logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad 360 - Zgasł wyświetlacz LCD, działa tylko zewnętrzny monitor

Masster 30 Maj 2002 11:26 3021 4
REKLAMA
  • #1 17339
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Witam!
    Mam problem z notebookiem IBM ThinkPad 360.
    Zgasł wyświetlacz :( (ekran tylko na ułamek sekundy robi się biały w momencie włączenia komputera i przełączania trybu LCD/monitor).
    Gdy podłącze zewnętrzny monitor to obraz na nim się pojawia (LCD nadal czarne) a więc karta graficzna jest sprawna. Wyświetlacz wogóle nie reaguje na regulację jasności/kontrastu.
    Proszę o jakieś wskazówki dotyczące naprawy, bo nie wiem z której strony mam się za to zabrać.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17355
    hombre
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Byl to jinaksi notebook ale tam byl penknenty tranzistor v modulu vysokonapetove vybojky.Signal ON.Neviem jak to po polski. :wink:
  • REKLAMA
  • #3 17442
    Masster
    Poziom 32  
    Spalił się bezpiecznik w układzie regulacji kontrastu więc go wymieniłem i przy pierwszym uruhomieniu wyświetlacz zadziałał ale przy drugim znowu spalił bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #4 18018
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Czy to jest wyswietlacz mono czy kolor ? Hombre powinien miec racje to chyba problem z zasilaniem swietlowki (czyli cos z wysokim napieciem). Zerkne jak to jest u mnie rozwiazane i moze bede mogl Ci pomoc.
  • #5 18019
    Masster
    Poziom 32  
    wyświetlacz jest kolorowy a podświetlanie jest napewno sprawne, uszkodzenie jest w układzie regulacji jasności/kontrastu jak Ci to pomoże to podaje link do skanu uszkodzonej płytki z zaznaczonym bezpiecznikiem (365kb) http://masster666.prv.pl/download/PCB.jpg
    Wtyd się przyznać ale po zadrutowaniu bezpiecznika (bo w mojej wiosce nie mogę go kupić) wyświetlacz działa.
REKLAMA