logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile paneli ULICA SOLAR 575W można podłączyć do falownika FoxESS T17?

wuja911 17 Lut 2024 19:17 1425 34
  • #1 20965906
    wuja911
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, zakupiłem falownik FoxESS T17 i pytanie odnośnie doboru ilości paneli do tego falownika i jak najlepiej je połączyć.. Planuję zakup paneli PV

ULICA SOLAR 575W Silver N Type BiFacial

Ile paneli ULICA SOLAR 575W można podłączyć do falownika FoxESS T17?

Czy 29 szt. to jest optymalna ilość? Czy można więcej podłączyć? Jeśli tak, to w jakiej konfiguracji, bo w falowniku widzę, że na jeden string można podłączyć dwa ringi.… Każda sugestia mile widziana 🙂
  • Pomocny post
    #2 20966531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 20966643
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Falownik można przemiarować o 20 procent ,czyli 30 szt .będzie ok.
  • #4 20967118
    wuja911
    Poziom 11  
    >>20966531

To w takim razie w jakim celu w tym falowniku są dwa + i - na każdym stringu? Aktualnie mam przygotowaną instancję na dach plus/minus jeden string, plus/minus drugi string..

Falownik wraz z dwoma sekcjami połączeniowymi na ścianie w pomieszczeniu technicznym.

Wracając do maks. ilości paneli to jak podłączę 32 sztuki to też będzie ok? Dach mam niestety wschód/zachód około 15% spadku, więc raczej w 100% nigdy nie będą działać...
  • #5 20967141
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20967169
    wuja911
    Poziom 11  

Ok, dziękuję za informację :) Teraz już rozumiem :) Pozdrawiam :)
  • #7 20967255
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    napisał:
    nie możesz przekroczyć maksymalnego napięcia Vmp na string,

Nieprawda, nie możesz przekroczyć maksymalnego napięcia Voc (obwodu otwartego) na wejściu. I to uwzględniając współczynnik temperaturowy, czyli musisz policzyć napięcie dla temperatury zimą :-). Vmp jest na poziomie ok. 80% Voc, więc dość duża różnica.

Dodano po 5 [minuty]:

wuja911 napisał:

Wracając do maks ilości paneli to jak podłącze 32 szt to też będzie ok ? Dach mam niestety wschód / zachód ok 15% spadku więc raczej w 100 % nigdy nie będą działać...

Nieważne (w uproszczeniu) ile podłączysz modułów, ale ważne jak je podłączysz. Podstawowym parametrem jest Napięcie obwodu otwartego Voc. Nie może ono przekroczyć dopuszczalnego dla wejścia MPPT, po uwzględnieniu współczynnika temperaturowego. Musisz policzyć Voc dla np. -15 st. i określić, ile modułów w szeregu możesz wpiąć do jednego wejścia. Nadmiar prądu ze stringa niczego nie zepsuje (MPPT ograniczy), natomiast przekroczenie napięcia może sfajczyć falownik :-)
  • #8 20967325
    wuja911
    Poziom 11  
    Teoria teorią - nie jestem inzynierem ;) jest szansa na wyliczenie ile maks. Tych paneli które planuje zakupić można podłączyć do falownika który już mam zakupiony 🤔 byłbym wdzięczny ;) wolałbym w praktyce nie czekać aż falownik się sfajczy bo ktoś powie że można tyle a drugi inaczej 🤪
  • Pomocny post
    #9 20967713
    dzidek1968
    Poziom 28  
    wuja911 napisał:
    Teoria teorią - nie jestem inzynierem ;) jest szansa na wyliczenie ile maks. Tych paneli które planuje zakupić można podłączyć do falownika który już mam zakupiony 🤔 byłbym wdzięczny ;)

Masz podane Voc w warunkach STC (25 st. C). Masz podany współczynnik temperaturowy napięcia, czyli o ile rośnie napięcie ze spadkiem temperatury. Wysil się trochę i policz sam, do tego nie trzeba być inżynierem ;-). Tyle że musisz znaleźć kartę katalogową, bo z opisu, który zapodałeś na początku to nawet Voc nie określisz. Załóż że zimą może być np. -15 st., choć to i tak ekstremalna wartość w dzień...

Żebyś za długo nie szukał:
    Voc - 50,8 V
    Wsp. Temp. (Voc) - -0,25%/K

Czyli przy -15 st. będziesz miał Voc ok. 55 V. Widzisz jak to się ma do Vmp, które wynosi 42,3 V :-). Dlatego tak ważne jest żeby uważać na napięcia, a nie prądy, zwłaszcza gdy chcemy dać długie stringi, na granicy możliwości falownika.
  • #10 20967810
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Skoro autor nie jest inżynierem i jak pisze nie zna się na tym co będzie robił to ciekawe co powie ubezpieczyciel domu jak się ten sfajczy od instalacji PV.
    Instalacja na mikroinwerterach a instalacja z wieloma strinagami gdzie napięcia dochodzą do 600 i wyżej woltów to dwie różne bajki. Do kogo będziesz miał autorze pretensje? Od kogo wyegzekwujesz odszkodowanie?
  • #11 20968202
    wuja911
    Poziom 11  
    >>20967713

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Czyli bezpieczna liczba paneli będzie 30 szt , po 15 na string . Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

>>20967810
    Dziękuję za troskę :)
  • #12 20969171
    Tadeo29
    Poziom 18  
    No i przy tej mocy nie zapomnij uzgodnić swojego projektu instalacji fotowoltaicznej z rzeczoznawcą p.poż a potem przesłać kopię do lokalnej straży pożarnej.
  • #13 20969243
    dzidek1968
    Poziom 28  
    wuja911 napisał:

Jeśli chodzi o troskę to nie zapomnij też założyć wyłącznik p-poż DC, bo widzę że prawdopodobnie go nie masz ;-).
  • #14 20969666
    wuja911
    Poziom 11  
    dzidek1968 napisał:
    wuja911 napisał:

Jeśli chodzi o troskę to nie zapomnij też założyć wyłącznik p-poż DC, bo widzę że prawdopodobnie go nie masz ;-).

To mam na zewnątrz ;)
  • #15 20969747
    dzidek1968
    Poziom 28  
    wuja911 napisał:
    dzidek1968 napisał:
    wuja911 napisał:

To mam na zewnątrz ;)

Na pewno? To skąd on est zasilany? Bo z rozdzielnicy na zdjęciu raczej żaden przewód do niego nie wychodzi....
  • #16 20969778
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 740
    Tadeo29 napisał:
    uzgodnić swojego projektu instalacji fotowoltaicznej

A czy wydruk z elektrody wystarczy? Jest opisany sposób podłączenia, dobrany sprzęt, ogólnie wszystko jest.
  • #17 20970538
    dzidek1968
    Poziom 28  
    KonradGatek napisał:
    Tadeo29 napisał:
    uzgodnić swojego projektu instalacji fotowoltaicznej

A czy wydruk z elektrody wystarczy? Jest opisany sposób podłączenia, dobrany sprzęt, ogólnie wszystko jest.

Szczerze mówiąc ja też nie wiem czemu ma służyć to uzgadnianie z rzeczownawcą p-poż. Niby powyżej 6,5 kW, ale sądzę że instalacja 6 kW może być równie niebezpieczna, a czasem nawet bardziej jak kiepsko wykonana ;-). Jak zwykle chodzi o kasę... Ja u siebie w okolicy żadnego rzeczoznawcy nie mogłem znaleźć...
  • #18 20970625
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 740
    dzidek1968 napisał:
    Jak zwykle chodzi o kasę...

Jako konsument masz rację. Wszelkie projekty, uzgodnienia z ludźmi z wiedzą branżową są niepotrzebne. I szkoda pieniędzy.
    Pomiary? A po co to komu, to nabijanie kasy pomiarowcom.
    Projektant? Poczytam na elektrodzie kilka postów.
    Strażak? tu się nic nie stanie.
    dzidek1968 napisał:
    ja też nie wiem czemu ma służyć to uzgadnianie z rzeczownawcą p-poż.

Elektrycy nie mają szacunku do osób specjalizujących się w jakimś wycinku wiedzy. Innym niż dana osoba. Na przykład pomiarowiec, strażak, projektant.
    Lekarze natomiast mają szacunek do swojej wiedzy i "zalecają konsultacje ze specjalistą". Jakoś ich klienci nie narzekają, że "lekarz chciał mnie naciągnąć na pieniądze i wysłał mnie mnie do specjalisty".
    Zlecają także badania, a elektrycy stwierdzają że szkoda pieniędzy.
    dzidek1968 napisał:
    ale sądzę że instalacja 6 kW może być równie niebezpieczna, a czasem nawet bardziej jak kiepsko wykonana

Masz rację. Tylko, że nie posiadasz wystarczająco szacunku społecznego do zawodu, żeby kazać ludziom robić projekt na małą fotowoltaNikę z dwóch paneli.
    Zaproponuj coś, jakieś kryteria. Mówić NIE jest najprostsze. Wymyśleć jednak coś sensownego nie jest tak łatwo.
  • #19 20970836
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 252
    Konrad, trudno mieć szacunek społeczny jak się czyta tyle tego rozgoryczonego zawodowca.
  • #20 20970854
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20971115
    Tadeo29
    Poziom 18  
    A to nie znacie przepisów które obowiązują u nas od kilku lat?
    Każdy projekt instalacji fotowoltaicznej o mocy powyżej 6,5 kW wymaga uzgodnienia z rzeczoznawcą ds. zabezpieczeń przeciwpożarowych. Wymagane jest też zawiadomienie organów PSP.
    Co ma być w takim projekcie jest opisane w rozporządzeniu. Taki dokument jest podpisany przez projektanta i rzeczoznawcę.
    I teraz najważniejsze - jeśli taka instalacja zrobi pożar a Wy płacicie ubezpieczenie to ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania jeśli powyższy wymóg nie był spełniony.

Tak więc wszyscy, którzy budują sobie instalacje PV nie posiadając żadnych uprawnień lub jeśli instalacja przekracza 6,5kW nie mają projektu p.poż to robią to na swoje ryzyko.
  • #22 20971187
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Tadeo29 napisał:

Tak więc wszyscy, którzy budują sobie instalacje PV nie posiadając żadnych uprawnień lub jeśli instalacja przekracza 6,5kW nie mają projektu p.poż to robią to na swoje ryzyko.

Problem w tym, że to nie jest żaden projekt p-poż, tylko akceptacja projektu instalacji przez rzeczoznawcę p-poż. Czyli jakiś facet stawia pieczątkę na projekcie (czytaj Schemacie) i dodaje wpis że "projekt" zgodny z tym a tym. Tyle że ten projekt sam w sobie powinien zawierać elementy wymagane przepisami :-). Po co więc jeszcze ktoś dodatkowy ma w tym uczestniczyć? Na dodatek ten Ktoś często ma niewielkie pojęcie o instalacjach PV, niestety taka jest prawda...

Dodano po 3 [minuty]:

KonradGatek napisał:

Pomiary? A po co to komu, to nabijanie kasy pomiarowcom.
    Projektant? Poczytam na elektrodzie kilka postów.
    Strażak? tu się nic nie stanie.

Ty znowu zaczynać swoje farmazony? Nie potrafisz nic innego tylko mędrkować? Już raz kiedyś napisałem Ci co uważam o Twoich złośliwych i lekko aroganckich tekstach, parę osób się z tym zgodziło. A Ty dalej swoje. To naprawdę jakiś kompleks, ale na to już nie poradzę....

Dodano po 7 [minuty]:

KonradGatek napisał:
    Wszelkie projekty, uzgodnienia z ludźmi z wiedzą branżową są niepotrzebne. I szkoda pieniędzy.

A gdzie ja coś takiego napisałem? I nie jestem przeciwnikiem uzgadniania niektórych istotnych rzeczy ze specjalistami. Akurat instalacja PV nie wymaga projektu budowlanego, więc co tak naprawdę chcesz tam uzgadniać? Oczywiście zakładam że wykonuje to firma, która się na tym zna i wie co robi. Uważam że większym zagrożeniem pożarowym jest zwykła instalacja elektryczna wykonana przez papudraków niż PV zrobiona przez fachowców, a chyba nie ma wymogu uzgadniania instalacji elektrycznej w mieszkaniu czy domku ze specjalistą p-poż. Niestety instalacje elektryczne są nierzadko robione przez domorosłych majsterkowiczów (wystarczy poczytać nawet trochę wątków tutaj).
  • #23 20971207
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Chyba dzidek1968 nie widziałeś projektu p.poż zgodnego z prawem. Nie jest to schemat a opracowanie zawierające między innymi opis budynku i materiałów z których jest wykonany, schemat instalacji, plan budynku z zaznaczeniem wyłącznika lub wyłączników p.poż. To wszystko jest wykonane i podpisane przez projektanta a pod tym podpisuje się rzeczoznawca.
    Oczywiście widziałem kartkę papieru ze schematem gdzie podpisał się jak to mówisz "jakiś facet"
    I wszystko jest OK do momentu pożaru lub innego nieszczęścia. Wchodzi prokurator i mamy problem.
    Wiele osób na tym forum nie znając się na elektryczności ( to widać po pytaniach które zadają) bierze się za budowę instalacji PV nie zdając sobie sprawy z ewentualnych następstw.
  • #24 20971209
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Tadeo29 napisał:
    Chyba dzidek1968 nie widziałeś projektu p.poż zgodnego z prawem. Nie jest to schemat a opracowanie zawierające między innymi opis budynku i materiałów z których jest wykonany, schemat instalacji, plan budynku z zaznaczeniem wyłącznika lub wyłączników p.poż.

Jak masz na poddorędziu takie coś to chętnie zobaczę. Oczywiście mówimy cały czas tylko o projekcie wykonania instalacji fotowoltaicznej, a nie projekcie budynku.
  • #25 20971470
    wuja911
    Poziom 11  

>>20969747
    Nie mam puszki za tysiąc zł, która rozłącza DC przy braku AC (wyłączenie przez strażaka głównego rozłącznika w razie pożaru), tylko puszka, która rozłączasz ręcznie. Strażak, jak wyłączy główne zasilanie, to falownik i tak rozłącza DC - fakt, prąd DC nadal będzie w przewodach z dachu... Dlatego zrobiłem na zewnątrz na wysokości "głowy". Jak zamontuję na podbitce puszkę za 1k (przegięcie producentów), to prąd będzie o 3 wcześniej się kończył... Więc 1k wydać, żeby napięcie w przewodach było 3 m wcześniej odcięte, to trochę przesada... Równie dobrze można to zrobić na przekaźnikach za 30 zł i też rozłączy.
    Jak strażakom i rzeczoznawcy będzie to nie odpowiadać, to pewnie będę musiał zamontować, narazie mam tak zrobione.
    Dam znać po ich wizycie ;)

Dodano po 1 [minuty]:

>>20969171
    Jestem w trakcie
  • #26 20972220
    dzidek1968
    Poziom 28  
    wuja911 napisał:

Nie mam puszki za tysiąc zł, która rozłącza DC przy braku AC (wyłączenie przez strażaka głównego rozłącznika w razie pożaru), tylko puszka, która rozłączasz ręcznie. Strażak, jak wyłączy główne zasilanie, to falownik i tak rozłącza DC - fakt, prąd DC nadal będzie w przewodach z dachu... Dlatego zrobiłem na zewnątrz na wysokości "głowy". Jak zamontuję na podbitce puszkę za 1k (przegięcie producentów), to prąd będzie o 3 wcześniej się kończył...

Widzę że nawet nie wiesz jak to się nazywa i jak jest zbudowane ;-). Jak Twoja instalacja przekracza 6,5 kW to musisz obowiązkowo mieć założony pożarowy wyłącznik prądu. I nie żaden ręczny na wysokości głowy, tylko np. Projoy. Uważasz że strażak będzie przed gaszeniem pożaru leciał i szukał Twojego hebla i zastanawiał się jak działa? A tak zapytam nieśmiało: co zamontowałeś w puszcze DC, o której piszesz?
    Moje prywatne zdanie na temat konieczności stosowania Projoya jest akurat trochę inne niż oficjalna doktryna, ale ja nie mam tu nic do gadania ;-). Taki jest przepis i niestety własną dupę trzeba chronić.

Dodano po 2 [minuty]:

wuja911 napisał:

Równie dobrze można to zrobić na przekaźnikach za 30 zł i też rozłączy.

To życzę powodzenia ;-). Spróbuj rozłączyć prąd w przewodzie solarnym na pomocą przekaźnika, tylko trochę się odsuń przed próbą ;-). I proponuję Ci też zaznajomić się z budową i działaniem Projoya ;-).
  • #27 20972241
    wuja911
    Poziom 11  
    Nie próbowałem ;)

Jestem po spotkaniu z rzeczoznawca i efekt taki że wszystko co jest zrobione jest dobrze, a to co mam zaplanowane (montaż paneli) jest zgodnie ze sztuką , ale mam dołożyć dodatkowo wyłącznik ppoz o którym tutaj jest wrzawa .... No cóż zamówiłem , zamontuje i tyle. Chociaż dalej uważam że to wyciąganie kasy "zgodnie z prawem" bo wyłączenie zasilania spowoduje przesunięcie napięcia w przewodach o dokładnie 3m ( od falownika do dachu). Jak nas nie oskubia tu to tam ;)
  • Pomocny post
    #28 20972315
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Tu są wytyczne dotyczące co ma być zawarte w dokumencie uzgodnienia ppoż.
    https://www.firetech.waw.pl/ochrona-przeciwpo...ppoz/uzgodnienia-instalacji-fotowoltaicznych/

Faktem jest, że można na rynku kupić uzgodnienie ppoż. za 200 zł które nie spełnia tych wytycznych a co za tym idzie może być podważone przy rozpatrywaniu zgłoszenia ubezpieczenia lub jeśli podczas pożaru będą osoby pokrzywdzone.
  • #29 20972436
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Tadeo29 napisał:
    Tu są wytyczne dotyczące co ma być zawarte w dokumencie uzgodnienia ppoż.
    https://www.firetech.waw.pl/ochrona-przeciwpo...ppoz/uzgodnienia-instalacji-fotowoltaicznych/

Mam wrażenie że już kiedyś byłem na tej stronie. Zauważ, że jest to strona firmy, która takie ozgodnienia robi, więc raczej ktoś, kto każdego będzie namawiał do korzystania ze swoich usług ;-). Przeczytałem to dokładnie i kiedyś, i teraz, szczerze mówiąc lanie wody. Proponowałbym odnieść się do dokumentu źródłowego, którego, przyznam się szczerze, też dokładnie nie znam. Moim sąsiadem jest komendant gminny OSP, rozmawiałem z nim w zeszłym roku właśnie w tym temacie i on sam nie wie do kogo właściwie należy zgłaszać instalacje PV i kto tak naprawdę ma prawo podpisywać się pod projektami. Może coś od tamtego czasu się zmieniło, musiałbym z nim pogadać.
  • #30 20972520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Falownik FoxESS T17 posiada dwa MPPT, każdy z dwoma wejściami PVDC, z zakresem napięcia MPPT od 315 do 850 VDC. Przy panelach ULICA SOLAR 575W Silver N Type BiFacial o napięciu Vmp około 42,3 V, optymalna konfiguracja to dwa stringi: jeden z 15 panelami (634,5 V) i drugi z 14 panelami (592,3 V). Możliwe jest przewymiarowanie instalacji o około 20%, co pozwala na podłączenie do 30 paneli. Należy jednak zwracać uwagę na maksymalne napięcie Voc, szczególnie w niskich temperaturach zimowych, gdy napięcie może wzrosnąć do około 55 V na panel (przy -15°C), co ogranicza długość stringa do około 16-17 paneli, aby nie przekroczyć maksymalnego napięcia falownika. Przekroczenie napięcia Voc może uszkodzić falownik, natomiast nadmiar prądu jest ograniczany przez MPPT. Instalacja powinna być zgodna z przepisami przeciwpożarowymi, w tym wymagać montażu wyłącznika p-poż DC (np. Projoy) oraz uzgodnienia projektu z rzeczoznawcą ds. zabezpieczeń przeciwpożarowych, zwłaszcza przy mocy powyżej 6,5 kW. W praktyce użytkownik potwierdził poprawne działanie zestawu FoxESS T17-G3 z 30 panelami ULICA SOLAR 575 W przez rok, z napięciami stringów w zakresie 650–680 V przy temperaturach dodatnich i do 734 V przy temperaturach około -10/-15°C. Zaleca się ostrożność i ewentualne wyłączanie falownika w ekstremalnie niskich temperaturach, aby uniknąć przekroczenia dopuszczalnego napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA