Dzień dobry fachowcy
Mam stary amplituner KENWOOD KRF V509D zauwazyłem że chyba jest wyrwane gniazdo antenowe ? Czy wiecie może czy cos takiego ( zdjecie w zał. ) można kupić ? Jesli nie czy to idzie naprawić , jak wypiąć taśme z tego ?
Pozdrawiam
Ogólnie należy szukać gniazda antenowego typu F (female) 75 Ohm do druku (PCB). Najprościej je pozyskać z głowic starych telewizorów, magnetowidów itp. itd.
Dziękuję za odpowiedzi. Same gniazdo już kupiłem. Teraz muszę jakoś dostać się do środka do tej puszki. Możecie podpowiedzieć jak to zrobić? I jak tę taśmę odłączyć boję się, że ją uszkodzę.
Przeczytaj posty powyżej.Pokrywy blaszane na tunerze są na sprężyste blaszki.Lekko je podważ.Ja wymieniałem sam kołek centralny w gnieździe.Dużo mniej pracy.
Dziękuję za podpowiedź. Dostałem się do środka. Niestety, przed Twoją wiadomością wylutowałem całe gniazdo. Teraz szukam nowego, żeby wlutować, a to niestety jest ciężka sprawa.
✨ W amplitunerze KENWOOD KRF V509D uszkodzone zostało gniazdo antenowe, które najprawdopodobniej jest typu F (female) 75 Ohm do montażu na PCB. Nowych gniazd trudno dostać, dlatego zaleca się pozyskanie używanych z demontażu starych telewizorów, magnetowidów lub tunerów, a następnie przelutowanie. Taśma flex łącząca gniazdo z płytą główną jest montowana na wcisk i należy ją delikatnie wyciągać równomiernie, aby nie uszkodzić. Blaszane pokrywy tunera można lekko podważyć, aby dostać się do wnętrza. Wymiana samego kołka centralnego w gnieździe jest prostsza niż wymiana całego elementu. Po wylutowaniu uszkodzonego gniazda można zastosować inne, większe gniazdo antenowe, powiększając otwór montażowy, co pozwala na skuteczne naprawienie urządzenia. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.