logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Easun SMG II 3.6 kW - zdalne monitorowanie i ustawienia falownika przez Internet

valdi99 20 Mar 2024 12:25 10794 16
REKLAMA
  • #1 21011848
    valdi99
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Może się komuś przyda, bo mi to zajęło kilka dni walki z tą chińską myślą techn.

Falownik Easun SMG II 3.6kW + datalogger Wifi Plug Pro 05 + apka Smartess na Smartfonie z Androidem.
    Najważniejsza okazała się kolejność działań.

1. najpierw trzeba skonfigurować dataloggera zapewniając mu dostęp do naszej naszej sieci domowej (robimy to łącząc się z jego SSID - widnieje ona na dataloggerze). Odpalamy Smartess - NIE logujemy się na konto - a wybieramy Toolbox/Przybornik i tam dataloggera konfigurujemy. Po zapisaniu SSID naszej sieci domowej wifi i hasła dostępu do niej, logger się zresetuje.

2. i teraz rejestracja/założenie konta nowego usera w apce Smartess! Po utworzeniu konta logujemy się przez Smartess na nasze nowe konto i...

3. UWAGA - teraz dodajemy nasz datalogger do swego konta. Logger musi być online (4 zielone diody świecą ciągle) podpięty do włączonego falownika. Dodajemy go albo wpisując ręcznie jego PN, albo skanując jego QR code (ikonka u góry po prawej w Smartess). Od tej chwili na liście urządzeń online będzie widać (zarówno w Smartess jak i Dessmonitor) nasz falownik z dataloggerem.

U mnie dopiero taka kolejność zadziałała - po niezliczonych próbach dokonania tego w inny sposób lub kolejności...
    Próba dodania dataloggera (tego, lub kolejnego) do konta via Smartess w innej kolejności, lub po kolejnym zalogowaniu się, skutkuje owszem - jego pojawieniem się w Smartess - ale będzie on ciągle w trybie "offline", tj. bez możliwości komunikacji via Internet z naszym falownikiem!

Usuwanie via Smartess dodanego już dataloggera i powtórne jego dodawanie też nie dało u mnie efektu.

Przy monitorowaniu falownika lokalnie, via port USB lub rs232 na razie poległem ;)
    Jak komuś z was się to udało - proszę o opis/komentarz.
  • REKLAMA
  • #2 21012123
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    W Solarman też tak samo się loguje i zakłada konto .
  • #3 21014119
    kowalskimirek74
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Cześć. Mam taki problem ze brak diody com. W teście połączenia brak komunikacji z datalogera z falownikiem
  • REKLAMA
  • #4 21014571
    kowalskimirek74
    Poziom 6  
    Mieliście problem z łączeniem...na jakim poziomie? Mój falownik nie łączy się z rejestratorem (datalogerm)

Dodano po 7 [godziny] 49 [minuty]:

Ja mam coś takiego Aplikacja SmartESS z komunikatem o błędzie połączenia falownika z rejestratorem danych.

Dodano po 54 [sekundy]:

Ja mam coś takiego Aplikacja SmartESS z komunikatem o błędzie połączenia falownika z rejestratorem danych.
  • #5 21016250
    valdi99
    Poziom 10  
    Zmień kabel, spróbuj z innym dataloggerem i/lub falowniekiem. Dowiesz się czy to falownik czy logger.
  • REKLAMA
  • #6 21016267
    kowalskimirek74
    Poziom 6  
    Trudno o drugi taki w pobliżu, raczej każdy wpięty do sieci. Trzeba zacząć od kabla, tańszy.
  • REKLAMA
  • #7 21016320
    valdi99
    Poziom 10  
    Oczywiście, kabel tańszy. A po rozkręceniu falownika znajdziesz tam piny portu COM/rs232 i można wtedy spróbować bez dataloggera.
  • #8 21016369
    kowalskimirek74
    Poziom 6  
    To są piny typu wtyczka? Czt lut?
  • #10 21016946
    kowalskimirek74
    Poziom 6  
    Ciekawe, czy jest na to jakaś gwarancja, czy do Chin to odsyłają... Trochę mam wątpliwości, czy to rozkręcać, bo to nowe ustrojstwo.

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Jeszcze jedna myśl chodzi mi po głowie kolejność połączenia WTYCZKI RJ. Ktoś może ma EaSun smg2? 3.6Kw w jakiej kolejności sa kable na wtyczce sieciowej
  • #11 21027215
    valdi99
    Poziom 10  
    > kolejność połączenia WTYCZKI RJ. Ktoś może ma EaSun smg2? 3.6Kw w jakiej kolejności sa kable na wtyczce sieciowej[/quote]

I tu właśnie może być tzw. pies pogrzebany... Chinole lubią wszystko kopiować i potem coś tam zmieniać po swojemu.
  • #12 21300224
    Benek1956
    Poziom 11  
    >>21011848
    Witam, użyłem przejściówki rs232/usb Digitus i programu MultiSIBControl i falownik 4,2kw eco. Można odczytać wiele danych oraz przejrzeć wykresy. Zamiast WiFi Plug 05 i programu SmartESS. Pozdrawiam
  • #13 21318355
    Benek1956
    Poziom 11  
    >>21011848
    Witam, użyłem przejściówki RS232/USB Digitus i programu MultiSIBControl oraz falownika 4,2 kW eco. Można odczytać wiele danych oraz przejrzeć wykresy. Zamiast WiFi Plug 05 i programu SmartESS. Pozdrawiam

Witajcie. Po kilkunastu dniach użytkowania programu mogę stwierdzić, że działa super. Falownik Victor 4,2 Eco Plus - można sterować nim z programu, odczytać jego parametry, ustawiać harmonogramy pracy, przeglądać wykresy ładowania i rozładowywania oraz stopień naładowania akumulatorów, pracy paneli fotowoltaicznych, czy też pobór mocy z sieci, a także jaką moc oddaje falownik. Chociaż brak języka polskiego, to bardzo łatwo jest go używać. W sieci można znaleźć instrukcję po polsku. Program nawet nie musi mieć dostępu do internetu. Komputer nie ma dużych wymagań systemowych, działa nawet na XP i wystarczy 2 GB pamięci. Gdyby posiadał złącze RS232, wówczas nie jest potrzebna przejściówka na USB. Do transmisji danych wystarczy oryginalny kabel RJ45/RS232. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #14 21322337
    Jarmie
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Na jakim chipset jest ta przejściówka albo jaki ma symbol?
  • #15 21322392
    Benek1956
    Poziom 11  
    >>21322337
    Witaj, jest to przejściówka DIGITUS DA 70156 FTDI/FT232RL.
  • #16 21358441
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Benek1956 napisał:
    użyłem przejściówki rs232/usb Digitus i programu MultiSIBControl i falownik 4,2kw eco

Czy ustawiałeś jakąś opcję komunikacji w falowniku, sekcja 05, w zależności od wyboru zmienia się protokół komunikacji na RS-232 falownika. Podłączyłem bezpośrednio do portu RS232 (laptop z fizycznym portem RS-232) i program nie ma łączności z falownikiem, ustawienia w programie na RS-232. Datalogger natomiast działa bez problemów.
  • #17 21359510
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 894
    Należy połączyć się przez przejściówkę rs232 na TTL USB , to uniwersalny port dla dziesiątków programów do obsługi danych z inwertera.
    Jarmie napisał:
    Na jakim chipset jest ta przejściówka albo jaki ma symbol?

Większość dowolnych przejściówek USB-UART FTDI FT232 , albo dowolna USB na RS232.
    Sam używam głownie USB-Serial Controller D , można podpiąć loggera albo konwerter USB. Dla BMS najlepiej stosować kable USB dostosowane do modelu BMS , najwięcej danych dają te na RS485 , potem CAN a jeszcze mniej jest z RS232.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji i zdalnego monitorowania falownika Easun SMG II 3.6 kW za pomocą dataloggera Wifi Plug Pro 05 oraz aplikacji Smartess na Androidzie. Kluczowa jest prawidłowa kolejność konfiguracji: najpierw ustawienie dataloggera poprzez połączenie z jego SSID i wpisanie danych sieci Wi-Fi bez logowania do konta, następnie rejestracja i logowanie w aplikacji Smartess oraz dodanie dataloggera do konta, gdy jest online i podłączony do falownika. Użytkownicy zgłaszają problemy z komunikacją między falownikiem a dataloggerem, m.in. brak świecenia diody COM i brak połączenia. Proponowane rozwiązania to wymiana kabla, testowanie z innym dataloggerem lub falownikiem, a także bezpośrednie podłączenie do portu COM/RS232 falownika. Wskazano na możliwość użycia przejściówki RS232/USB Digitus DA 70156 (FTDI/FT232RL) oraz programu MultiSIBControl, który umożliwia odczyt i sterowanie falownikiem (również model 4,2 kW eco i Victor 4,2 Eco Plus) bez konieczności korzystania z WiFi Plug 05 i Smartess. Dyskusja porusza także kwestie protokołów komunikacji i konieczności ustawienia odpowiednich parametrów w sekcji 05 falownika. Zalecane jest stosowanie przejściówek USB-UART FTDI FT232 lub USB na RS232, a dla BMS preferowane są kable RS485 lub CAN. Wątpliwości budzi rozkręcanie nowego falownika oraz kolejność połączeń w wtyczce RJ45, która może różnić się w zależności od wersji urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA