logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta Główna HP ELITEDESK 705 G3 AM4 854432-001 - Potrzebny wsad LAN

majcherone 05 Mar 2024 12:03 393 4
REKLAMA
  • #1 20991136
    majcherone
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, potrzebny wsad pamięci dla układu LAN Broadcom

Płyta Główna HP ELITEDESK 705 G3 AM4 854432-001

Płyta Główna HP ELITEDESK 705 G3 AM4 854432-001 - Potrzebny wsad LAN

Nie chodzi mi o Bios tylko o kartę sieciową, w wyniku przypadkowego zwarcia, pamięć układu uległa uszkodzeniu i mam teraz problem z adresem MAC. a dokładnie jego brak. Zintegrowana karta sieciowa nie pracuje.
  • REKLAMA
  • #2 20991484
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Te uklady maja w ogole jakis wsad? Predzej spaliles caly uklad. Adres mac jest na ogol zapisany w biosie. Uzyj karty pod USB/PCI/PCI-e czy co tam masz.
  • REKLAMA
  • #3 20991668
    majcherone
    Poziom 12  
    Mam sprawną kopię Biosu, wgrywałem ją z powrotem, zawiera wszystkie identyfikatory, numer produktu itd.
    Nie spaliłem układu, wylutowałem go, odczytałem był niestety pusty, zawierał kilka linijek bzdur, tak jakby się wyczyścił, zaprogramowałem go losowo i bez problemu się to udało, wlutowałem go z powrotem. W dokumentacji BCM5762 jest wyraźnie napisane:
    Broadcom NetXtreme and NetLink controllers require the use of an external non-volatile memory (NVRAM)
    device (Flash or SEEPROM), which contains a boot code program that the controller's on-chip CPU core loads
    and executes upon release from reset. This external NVRAM device also contains many configuration items that
    direct the behavior of the controller, enable/disable various management and/or value-add firmware
    components, etc.
    All configuration settings are default-configured in the official release binary image files provided in
    Broadcom's CD software releases. However, the settings chosen as default by Broadcom may not be what best
    suits a particular OEM's application, so some settings may need to be changed by the OEM.
    The BCM5725/BCM5762/BCM57767 supports the following boot code styles:
    • “Legacy”—Boot code plus configuration options fully contained in an external 8k byte NVRAM device
    • “Self-boot”—Uses a fixed internal ROM'd copy of the boot code program (requires only a very small
    external NVRAM, or none at all).
    If using self-boot there are two options:
    • Use only a very small (256 byte) external NVRAM to hold configuration items/self-boot code patches.
    • Use no external NVRAM at all; configuration items/self-boot patches are stored in on-chip One-TimeProgrammable memory (OTP).
    The BCM5725/BCM5762/BCM57767 introduces a new feature which involves a limited amount of on-chip OTP
    containing the following

Układ Broadcoma jest wspierany pamięcia flash:
    MX25L8006E

w niej był program rozruchowy, uratuje mnie tylko jego ponowne wgranie.

Tak więc jeżeli ktoś ma programator i może mi go skopiować to bardzo chętnie :)

Błagam.. :)
  • REKLAMA
  • #4 21020134
    majcherone
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo jednej z firm, która pochyliła się nad moją prośbą i przesłała mi wsad do tej pamięci (nie piszę jaka bo nie wiem czy mogę :)), miałem rację, komputer ruszył i karta gigabitowa działa tak jak powinna! Do zaprogramowania, niestety musiałem chwilowo pamięć wylutować, ale to może była wina mojego programatora, że miał problem z rozpoznaniem kości bezpośrednio z płyty. Temat zamykam.
  • #5 21020526
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Jeśli to nie problem to warto ten wsad zamieścić tutaj. Może się przydać innym osobom z podobnym problemem.
REKLAMA