Moi drodzy czym konkretnie różnią się te Brothery DCP-T425W vs DCP-T426W ? Która będzie tańsza w utrzymaniu i na dłużej ? Jest sens dopłacać gwarancję na 5 lat w media ? Widzę buteleczki w media są po 30 parę zł to chyba nie drogo ?
Czasem drukuję 1-3 strony na miesiąc a czasem 20-30stron dziennie więc dobrze żeby tusze nie zasychały głównie tekst ale zdążają się też obrazki, grafiki i zdjęcia.
Chyba w tych pieniądzach nic lepszego nie znajdę i tańszego w utrzymaniu.
Absolutnie nie. Zrejestruj po zakupie drukarkę na stronie Brothera to przedłużą gwarancję do 3 lat. Jakościowo to bardzo dobre drukarki aczkolwiek jak wszystko w tych czasach skomplikowane elektronicznie, dlatego albo padnie po roku lub wcześniej i gwarancyjnie naprawią, albo będzie działać przez kilkanaście lat co najmniej.
Jarek1104 napisał:
Widzę buteleczki w media są po 30 parę zł to chyba nie drogo ?
Oryginalne tak. Zamienniki będące w zasadzie tym samym ale bez loga Brothera są jeszcze tańsze. Ogólnie Brother od pewnego czasu zrezygnował z tych durnych kadridźy w których były 2 łyżeczki tuszu i normalnie na butelki sprzedaje. Wychodzi bardzo tanio.
Jarek1104 napisał:
Czasem drukuję 1-3 strony na miesiąc a czasem 20-30stron dziennie więc dobrze żeby tusze nie zasychały głównie tekst ale zdążają się też obrazki, grafiki i zdjęcia.
Przede wszystkim nie możesz odłączać jej od prądu. Te drukarki same pilnują stanu głowic i dłużej nieużywane się odświeżają i czyszczą automatycznie. Także możesz się czasem zdziwić jak drukarka zacznie "drukowanie" nieproszona, ale pohałasuje rolkami i zamilknie. Robi to oczywiście za dnia, w nocy jest cicho.
Jarek1104 napisał:
Chyba w tych pieniądzach nic lepszego nie znajdę i tańszego w utrzymaniu.
Lepszego... zależy. Na papierze może i byś znalazł coś lepszego, bo Brother i Epson to bardzo drogie drukarki, ale jeżeli o obsługę i długowieczność chodzi to w domowych zastosowaniach konkurencja nie ma szans. I nie kasują użytkowników za tusze, także jeżeli kupisz zamienniki oznaczone tym samym typem tuszu to też nie robią problemu z gwarancją.
Do tego jak pisałem - drukarka na długie lata. Jedynie popatrz co który model posiada, wybierz co potrzebujesz a czego nie i kup. A opcji jest masa, od ADF (automatyczny skaner, wkładasz plik kartek a drukarka sama skanuje całość po kolei). Co wyższe modele mają na pokładzie całkiem mocne oprogramowania, drukarki mają własne adresy email, potrafią odbierać emaile i drukować z załącznikami, potrafią skanować i same bez komputera wysyłać emaile. Najwyższe modele mają 2 podajniki kartek i druk dwustronny. Jak koniecznie chcesz oryginalne tusze to opłaca się kupić abonament u Brothera. Drukarka sama wykryje niski stan tuszu i zamówi zestaw. Generalnie szaleństwo. Ja akurat nie korzystam bo mam zamienniki.
No i dzisiaj koniecznie model z połączeniem internetowym, najlepiej po kablu ethernet. Podłączasz do routera, ustawiasz stały adres IP, i raz że masz dostęp do masy ciekawych funkcji, a dwa że każde urządzenie podłączone do routera czy to po kablu czy przez Wifi ma dostęp do drukarki. Po konfiguracji adresu email jesteś w stanie drukować z końca świata.
Większość modeli ma też fax. W zasadzie nie wiem czemu. Podejrzewam że uznali że drukarka ma mieć wszystko, więc ma wszystko.
Czy w pieniądzach do 1000zl kupię coś lepszego, wydajniejszego, tańszego w utrzymaniu i żeby był druk dwustronny automatyczny cy nie ma sensu pchać się i wywalać kasę ?
Czy w pieniądzach do 1000zl kupię coś lepszego, wydajniejszego, tańszego w utrzymaniu
Na papierze tak. Tylko że Ty wydasz tysiąc złotych raz na 10 lat, a sąsiad kupi "to samo" za 6 stów i padnie po 2 latach. Także w dłuższym rozrachunku wyjdziesz na tym sporo lepiej.
Druk dwustronny jest drogi jako funkcja w drukarce, kwestia tego czy go potrzebujesz. Jeżeli dotychczas miałeś drukarkę bez tej funkcji a musiałeś zadrukować dwie strony i 50 kartek, doskonale wiesz że bywa to irytujące. Tu się pomylisz i źle obrócisz, tu się kartki skleją i nieparzyste wydruki się przesuną o jedną kartkę. Wtedy drukarka z taką funkcją ma sens, bardzo ułatwia, ale i kosztuje, chociaż jest to jednorazowy wydatek owocujący przez lata. Sam oceń, ja nie jestem w stanie doradzić bo nie ja będę drukarki używał.
wcześniej miałem epsona xp-610 za około 600zł z kawałkiem który parę lat mi posłużył i był automatyczny druk dwustronny niestety padła głowica a zamawianie z alliexpress ryzyko jaka przyjdzie itp
Dużo musiałbym dopłacić aby drukarka miała automatyczny druk dwustronny ?
Dużo musiałbym dopłacić aby drukarka miała automatyczny druk dwustronny ?
Druk dwustronny mają drukarki które po cyferce mają literkę D w nazwie, a obsługę sieci jak mają W. Ciebie interesowałyby raczej obie opcje, zatem mamy 2 modele:
DCP-T720DW za 1200
MFC-T920DW za 1400
Tu się przyznam że nie szukałem cen dokładnie, jak chcesz możesz podłubać za lepszymi ofertami na te modele.
Generalnie wszystkie nowe drukarki Brothera pracują na tym samym tuszu, zatem koszty eksploatacji są identyczne.
Ja mam MFC-T920DW obecnie i jestem z niej bardzo zadowolony, jednakże jest droga.
Różnica między nimi jest taka, że wyższy model ma:
Fax - komentarz zbędny.
Kolorowy wyświetlacz zamiast zwykłego jednowierszowego LCD jak w kalkulatorze - wygodne do ustawiania różnych funkcji jak wpisywanie adresów email i zmienianie ustawień drukarki)
Połączenie kablowe z siecią internetową. Przydatne bo co kabel to jednak kabel.
Jest kilogram cięższa. 10 kilo robi swoje.
Droższa ma drugi (tylny) podajnik wielofunkcyjny, a tańsza ręczny. Chodzi o to że do wielofunkcyjnego możesz załadować więcej papieru lub inny papier (ja mam błyszczący zdjęciowy), ustawiasz jaki papier masz w którym podajniku, i możesz z komputera wysłać polecenie druku na papierze zwykłym lub zdjęciowym a drukarka sama pobierze papier z odpowiedniego podajnika i wydrukuje. Sporo zdjęć drukuję i mi się przydaje, a drukowanie nawet na zwykłych 4x6" przy maksymalnej rozdzielczości wygląda super, chociaż trwa dobrą minutę na oko. Zwykły podajnik z przodu obie majątaki sam na 150 kartek.
I chyba tyle z różnic ze specyfikacji. Bajery jak obsługa emaili ma cała seria bo to sprawa softu.
✨ Porównanie modeli Brother DCP-T425W i DCP-T426W wskazuje na minimalne różnice, głównie w kolorze. Oba modele charakteryzują się niskimi kosztami eksploatacji dzięki systemowi butelek z tuszem, co jest korzystne w porównaniu do tradycyjnych kartridży. Użytkownicy zalecają rejestrację drukarki na stronie Brothera, co wydłuża gwarancję do 3 lat. W przypadku rzadkiego drukowania, ważne jest, aby nie odłączać drukarki od zasilania, co pozwala na automatyczne czyszczenie głowic. Użytkownicy zastanawiają się nad opłacalnością zakupu modeli z automatycznym drukiem dwustronnym, które są droższe, ale mogą znacznie ułatwić użytkowanie. Ostatecznie, jeden z użytkowników zdecydował się na zakup modelu DCP-T426W. Wygenerowane przez model językowy.