logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie działa dźwięk pod Windows 10 w laptopie ASUS ExpertBook

Janek-Kam 18 Lut 2024 12:02 2421 7
REKLAMA
  • #1 20966768
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witajcie

Jak przywrócić dźwięk pod Windows 10 w laptopie ASUS ExpertBook B1500?

Jest tam karta Realtek.
    W Menedżerze urządzeń, w kontrolerach dźwięku, we właściwościach Realtek(R) Audio, w zakładce Szczegóły, Identyfikator sprzętu to
    INTELAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0256&SUBSYS_1043111F&REV_1000

Nie wiem, czy aktualizacje Windows miały na to wpływ, ale to jedyna zauważona przeze mnie rzecz, która się wydarzyła.
    Być może wiązanie aktualizacji z brakiem dźwięku jest błędne.

Kilka dni temu przestał być słyszany dźwięk przy zmianie głośności.
    Normalnie, po przesunięciu suwaka od głośności pod Windows, był słyszany dźwięk informujący o sile głosu.
    Zniknięcie dźwięku miało miejsce, gdy jeszcze aktualizacje nie były zainstalowane, ale ściągnięte.

Następnego dnia, po instalacji aktualizacji, żaden dźwięk nie był już odtwarzany.

Dodam, że pod linuksem, uruchomionym z pendrive’a, normalnie się odtwarzają dźwięki.

Zaktualizowałem BIOS, zaktualizowałem sterowniki do karty dźwiękowej, instalowałem też starsze wersje. Przeprowadziłem aktualizację Windows, która w jednym przypadku (KB5034441) się nie udała, ale o tym w innym wątku.
    Żadne z tych operacji nic nie dały.

Nie ma błędów ani ostrzeżeń w Menedżerze urządzeń.

Programy odtwarzające dźwięki (np. MP3), po kliknięciu na plik i próbie odtworzenia, pokazuję poniższe okienka.
    Zrzut ekranu z błędem Windows Media Player dotyczącym problemów z urządzeniem dźwiękowym.
    Okno komunikatu błędu w odtwarzaczu multimedialnym, informujące o braku urządzenia do odtwarzania dźwięku.
  • REKLAMA
  • #2 20966852
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Zamiesc screen z widocznymi urzadzeniami odtwarzania, z ustawien dzwieku.
  • REKLAMA
  • #3 20967428
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Tak to wygląda:
    Zrzut ekranu z ustawień dźwięku systemu Windows pokazujący podłączone urządzenia audio.
    Avast zgłosił nieaktualność sterowników, w tym potrzebę aktualizacji Realtek 6.0.9626.1.
    Sceptycznie podchodzę do jego informacji, ale sprawdziłem.
    Sterownik z tym numerem jest w katalogu Microsoftu:
    https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=6.0.9626.1 .
    Tylko jeden jest ogólnie do Windows, bez określania wersji, czyli pewnie do Windows 10 i 11 z podwersją 21H2.
    Mam Windows 10 22H2.
    Do tej podwersji jest tylko do Windows 11.
    Chociaż patrząc na oba pliki, to są chyba identyczne.

Zainstalowałem ten sterownik, ale to nic nie zmieniło.

Pod linuksem dmesg podaje między innymi takie informacji o audio:

sof-audio-pci-intel-tgl 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
    snd_hda_codec_realtek ehdaudio0D0: autoconfig for ALC256: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Naprawiłem sobie, ale nie wiem na jak długo.

Szukałem w Google identyfikator sprzętu.
    Jedną z pozycji była strona Intela.
    Ściągnąłem sterownik Audio-Win10_Win11-6.0.9475.1
    Uruchomiłem setup.exe.
    Najpierw wykonał całkowite odinstalowanie dotychczasowego sterownika.
    Potem restart i zainstalował ten sterownik.
    Okazało się, że jest jeszcze gorzej, bo w Menedżerze urządzeń, w Inne urządzenia jest ostrzeżenie, że niewłaściwy sterownik, albo brak sterownika (już nie pamiętam).
    Odinstalowałem więc ten sterownik z "Odinstaluj programy" w Panelu sterowania.
    Po tej operacji było wystąpienie z innych urządzeniach z brakiem sterownika.
    Po pewnym czasie Windows sam doinstalował sterownik.
    Dźwięk wrócił. Działa jak kiedyś.

Sterownik jest taki
    Okno właściwości sterownika Realtek Audio z datą i wersją sterownika.
  • #4 20973836
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Witajcie ponownie.

Niestety problem powrócił.
    Brak dźwięku po przesunięciu suwaka głośności, tego dostępnego po kliknięciu na ikonę głośnika w zasobniku Windows 10.
    Gdy otworzę mikser głośności, to tam zmiana głośności generuje dźwięk informujący o jego poziomie (sile).

Konsola głośności Windows 10 z problemem braku dźwięku przy zmianie poziomu głośności.

Co zrobić, aby dźwięk był również słyszalny, jak kiedyś, po zmianie głośności dostępnej z ikonki głośniczka?
  • REKLAMA
  • #5 20973934
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Pobierz sterownik dźwięku ze strony Asusa a nie poprzez Windows update.
    Ale sam to wcale bym się nie martwił takim problemem jaki ty masz skoro zmienia się głośność dźwięku i jest dźwięk.
  • REKLAMA
  • #6 20974645
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Zainstalowałem najnowszy dostępny sterownik ze strony ASUS w wersji 6.0.9373.1.

Nie działa dźwięk pod Windows 10 w laptopie ASUS ExpertBook

Po instalacji, ale przed restartem, pojawiał się dźwięk po przesunięciu suwaka głośności.
    Po restarcie już nie ma tego dźwięku.

Dźwięk z tego suwaka jest przydatny, bo pozwala sprawdzić poziom (głośność) dźwięku przed odtwarzaniem muzyki, filmu itp.
  • #7 20981080
    mielik6
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Zablokuj aktualizacje sterowników przez Windows update i zainstaluj ze strony producenta.
  • #8 20996589
    Janek-Kam
    Poziom 9  

To też nic nie daje.
    Pomogło natomiast wyłączenie "ulepszeń audio" w zaawansowanych właściwościach głośnika.
    Dla słuchawek trzeba zrobić to samo.
    Czyli Dźwięki > Odtwarzanie > Głośniki > Właściwości > Zaawansowane > Włącz ulepszenia audio - TO trzeba WYŁĄCZYĆ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w laptopie ASUS ExpertBook B1500 działającym na systemie Windows 10. Po zainstalowaniu aktualizacji systemu dźwięk przestał być odtwarzany, mimo że pod systemem Linux dźwięk działa poprawnie. Użytkownik zaktualizował sterowniki Realtek, jednak problem nie został rozwiązany. Inne sugestie obejmowały zablokowanie aktualizacji sterowników przez Windows Update oraz wyłączenie "ulepszeń audio" w ustawieniach dźwięku, co przyniosło pozytywny efekt. Użytkownik zauważył, że dźwięk informujący o poziomie głośności nie jest słyszalny po przesunięciu suwaka głośności, mimo że zmiana głośności działa w mikserze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA