logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Melitta Passione OT F53/1-101 - woda z dyszy mleka zamiast kawy, co robić?

kulbit 15 Lut 2024 23:41 1611 6
REKLAMA
  • #1 20963603
    kulbit
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Od ponad 3 lat użytkuję ekspres Melitta Passione OT F53/1-101. Wczoraj zaczął słabo spieniać mleko, potem podczas spieniania leciało więcej wody niż mleka. Następnie przy robieniu espresso zamiast kawy wyleciała gorąca woda i to dyszą od mleka, a nie dyszami od kawy. W pojemniku na fusy nie było ubitego krążka, tylko sucha kawa, jakby woda w ogóle nie przechodziła przez zaparzacz. Podczas płukania (np. włączanie, wyłączanie) woda również nie leci dyszami od kawy tylko wylotem mleka. Podsumowując, czego bym nie wcisnął, woda leci zawsze wylotem od mleka. Zaparzacz dokładnie przejrzałem, ale nie znalazłem nic podejrzanego. Odkręciłem klapkę, za którą jest zawór drenażowy, wyczyściłem wszystko dokładnie, poruszałem zaworem, ale nic nie pomogło.
    Czy ktoś ma pomysł co się stało?
  • REKLAMA
  • #2 20963633
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26

Poszukaj, jak wejść w tryb serwisowy, gdzie wykonasz testy. Jeśli są elektrozawory, to wygląda to tak, jakby się zablokowały i są cały czas otwarte. Jeśli do sterowania przepływem wody jest użyty wielozawór, to pewnie jest on uszkodzony lub silnik. Wystarczy, że poszukasz wspólnego miejsca, gdzie łączą się węże od spieniacza i pompy. Tam szukaj problemów.
  • REKLAMA
  • #3 20975388
    kulbit
    Poziom 3  
    @marcin896 Rzeczywiście znalazłem problem w elektrozaworze (zawór ceramiczny) - wygląda, że zawór skleił się z drugą częścią i sprzęgiełko nie było w stanie nim obrócić, w wyniku czego ułamały się trzpienie na tym sprzęgiełku. Dzięki za podpowiedź :)
  • #4 20975401
    marcin896
    Poziom 17  
    Ocena: 26

Standardowy problem, mimo iż robię tylko Saeco, a tu nie ma tych multizaworów
  • REKLAMA
  • #5 21164122
    kulbit
    Poziom 3  
    Muszę odkopać temat. Po wymianie sprzęgiełka w zaworze ekspres działa normalnie, ale podczas programu odkamieniania odkamieniacz leci przez dyszę od mleka zamiast przez dysze od kawy. Mogłem źle złożyć ten zawór?
  • #6 21165022
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    To powinno pomoc.
    Załączniki:
    • f53-1-101.pdf (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21166655
    kulbit
    Poziom 3  
    ssss napisał:
    To powinno pomóc.

Dzięki, chociaż brakuje tego, co mnie najbardziej interesuje - ustawienie/schemat samego zaworu ceramicznego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ekspresu Melitta Passione OT F53/1-101 zgłasza problem z urządzeniem, które zamiast kawy wydobywa gorącą wodę z dyszy mleka. Po dokładnym sprawdzeniu zaparzacza i zaworu drenażowego, użytkownik odkrył, że problem leży w elektrozaworze, który się zablokował. Po wymianie uszkodzonego sprzęgiełka ekspres działał normalnie, jednak podczas odkamieniania odkamieniacz wciąż wydobywał się przez dyszę mleka. Użytkownik poszukuje schematu lub ustawienia zaworu ceramicznego, aby upewnić się, że został poprawnie złożony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA