logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DV-3000S zielony obraz po użyciu pilota uniwersalnego LM-896

murgrabia 04 Mar 2024 23:38 312 7
REKLAMA
  • #1 20990753
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 68
    Nie było problemu z odtwarzaczem DVD Daewoo DV-3000S, aż do czasu próby sparowania go z pilotem uniwersalnym LM-896. DVD podpięty kablem EURO pod telewizor LG LN5400.

Co zrobiłem:
    1. Odłączyłem DVD od telewizora i postawiłem go przed sobą na stole.
    2. Włączyłem DVD do sieci 230V, włożyłem płytę z filmem i włączyłem odtwarzanie (na wyświetlaczu zaczął płynąć czas).
    3. Zacząłem wyszukiwać pilotem odpowiedni kod -po dłuższym czasie jeden z kodów spowodował przeskok filmu w inne miejsce. (niestety przyciski w ogóle nie zgadzały się z oznaczeniem na pilocie). Ale niektóre powodowały włączenie różnych funkcji odtwarzacza.
    4. Wyłączyłem odtwarzacz oraz podłączyłem go z powrotem do telewizora za pomocą kabla EURO.

I od tego czasu wyświetla obraz na zielono. I nie wiem czy to wina kombinowania tym pilotem. Czy jakiś niefortunny zbieg okoliczności z telewizorem? Przesiedziałem kilka godzin z tym pilotem w ręku wpisując lub szukając inne kody. Ale nic już się nie da zrobić tym pilotem.

Podsumowanie :
    1. Odtwarzacz DVD daje zielony obraz tylko i wyłącznie na tym telewizorze LG LN5400.
    2. Podłączony do 2 innych TV tym samym kablem EURO, daje prawidłowy obraz.
    3. Aby sprawdzić czy nie jest coś nie tak z gniazdem SCART w tym LG LN5400 podłączyłem pożyczony inny DVD. Obraz prawidłowy.

Więc co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 20990770
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam,
    Tylko mi przychodzi, że nie masz wyjścia ustawionego na RGB w DVD.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20991008
    murgrabia
    Poziom 18  
    bajer1 napisał:
    Witam,
    Tylko mi przychodzi, że nie masz wyjścia ustawionego na RGB w DVD.
    Pozdrawiam
    Podłączając ten odtwarzacz testowo do innego telewizora. Tym samym kablem EURO. Na obrazie pojawia się informacja o źródle EC1/RGB. I oczywiście obraz wyświetlany jest prawidłowy. W instrukcji jest opisany pilot i jego funkcje.

I jest tam taki przyciski V-MODE :
    1. Połączenie Scart - tryb RGB
    2. Połączenie komponentowe — tryb progresywny lub tryb z przeplotem
    3. Połączenie S-Video - tryb S-video
    4. Połączenie kompozytowe - tryb przeplotu

Wybierz jeden z poniższych trybów wyjścia wideo, naciskając
    Przycisk [V-MODE], w zależności od połączenia z DVD
    odtwarzacz do telewizora.

I powiedzmy, iż ten tryb przy próbie dopasowania kodu pilota przypadkowo się przestawił. Ale to nie było by wtedy tak. Że ten zielony obraz był by wyświetlany również na innych telewizorach? A w tym wypadku tylko jest zielony na tym LG LN5400. Telewizor zresetowałem do ustawień fabrycznych i też nic nie dało.
  • REKLAMA
  • #4 20991032
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam.
    Z tymi sygnałami było i jest różnie. Telewizor na złączu euro przyjmuje różne systemy, twój niekoniecznie wszystkie. Przełączaj aż się obraz pojawi.
    A to DVD, co było dobry obraz, jak miał ustawienia?
    Może trzeba też takie ustawić i będzie OK.
    Pozdrawiam
  • #5 20991476
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Wejdź w ustawienia gniazda Scart w tv LG.Jeśli można ustaw RGB.Jeśli nic to nie da zmień w DVD na komponent.
  • #6 20992057
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ten LG ma bardzo ubogie ustawienia. Nie ma takiej opcji w menu. Raczej powinien się sam przestawić na odpowiedni tryb. Szczególnie, że na początku było wszystko w porządku. Nie wiem, może padło oprogramowanie w telewizorze? Ale to by było możliwe? Szczególnie jak inne urządzenia podpięte pod to złącze dają normalny obraz? Jak podłącze innym kablem: jednej strony euro z drugiej cinch. To obraz jest normalny. Ale są różne zakłócenia i jest o wiele gorszy obraz. Niż po kablu euro-euro.
    Już się tak zastanawiam czy np. nie urwało jakiś pinów na płycie telewizora.
  • REKLAMA
  • #7 21000294
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Możesz obejrzeć płytę tv w okolicach gniazda euro.W trybie RGB każdy kolor jest przesyłany osobno.Może piny wyszły z druku.
  • #8 21001148
    murgrabia
    Poziom 18  
    Jednak to nie TV. Przelutowałem całą płytkę DVD + płytkę zasilacza. I kolory wróciły do normy. I teraz nie wiem czy zimny lut? Czy może w DVD nastąpił twardy reset? Tylko dziwne, iż tylko na tym jednym odbiorniku były nieprawidłowe kolory.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem DVD Daewoo DV-3000S, który po próbie sparowania z pilotem uniwersalnym LM-896 wyświetlał obraz w kolorze zielonym. Po testach z innym telewizorem, obraz był prawidłowy, co sugerowało, że problem może leżeć w ustawieniach wyjścia wideo lub w telewizorze LG LN5400. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym zmiany trybu wyjścia wideo na RGB, jednak telewizor nie miał odpowiednich opcji w menu. Po przelutowaniu płyty DVD i zasilacza kolory wróciły do normy, co wskazuje na możliwy problem z lutowaniem lub reset urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA