (około 1200 zł) z użyciem specjalistycznego sprzętu i wiedzy. Ostatecznie problem rozwiązano dzięki wcześniejszej instalacji TWRP i niestandardowego ROM-u xiaomi.eu, co pozwoliło usunąć pliki z hasłami przez TWRP bez resetu danych. Jednak metoda ta wymagała wcześniejszego odblokowania bootloadera i instalacji TWRP, co zwykle wiąże się z wymazaniem danych i wyłączeniem szyfrowania. W normalnych warunkach odblokowanie Redmi 4X bez utraty danych jest bardzo trudne i wymaga specjalistycznego sprzętu oraz wiedzy. Autor pytał również o aktualność możliwości odblokowania przez Google oraz o źródła wiedzy dotyczące alternatywnych metod odblokowania urządzeń z Androidem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA