logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić listwę LED do akwarium? Montaż równoległy nie działa.

TukiLuki 18 Lut 2024 00:14 384 3
REKLAMA
  • #1 20966337
    TukiLuki
    Poziom 2  

Witam, mam spory problem - jak dla mnie problem - z listwą LED do akwarium. Wymieniłem diody power LED na nowe.
    To już trzecia próba montażu i znowu nic nie działa, wcześniej łączyłem LED szeregowo, ale nic nie działało, kolega zasugerował montaż równolegle. Przy łączeniu z LED drive jest lekki błysk i na tym koniec.
    Wszystkie diody są 3 W, LED drive daje możliwość podłączenia maks. 10 sztuk (chyba)... ja dałem dla bezpieczeństwa 9 sztuk, wg producenta wszystkie kolory miały działać w zakresie 3,2 V - 3,5 V.
    Podłączenie:
    - rząd środkowy: 3x royal blue, 3x red, 3x 3500K
    - ostatni rząd: 4 x 6000K, 2x red, 2x 3500K, 1 x 1000K
    Odłączyłem ostatni LED bo myślałem, że obciążenie jest za duże... ale to nic nie dało.
    Nie znam się na prądzie, dlatego proszę o pomoc, podejrzewam, że to jakaś błahostka, czegoś brakuje.
    Zdjęcia podłączenia w załączniku.
    LED drive: model QH-20LP6-10x3W; DC18 - 34V - 650 mA Max
    PS.... jeden z rzędów nadal działa od momentu odkupienia go od innego Pana.
    Załączniki:
    • Jak naprawić listwę LED do akwarium? Montaż równoległy nie działa. 20240217_204253.jpg (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20966379
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    TukiLuki napisał:
    Wymieniłem diody power LED na nowe.
    Wszystkie wymieniłeś czy tylko zepsute? Wszystkie są 3W czy tylko nowe? A wiesz o jakim prądzie znamionowym nowe kupiłeś? A może stare były 1W? Zachowałeś biegunowość podczas wymiany?
    Proponuję zatrudnić elektryka lub zapisać się do szkoły elektrycznej bo sam od czegoś zaczynałem i lubię pasjonatów, skoro":
    TukiLuki napisał:
    Nie znam się na prądzie, dlatego proszę o pomoc

Ponadto jako pasjonat zaopatrz się w miernik napięcia i prądu albowiem sam telefon nie wystarczy, bo dla LED nie tylko napięcie jest ważne ale prąd przewodzenia głównie. A działający rząd działa przy jakim prądzie?
    TukiLuki napisał:
    LED drive daje możliwość podłączenia maks. 10 sztuk (chyba)... ja dałem dla bezpieczeństwa 9 sztuk
    Tak, dla bezpieczeństwa DRIVERA to dobry tok rozumowania, ale dla bezpieczeństwa LED czyli aby się nie spaliły to zły tok rozumowania, bo trzeba było dać 11 sztuk LED. A w ogóle skoro ma być max 10 to ile rzędów masz i ile w sumie bo się pogubiłeś i ja chyba też. Szeregowo łączy się LEDy o takim samym prądzie przewodzenia a nie o różnym...
    Skoro DRIVER działa to znaczy, że źle dobierasz nowe LEDy w zamian za stare bo nie znasz parametrów starych LED... Dla zabawy LED-ami polecam jak zwykle oprócz woltomierza i amperomierza tester LED np. taki: Link Wtedy będziesz mógł diagnozować pojedyncze LEDy jak i grupy czyli znajdziesz bez trudu tę usterkę - "błachostkę":
    TukiLuki napisał:
    podejrzewam, że to jakaś błahostka, czegoś brakuje

TukiLuki napisał:
    Zdjęcia podłączenia w załączniku.

Napisałeś "zdjęcia" a widzę tylko jedno zdjęcie... Ponadto przedstawia ono fragment czegoś, co zdemolowałeś i nie wiem czego a nie sposób pierwotnego podłączenia czy też łączenia grup czy pojedynczych LED... Demontując trzeba było sobie rozrysować i porobić zdjęcia jak diody były podłączone...
    Jaki jest Twój zasób wiedzy na temat łączenia szeregowego i równoległego LED oraz warunków jakie muszą być spełnione w stosunku do parametrów technicznych DRIVERA?
    TukiLuki napisał:
    kolega zasugerował montaż równolegle. Przy łączeniu z LED drive jest lekki błysk i na tym koniec.

Okazało się, że nie za każdym razem jest dobrze słuchać kolegów? Bo teraz wiesz już, że równolegle nie wszędzie i nie zawsze można łączyć? Ale diody LED przetrwały wszystkie czy tylko część? Gdzie ten błysk był? Driver przetrwał?
    Reasumując wydaje mi się, że skoro driver jest 30-watowy a stosujesz diody 3 Watowe to nie możesz użyć ich więcej niż 10 sztuk bez uszczerbku na jasności świecenia i dla oszczędności drivera... Możesz zastosować 30 LED ale muszą one być 1-Watowe a wtedy możesz zastosować trzy rzędy równolegle po 10 sztuk szeregowo czyli łączenie mieszane... Z praktyki różne kolory LED mają różne napięcia więc ich ilość także trzeba dobierać "z głową"...
  • REKLAMA
  • #3 20967599
    TukiLuki
    Poziom 2  
    Wszystkie nowo zakupione ledy są 3W, wszystkie koloru miały pracować przy napięciu 3,2 - 3,4 V ( prąd 600 -700mA ) poprzednie też były 3w, dostałem pozostałość od starego właściciela.
    Dodałem nowe zdjęcia:
    Stare podłączenie od poprzedniego właściciela - to działa , środkowy rząd jest mój - nie działa + led driver. Jak naprawić listwę LED do akwarium? Montaż równoległy nie działa.
    Dzisiaj dodałem 1 led więcej ale też nic..
    Iskrzy tylko w momencie podłączenia całego mojego zestawu z Led Driverem - zapalają się wtedy wszystkie ledy i na tym koniec.
    Moja znajomość na prądzie jest znikoma, nie robię i nie będę tego robił zawodowo, potrzebuje tylko info co robię źle bo lubię czasami z czymś nowym pobawić.
    Biegunowość została zachowana.
    Załączniki:
    • Jak naprawić listwę LED do akwarium? Montaż równoległy nie działa. 20240217_204308.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić listwę LED do akwarium? Montaż równoległy nie działa. 20240217_204235.jpg (2.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20968005
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    Środkowy Twój rząd jest do rozlutowania, ponieważ nie można tutaj łączyć LED równolegle dla zastosowanego drivera...
    Znowu dałeś zdjęcie tylko fragmentu i nie wiadomo z tego zdjęcia ile w ogóle masz tych LED ani ile masz tych driverów? Jak dotąd to nigdzie nie napisałeś ile LED ma stary czyli lewy działający rząd? Czy nie możesz zrobić zdjęcia całości? Poproszę o zdjęcie całości! Ponadto te 6 przewodów na dole od listwy łączeniowej z ostatniego Twojego zdjęcia to gdzie idą? Czemu nie zrobiłeś zdjęcia dalszego ciągu tych przewodów, gdzie są podpięte? Czy do 3 identycznych driverów? Pasowałoby, aby tak było. Tak wygląda, jakbyś się bawił z nami w ciuciubabkę i trzeba od Ciebie wyciągać fotki, które powinny być zrobione w pierwszym Twoim poście...
    Posiadasz mierniki?
    Zastosuj 3 takie same DRIVERY LED jak ten ze zdjęcia, gdy masz 30 diod LED po 3W każda łącząc tak:
    Schemat połączenia diod LED z trzema driverami.
    Kliknij na obrazek wyżej.
    Gwarantuję Ci, że to zadziała pod warunkiem, że zastosujesz 3 drivery takie jak na zdjęciu i o ile LEDY i DRIVERY są nadal sprawne!
    Od samego początku mogłeś to zrobić na wzór i podobieństwo działającego obwodu! Jeżeli to robiłeś wcześniej i nie było sukcesu, to dlatego, że popełniłeś gdzieś błąd montażowy lub jedna z diod była wadliwa, a ponadto Twój LED DRIVER może obsłużyć maksymalnie tylko 10 LED po 3W, czyli tylko 30W w sumie, jak wynika z jego tabliczki znamionowej, a nie więcej. Jeżeli stosowałeś inny driver lub więcej LED, np. 20, to tu był Twój błąd... Po prostu dla większej ilości takich LED potrzeba większej ilości takich DRIVERÓW!
    Czy już wiesz, w czym rzecz?
    Nie rozumiem tego Twojego opisu:
    TukiLuki napisał:
    Iskrzy tylko w momencie podłączenia całego mojego zestawu z Led Driverem - zapalają się wtedy wszystkie ledy i na tym koniec.

Na czym polega koniec? Zapalają się i palą się nadal czy nie? Twoje opisy są niezrozumiałe... Czy też słowo "koniec" dotyczy tego, że następuje koniec żywota LED czy też DRIVERA?
    TukiLuki napisał:
    dostałem pozostałość od starego właściciela.

Widocznie stary właściciel nie przekazał Ci wszystkich (trzech) driverów? A ponadto Tak jak i Ty, to my także nie wiemy co tam było pierwotnie... A jak ma być według tego, co piszesz, co masz a czego nie masz i co chcesz osiągnąć, to narysowałem Ci wyżej w sposób jak myślę zrozumiały?
REKLAMA