logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja RAID1 na Win10 z kontrolerem Silicon Image SiI 3114

sobiepan92 26 Lut 2024 12:41 489 7
REKLAMA
  • #1 20979203
    sobiepan92
    Poziom 3  
    Cześć, potrzebuję utworzyć macierz dyskową RAID1 na istniejącym już systemie win 10. Jako kontrolera używam Silicon Image Sil 3114. Wszystko fajnie do momentu w którym system widzi dwa osobne dyski zamiast jednego logicznego (przynajmniej tak mi się wydaje, że powinno być). Przed włączaniem systemu ustanowiłem macierz raid ustawieniach kontrolera i pokazuje mi jeden dysk logiczny. Sterownik kontrolera zainstalowany.
    Ekran konfiguracji macierzy RAID w systemie z użyciem kontrolera Silicon Image
  • REKLAMA
  • #2 20979268
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Powinno widzieć 1 dysk z systemem w kopij lustrzanej.
    Krótko mówiąc, macierze RAID 1 charakteryzuje się replikacją pracy dysków, co wpływa korzystnie na bezpieczeństwo danych; w przypadku awarii jednego z dysków, można je nadal odczytywać z drugiego, zdrowego.
    Przebudowałeś raid na tym drugim?

https://www.ontrack.com/pl-pl/odzyskiwanie-danych/raid/raid-1
  • REKLAMA
  • #3 20979314
    sobiepan92
    Poziom 3  
    przebudowę należy zrobić z poziomu biosu czy windowsa?

Dodano po 3 [minuty]:

klikam na rebuilid raid1 set i wyświetla mi komunikat ze nie może przebudować

Dodano po 7 [minuty]:

z poziomu windowsa mogę tylko to zrobć

Zrzut ekranu menedżera dysków Windows z widocznymi dyskami i opcjami tworzenia wolumenów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20980456
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    Najpierw podłącz, do tego zabytku, dyski z epoki, czyli <1 TB. Powinieneś upewnić się, że jest sprawny i działa z tą wersją Windows.
  • #5 20982724
    sobiepan92
    Poziom 3  
    na mniejszych dyskach pojawia się jeden dysk w zarządzaniu dyskami
  • Pomocny post
    #6 20982831
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    Było do przewidzenia. Więc widzisz, że z 4 TB nie zadziała.
  • REKLAMA
  • #7 20983627
    sobiepan92
    Poziom 3  
    ok dzięki wielkie zainteresowanie tematem i pomoc
  • #8 20983628
    sobiepan92
    Poziom 3  
    okazało się, że kontroler nie obsługuje dużych dysków

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stara się skonfigurować macierz RAID1 na systemie Windows 10 z kontrolerem Silicon Image SiI 3114. Po utworzeniu macierzy w BIOSie, system nadal widzi dwa oddzielne dyski zamiast jednego logicznego. Użytkownik napotyka problemy z przebudową macierzy, a pomocne odpowiedzi sugerują, że kontroler może nie obsługiwać dużych dysków, co potwierdza, że na mniejszych dyskach problem nie występuje. Wskazówki dotyczące podłączenia dysków o pojemności poniżej 1 TB oraz sprawdzenia kompatybilności kontrolera z systemem Windows są również poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA