logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki komputerowe kontra specjalny system audio lub soundbar dla TV

WhisMui 17 Mar 2024 21:55 360 3
REKLAMA
  • #1 21008407
    WhisMui
    Poziom 2  
    Witam, powoli odkładam sobie pieniądze na Sony HT-A9 lecz jest to koszt 8000-9000zł + subwoofer SW5 który często dodawali za złotówkę w zestawie bo śledzę stronę scentre Sony poprzez ustawienie jej jako strony głównej. Ostatnio jednak zacząłem szukać zwykłych głośników komputerowych i po paru recenzjach na YT myślę o zakupie Logitech Z906 bo grają potężnie a kosztują około 1300zł. I tak pomyślałem na ile sensowne byłoby podłączenie ich do TV, posiadają THX, DTS, Dolby Digital ale nie to na czym mi zależy czyli Dolby Atmos. Posiadam TV Sony X95K z optycznym złączem więc nie byłoby problemu podłączyć te głośniki komputerowe do TV ale teraz widzę na stronie producenta opis: Cyfrowe wejście optyczne: 2 (do 1080p), mój TV ma 4k i czekam na PS5 PRO więc to 4k chcę używać a właściwie to złącze HDMI 2.1, nie wiedziałem że wyjście optyczne ma ograniczenia jeśli chodzi o rozdzielczość, w końcu to tylko audio powinno przesyłać i nie rozumiem tego opisu na stronie producenta no chyba że całe życie byłem w niewiedzy i optyk ma ograniczenia z lepszym sprzętem? Wydawało mi się że podłączę takie głośniki do TV i będą one z każdych źródeł jak konsola czy netflix nadawać dźwięk bez problemów, a tu wychodzi że grając na konsoli poprzez HDMI 2,1 mogę mieć problem?

Mimo wszystko moje pytanie brzmi czy to ma sens, czy jednak takie głośniki są warte zakupu ale lepiej postawić je przy kompie. Widziałem że ludzie na YT podłączyli ten sprzęt do TV i je używają, chciałem je kupić i jak nie spełnią moich oczekiwań z TV to wylecą do kompa bo aktualnie żadnych głośników nie posiadam. Jeszcze widziałem jakiś film gdzie ktoś miał problemy właśnie z opóźnieniem dźwięku poprzez konsole i dokupował jakiś przetwornik ale wtedy ludzie komentowali że stracił HDMI 2.1 i ma ograniczenia.
  • REKLAMA
  • #2 21008768
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Witam,
    żeby mieć w pomieszczeniu Dolby Atmos, to trzeba porządnego zestawu głośników 7.1 z odpowiednim wzmacniaczem, a nie wydmuszek w postaci głośników komputerowych (o soundbarach nie wspominając) oraz odpowiedniego źródła dźwięku w tym systemie.
    90% obecnie dostępnych materiałów multimedialnych w ogólnej sprzedaży nie posiada zakodowanego dźwięku w Dolby Atmos, więc różnicy i tak nie poczujesz.
    Proponuję zostać przy upatrzonym zestawie od Logitech.
    A złącze optyczne przesyła taki dźwięk, jaki został zakodowany w odtwarzanym materiale bez względu na rozdzielczość.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21009749
    WhisMui
    Poziom 2  
    Hej, dzięki za odpowiedź. Właśnie o soundbarze myślałem z początku + subwoofer + dwa tylne głośniki. Ale potem zobaczyłem dużo lepszy zestaw czterech głośników Sony HT-A9 który tworzy dobre wrażenie bo zamyka słuchacza w bańce muzycznej gdzie tworzy dodatkowe wirtualne głośniki po bokach i na suficie. Po opiniach ludzi z YT są tym zachwyceni, np. Andrew Robinson je testował i wiele innych, wszyscy mówili że dolby atmos działa na nich świetnie i często spoglądali w miejsca gdzie np głośnika nie ma a stamtąd dobiegał dźwięk.

Czyli wyjście optyczne na 100% nie ma nic wspólnego z rozdzielczością? W takim razie nie rozumiem tego wpisu na stronie logitecha oraz czemu ktoś na YT miał lagi w dźwięku z konsoli i musiał kupować jakąś specjalną przejściówkę.
  • #4 21010230
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Widocznie miał źle ustawione wyjścia/wejścia dźwięku.
REKLAMA