logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym jest parametr hFE tranzystora?

banem 03 Gru 2005 21:07 27933 6
REKLAMA
  • #1 2050796
    banem
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć

Kupiłem sobie niedawno mój pierwszy miernik taki ten najtańszy za 20zł i nie rozumiem tylko jednej funkcji. Na dole po lewej stronie jest funkcja która nazywa się hFE i jest do tego gniazdo oznaczone B C E. Wiem że to ma coś wspólnego z tranzystorami tylko co ? To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o cierpliwość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2050817
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    HFE to pomiar wzmocnienia tranzystora. Miernik podaje na bazę stałe napięcie naprzykład 10mV a na emiter większe, przypuśćmy 10V i mierzy napięcie kolektora. HFE to wzmocnienie czyli tyle ile razy napięcie kolektora jest większe od napięcia sterującego na bazie. Mam nadzieję, że zrozumiałeś :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2050827
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Jeśli się nie mylę, to hFE jest współczynnikiem wzmocnienia (beta) tranzystora (brzmi groźnie, co nie?).
    Tak mi przynajmniej tłumaczono, dawno, dawno temu i potem się tym nie interesowałem i nigdy nie urzywałem tego, więc pewien nie jestem. Tego się chyba urzywa do "parowania" tranzystorów.

Pozdrawiam
    Łukasz.

PS: Tyle czasu w tym siedzę i nie wiem na 100% co to jest... Wstyd Panie dee jay G, wstyd.
  • REKLAMA
  • #4 2050836
    banem
    Poziom 2  
    Czyli jeśli jest na bazie 10mV a na emiterze 10V to te wzmocnienie będzie wynosić 1000 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2050845
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    To jest wzmocnienie prądowe tranzystora.Jest to stosunek prądu kolektora do prądu bazy i określa wzmocnienie prądowe tranzystora.Jeśli np. przez bazę płynie do emitera prąd 1mA a przez kolektor 1A to hFE wynosi 1000.Nie mieszać do tego napięcia!Tranzystor bipolarny jest elementem wzmacniającym sterowanym prądowo! w odróżnieniu do lamp i tranzystorów polowych które są sterowane napięciem.
  • #6 2050877
    banem
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo teraz już wszystko jasne (chyba :P) muszę się teraz tylko obczytać w teorii. To forum jest po prostu wspaniałe, kilka minut i uzyskałem pomoc :D Szkoda tylko że trafiłem tu tak późno.
  • #7 2050954
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Sorki z tym napięciem :( ale dorąbałem :P

Podsumowanie tematu

✨ Parametr hFE tranzystora to współczynnik wzmocnienia prądowego tranzystora bipolarnego, określający stosunek prądu kolektora do prądu bazy. Miernik z funkcją hFE umożliwia pomiar tego wzmocnienia, co jest istotne przy doborze i "parowaniu" tranzystorów. Wartość hFE nie odnosi się do napięć, lecz do prądów sterujących i wzmacnianych przez tranzystor. Przykładowo, jeśli przez bazę płynie prąd 1 mA, a przez kolektor 1 A, to hFE wynosi 1000. Tranzystory bipolarne są elementami sterowanymi prądowo, w przeciwieństwie do tranzystorów polowych, które są sterowane napięciem. Funkcja hFE na mierniku posiada gniazdo oznaczone B (baza), C (kolektor) i E (emiter), gdzie należy umieścić odpowiednie wyprowadzenia tranzystora do pomiaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA