logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metabo kompresor uszczelnienie połączeń gwintowanych

brutus22 28 Lut 2024 20:18 783 10
  • #1 20983212
    brutus22
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Posiadam kompresor budowlany (przynajmniej takie jest nazewnictwo według producenta) Metabo Power 180-5 W OF, rocznik 2016 używany sporadycznie do pompowania kół rowerowych i przedmuchiwania elektronarzędzi. Wczoraj padł zawór zrzucający ciśnienie na wejściu kompresora, będący częścią wyłącznika ciśnieniowego, byłem zmuszony rozkręcić węże podłączone do tegoż wyłącznika.

Gwinty węży zostały pokryte jakiegoś rodzaju masą o konsystencji coś w rodzaju "gumy". Jest koloru czerwonego jak na załączonych zdjęciach, jednak nie jest to raczej klej do gwintów typu Loctite czerwony, ponieważ nie podgrzewałem gwintów podczas odkręcania, zresztą później wymieniałbym również węże:) Uszczelniacz jest bardzo skuteczny ponieważ po tylu latach użytkowania nie zauważyłem żadnego wycieku powietrza.

Mam pytanie do osób zaznajomionych z tematem kompresorów i uszczelnień, czy ktoś ma wiedzę jakiego rodzaju uszczelniacz zastosowano w tym urządzeniu.
    Dodam, że ten środek dość łatwo zeskrobać z gwintu.

Dla posiadaczy tego typu małych kompresorów zalecam spojrzenie pod plastikową osłonę silnika, po wyjściu z formy w fabryce nie została odpowiednio wygładzona od wewnątrz i zaczęła ocierać izolację kabla zasilającego silnik.

Przepraszam jeśli post umieściłem w nieodpowiednim dziale

Złącze metalowe kompresora Metabo z czerwoną masą uszczelniającą na gwincie. Fragment kompresora z czerwoną substancją uszczelniającą na gwincie. Wnętrze kompresora z widocznymi przewodami i złączkami. @ElektrodaBot
  • #2 20983217
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 926
    brutus22 napisał:
    (...) ka, po wyjściu z formy w fabryce nie została odpowiednio wygładzona od wewnątrz i zaczęła ocierać izolację kabla zasilającego silnik.

https://obrazki.elektroda.pl/2054362600_1709147513.jpg https://obrazki.elektroda.pl/1070025900_1709147530.jpg https://obrazki.elektroda.pl/5998543100_1709147795.jpg
    Witam serdecznie!

Na podstawie załączonych zdjęć widać, że zastosowany uszczelniacz na gwintach ma konsystencję przypominającą gumę i kolor czerwony. Istnieje kilka rodzajów środków uszczelniających, które mogą mieć takie właściwości. Najczęściej w tego typu zastosowaniach używa się:

1. Uszczelniacz typu PTFE (teflonowy) - często występuje w postaci taśmy, ale są też dostępne w formie płynnej lub pasty. Może mieć różne barwy, w tym czerwoną, jeśli producent zdecydował się na taki kolorant.

2. Uszczelniacze anaerobowe - to kleje lub uszczelniacze, które utwardzają się w braku powietrza (np. pomiędzy gwintami). Loctite jest jedną z marek, która produkuje uszczelniacze anaerobowe i mają one różne wersje, w tym takie, które nie wymagają podgrzewania do demontażu.

Możemy wykluczyć, że jest to Loctite czerwony (który jest trwały i wymaga podgrzewania), ponieważ jak wspomniałeś, nie było potrzeby podgrzewania przy odkręcaniu. Możliwe, że jest to uszczelniacz, który jest łatwy do usunięcia i nie wymaga dużych sił do demontażu.

Zanim zdecydujesz się na ponowne zastosowanie uszczelniacza, upewnij się, że jest on odpowiedni do ciśnień i temperatur pracy w kompresorze. Warto zajrzeć do instrukcji kompresora lub zapytać producenta o zalecany środek do uszczelniania gwintów w tym modelu.

Dziękuję również za informację dotyczącą osłony silnika i potencjalnego ryzyka otarcia izolacji kabla zasilającego. Jest to istotna uwaga dla osób posiadających podobny sprzęt.

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub potrzebujesz dalszych wskazówek, służę pomocą!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 20983220
    brutus22
    Poziom 11  
    Ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć sugestii maszyny:)

Dla potomnych, może ktoś wykorzysta w naprawie kompresora.
    Kompresor Power 180-5 W OF pracuje w zakresie 6-8 bar. Niestety egzemplarz, który posiadam, jak już wspomniałem, zaczął szwankować, tzn. zawór regulujący ciśnienie załączał silnik elektryczny przy spadku ciśnienia do 6 bar, ale silnik napotykał na opór, nie mogąc napędzić tłoka.
    Powód, jak już to wyjaśniłem, leżał w zaworze zrzucającym ciśnienie (blow off valve/unload valve?) na linii kompresor a zbiornik powietrza, a dokładnie precyzując, między zaworem zwrotnym umieszczonym na zbiorniku a głowicą kompresora. Próbowałem udrożnić wyżej wymieniony zawór przy pomocy różnych środków smarujących i odrdzewiaczy (24 godziny czekania po zalaniu dobrej klasy odrdzewiaczem bezpiecznym dla plastików ponieważ w środku zaworu jest plastikowy tłoczek przymocowany do sprężynki), niestety bez powodzenia, kompresor kilka razy załączył się bez problemu przy ciśnieniu 6 bar ale po kilku próbach silnik zaczął buczeć i należało spuścić powietrze przynajmniej do 2bar, aby kompresor mógł powrócić do pompowania. Myślę że ciśnienie w zbiorniku było na tyle niskie, że powietrze o większym ciśnieniu uwięzione w wężu między zaworem zwrotnym a kompresorem mogło przezwyciężyć opór stawiany przez sprężynę popychającą gumę w zaworze zwrotnym, następowało więc zrównanie ciśnienia ze zbiornikiem i silnik kompresora zaczynał się obracać jeśli dobrze dedukuję.

Przy normalnej pracy kompresora po zatrzymaniu silnika zawsze musi być słyszalny krótki dźwięk sugerujący, że zawór zwrotny zrzucił ciśnienie między kompresorem a zbiornikiem (zaworem zwrotnym, w moim przypadku konstrukcji posiadanej maszyny), więc nasz kompresor będzie startował bez oporu. Jak to sprawdziłem? Kiedy silnik kompresora "buczał" popuściłem delikatnie(w moim przypadku tak to było rozwiązane) rurkę doprowadzającą powietrze do zaworu odpuszczającego powietrze i "ręcznie" odpuściłem ciśnienie, a silnik kompresora zaczął się obracać bezproblemowo.

Niestety zawór mimo że nie stanowi całości z wyłącznikiem ciśnieniowym i jest demontowalny (przez odkręcenie jednej śrubki imbusowej, proszę uważać na spodzie zaworka jest drobny mosiężny pin który łatwo wypada i można go zgubić, plus czarna gumka) nie jest oferowany oddzielnie w sprzedaży i należy zakupić cały wyłącznik:( 150-180zł.

Zawór zwrotny kompresora z oznaczeniami części. Zawór odpuszczający ciśnienie zamontowany na wyłączniku kompresora z zaznaczoną śrubą mocującą.
    Załączniki:
    • Metabo Power 180-5 W OF (01531000) części.pdf (211.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20983397
    brutus22
    Poziom 11  
    Rozumiem, dziękuję za sugestię, tylko że jak przyglądam jakiekolwiek filmiki na Youtube o tym loctite to wygląda na taki jakiś wodnisty i to raczej nie jest ta masa która zastała użyta w tym przypadku.

Loctite 542 - anaerobowy uszczelniacz połączeń gwintowych - średnio demontowalny. Doskonale nadaje się do gwintów drobnozwojnych stosowanych w instalacjach hydraulicznych, pneumatycznych i innych. Szybko się utwardza.
  • #7 20983469
    brutus22
    Poziom 11  
    Rzeczywiście jest taki środek, na alledrogo w cenie około 30zł, tylko w opisie aukcji jest zaznaczone ultramocny cokolwiek to znaczy:), muszę dopytać czy to oznacza, że przy demontażu trzeba podgrzewać połączenie, a tego muszę uniknąć przy wężach gumowych.
    Jutro postaram się skontaktować z serwisem Metabo, może będą tak uprzejmi i się pochwalą co to za środek stosują:)
  • #8 20984982
    brutus22
    Poziom 11  

Skontaktowałem się z jednym z sprzedawców tego środka Airpress, raczej się sprawdza bo mają zbyt na ten środek, wspomniał również, że odkręcenie połączenia wymaga podgrzania, niestety nie sprecyzował do jakiej temperatury.

Serwis Metabo potwierdził, że ta czerwona masa to uszczelniacz do gwintów, a nie klej, i byli zaskoczeni, że odkręciłem bez podgrzewania :) Serwisant zaprzeczył, że jest to preparat marki Loctite.
  • #9 20985244
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3656
    Przecież tam wystarczą pakuły + smar, albo taśma teflonowa.
  • #11 20985299
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3656
    brutus22 napisał:
    Domyślam się, ale mimo wszystko byłem zainteresowany jaki to środek używa metabo.
    A to już tylko oni wiedzą. Możliwe, że używają różnych uszczelniaczy w zależności od dostaw. W końcu to nie jest takie istotne, ważne, żeby było skuteczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kompresor Metabo Power 180-5 W OF z 2016 roku, który wymagał naprawy zaworu zrzucającego ciśnienie. Po rozkręceniu węży zauważył, że gwinty były pokryte czerwoną masą uszczelniającą, przypominającą gumę. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne rodzaje uszczelniaczy, w tym PTFE (taśma teflonowa) oraz uszczelniacze anaerobowe, takie jak Loctite. Użytkownik skontaktował się z serwisem Metabo, który potwierdził, że użyta masa to uszczelniacz do gwintów, a nie klej, co zaskoczyło użytkownika, ponieważ udało mu się odkręcić połączenie bez podgrzewania. Wskazano również, że skuteczne mogą być pakuły i smar lub taśma teflonowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA