logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja routingu w Mikrotik VPN L2TP dla powtarzających się IP

martinii 21 Lut 2024 15:38 1080 8
REKLAMA
  • #1 20971995
    martinii
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Cześć,

Mam ustawiony w firmie VPN L2TP na Mikrotiku. Generalnie dla większości użytkowników jest ok, ale mam kilku, którzy mają taką samą adresację IP w domu jak w firmie i powstaje problem gdyż po podłączeniu nie mogą połączyć się z udziałami, serwerami itd w sieci firmowej. Po wpisaniu adresu w komputerze domowym, system szuka w sieci lokalnej domowej a nie firmowej. Poniżej schemat:
    Schemat połączenia VPN L2TP z problemem adresacji IP przez Mikrotik.

Podobno da się to ustawić odpowiednim routingiem na Mikrotiku, ale nie mogę sobie z tym poradzić... Czy takie ustawienie rozwiązałoby sprawę:
    Zrzut ekranu ustawień VPN L2TP na Mikrotiku z wyróżnioną sekcją tras.
    w ustawieniach użytkownika?
  • REKLAMA
  • #2 20972082
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20973458
    martinii
    Poziom 11  
    Hej,

Trochę powęszyłem po necie i czy ustawienie proxy-ARP na bridge'u LAN nie rozwiązałoby problemu?
    Konfigurację mogę prowadzić tylko na firmowym routerze - grzebanie w routerach domowych pracowników odpada.
    Po drugie 98% pracowników połączenie działa jednak prawidłowo więc nie chciałbym robić rewolucji dla 2% reszty.
  • REKLAMA
  • #5 20973723
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2028
    martinii napisał:
    Trochę powęszyłem po necie i czy ustawienie proxy-ARP na bridge'u LAN nie rozwiązałoby problemu?
    O czym dokładnie piszesz?
  • #6 20974590
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20974962
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Dla mnie to jest niepojęte, jak w firmie można zostawić adresację 0.0.0 lub 1.0.0.
    Do tego użytkownicy łączą się z serwerami, NAS itd. - bez VLAN-ów, bez firewalla, bez jakiegokolwiek AAA. Jak Ci kiedyś coś się zepsuje..., bo któryś user będzie miał syfa na domowym, niekontrolowanym PC i stracicie dane, albo dane wypłyną gdzieś w świat to już teraz zacznij się wyobrażać w roli kota, a swojego szefa w roli weterynarza. Choć myślę, że w tym przypadku środków znieczulających nie będzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20979017
    martinii
    Poziom 11  
    @Erbit Kolega nie wie czy jest w błędzie dlatego zadaje dodatkowe pytanie do m.in. Twojej "kawy na ławie" na forum dyskusyjnym, aby rozwiać wątpliwości. Jeżeli zgłaszam się tu z problemem oczekując pomocy to czytam co mi bardziej doświadczeni piszą i do czego mnie odsyłają.

@IC_Current, nie ja ustawiałem adresację w firmie - taką zastałem. Przy okazji tego wątku nie czułem potrzeby opisywać całej topologii sieci firmowej, w której m.in. jest 8 VLAN-ów, a system kopii zapasowych działa poprawnie. Zabawy w kota i weterynarza zostaw swojej wyobraźni.

Dzięki.
  • #9 20979023
    martinii
    Poziom 11  
    Kawa na ławie rozwiązuje problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją VPN L2TP na routerze Mikrotik, gdzie kilku pracowników ma takie same adresy IP w domu i w firmie, co uniemożliwia im dostęp do zasobów firmowych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie mostu (bridge) oraz EOIP (Ethernet over IP) jako alternatywy dla tradycyjnego routingu. Wskazano również, że ustawienie proxy-ARP na bridge'u LAN może być pomocne, jednak niektórzy użytkownicy podważają tę metodę. W dyskusji podkreślono również znaczenie odpowiedniej adresacji IP w firmie oraz ryzyko związane z bezpieczeństwem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA