logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp ES-NFB612CWB-PL pralka nie działa, mruga start/pauza po usunięciu śrub transportowych

jaskolkahome 03 Mar 2024 18:53 3954 8
REKLAMA
  • #1 20988750
    jaskolkahome
    Poziom 2  
    Witam
    Włączyłam pralkę że śrubami transportowymi, po wyciągnięciu śrub cały czas mruga start/pauza i pralka nie działa, jak zamykam drzwiczki to jest sygnał, że są zamknięte ale na żadnym z programów nie chce zadziałać, blokady dziecięcej nie ma włączonej, może od tego skakania coś się uszkodziło 🤦‍♀️
  • REKLAMA
  • #2 20988823
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Woda odkręcona?
  • #3 20989044
    jaskolkahome
    Poziom 2  
    Tak, filtr czysty
  • REKLAMA
  • #4 20989090
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3724
    A fizyczne drzwi się blokują?
  • REKLAMA
  • #5 20989129
    jaskolkahome
    Poziom 2  
    Mogę je zamykać i otwierać ponieważ program nie,,zaskoczył,, tzn cały czas mruga start/pauza
    Ale faktycznie coś może być z nimi bo powinna załączyć się blokada i wtedy program rusza
  • #6 20989185
    kaczax12
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    A jest charakterystyczne kliknięcie jak rygiel wchodzi w zamek? Usunięte wszystkie zabezpieczenia ze środka? Często w środku też potrafią napchać podkładek, tulejek, styropianu i innych rzeczy do zabezpieczenia w transporcie. Jakiś błąd na ekranie temu towarzyszy? Odłącz od prądu na 10 minut i ponownie podłącz.
    Czasem na obręczy drzwi od wewnątrz jest taka plastikowa jakby śruba, ogranicznik, że drzwi nie domykają się całkowicie, ale w tej pralce chyba tego nie ma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20989345
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3724
    Mogły się wyrwać z wtyczek jakieś przewody lub przy dużym szczęściu jakaś wtyczka się wypięła. W każdym bądź razie bez otwarcia pralki raczej się teraz nie obejdzie.
  • #8 20989938
    jaskolkahome
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za cenne wskazówki, błąd nie wyświetla się żaden, wygląda na to co Pan sugeruje, że nie widzi zamkniętych drzwiczek i blokada nie załącza się, faktycznie trzeba otworzyć i zajrzeć do środka, dodatkowych blokad też nie ma, tylko te śruby transportowe, które są wykręcone, w związku z tym , że mogło coś się faktycznie wypiąć właśnie zgłosiłam na serwis, mam nadzieję, że nie stracę gwarancji, a nawet jeśli to człowiek uczy się na błędach.
    Serdecznie dziękuję za wszystkie rady
    Pozdrawiam
  • #9 21411798
    robex6
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Proszę rozebrać przedni panel. Przycisk start powinien klikać, pewnie jakiś mechaniczny problem blokuje się klawisz. U mnie nie klikał przycisk, proszę wyczuć, że klawisz przyciska się inaczej od pozostałych. Tak właśnie miałem u siebie i już problem jest rozwiązany. Tylko rozebrany przedni panel i złożony… Start działa znowu ok. 15 min.
    Pozdrawiam, Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Sharp ES-NFB612CWB-PL po usunięciu śrub transportowych nie uruchamia się, a kontrolka start/pauza miga. Drzwi pralki można otwierać i zamykać, jednak blokada drzwi nie załącza się, co uniemożliwia rozpoczęcie programu. Nie występuje błąd na wyświetlaczu, a filtr i dopływ wody są sprawne. Możliwe przyczyny to uszkodzenie mechanizmu blokady drzwi, brak charakterystycznego kliknięcia rygla lub poluzowane przewody wewnątrz pralki. Zalecane jest odłączenie urządzenia od zasilania na 10 minut oraz sprawdzenie wnętrza pralki pod kątem wypiętych wtyczek i obecności pozostałości zabezpieczeń transportowych. W przypadku problemów z przyciskiem start może być konieczne rozebranie przedniego panelu i sprawdzenie mechanizmu klawisza. Wskazane jest skontaktowanie się z serwisem, aby uniknąć utraty gwarancji i dokładnie zdiagnozować usterkę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA