logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy opłaca się wymienić matrycę w Sony Bravia KD-75XD8505 po uszkodzeniu?

docent9 15 Mar 2024 13:04 6588 6
REKLAMA
  • #1 21005081
    docent9
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Dzień dobry, posiadam telewizor Sony Bravia KD-75XD8505 użytkowany na eventach od paru lat. Niestety przy okazji ostatniego tv został uszkodzony w transporcie (pęknięta matryca w okolicy lewego górnego rogu).

Rozesłałem wici odnośnie naprawy/wymiany matrycy do kilku okolicznych serwisów w tym oficjalnego w Poznaniu ale nie dostałem żadnych odpowiedzi.

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi czy wymiana matrycy jest opłacalna i może na oko ile może to wyniesć?

Szkoda mi go odrazu złomować przez nostalgię, kosztował te lata temu ze 23 tysiące, Wiem że można kupić dziś za 6-8 tysięcy jakieś 75 calowe samsungi albo nawet ponad 80 LG ale mimo małego odświeżania jakość obrazu w zestawieniu z kupionymi ostatnio 65 calowymi samsungami kompletnie je deklasuje. Mimo że wszyscy zachłystywali sie chwaląc w nich qledy wyższe herce itp.
    Jeśli dałoby sie wymienić matryce za jakieś 3-4 tysiące chętnie jednak bym go naprawił.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21005088
    pikasso123
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Zapomnij o matrycy nie opłaca się jedynie szukać takiego modelu z uszkodzoną elektroniką a dobrą matrycą
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21005150
    drechu11
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Jedynie opcja matrycy używanej ma sens lecz cieżko trafić coś dobrego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21005250
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1170
    Trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić taki TV z dobrą matrycą, a uszkodzoną elektroniką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21005423
    RysiekM
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    >>21005081
    Rozumiem, wartość sentymentalną do TV SONY. Sam posiadam Bravię dość długo. Ekonomicznie jeśli nie kupi się z odzysku takiego modelu po na przykład wyładowaniu atmosferycznym z dobrą matrycą temat raczej jest nieopłacalny. Pozdrawiam.
  • #7 21006721
    docent9
    Poziom 5  
    Ocena: 10

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zrobiłem szybkie poszukiwania na polskich i zagranicznych stronach aukcyjnych, ale około 90% to podobne do mojego, sprawne z uszkodzoną matrycą lub złom w stanie "???".

Szkoda, no ale nic się nie poradzi, kolejny klient z chętką na taki duży telewizor na swojej imprezie/stoisku będzie musiał częściowo ponieść koszt zakupu takiego nowego lub zadowolić się jednym z mniejszych, które mam na stanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Sony Bravia KD-75XD8505, który uległ uszkodzeniu w transporcie (pęknięta matryca). Zasięgnął opinii na temat opłacalności wymiany matrycy, jednak większość odpowiedzi wskazuje, że naprawa jest nieopłacalna. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby poszukiwanie używanego modelu z uszkodzoną elektroniką, ale sprawną matrycą. Wartość sentymentalna telewizora nie rekompensuje wysokich kosztów naprawy, które mogą wynosić od 3 do 4 tysięcy złotych. Użytkownik zauważa, że na rynku dostępne są tańsze modele, ale ich jakość obrazu nie dorównuje jego Bravii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA