logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam instrukcji serwisowej do Fonica CDF-002 w PDF

Xkubix999 20 Mar 2024 17:29 687 12
REKLAMA
  • #1 21012250
    Xkubix999
    Poziom 5  
    Ocena: 1

Poszukiwana Instrukcja Serwisowa Fonica CDF-002!!!

Proszę o pomoc, jeśli ktoś posiada w formacie PDF, niech się podzieli, byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #3 21014670
    Xkubix999
    Poziom 5  

Znajduje się tam instrukcja serwisowa CDF-001. Czy są to bliźniacze modele?
  • REKLAMA
  • #4 21015882
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1915
    Teoretycznie cała seria CDF-00X jest identyczna. Teoretycznie, bo w każdym z tych modeli stosowano przynajmniej cztery rodzaje importowanych płytek elektronicznych, w zależności od okresu produkcji danego odtwarzacza. Mogła to być tzw. duża płytka, mała (z dodatkowym modułem wpinanym z góry), z dodatkową pamięcią na tym module lub bez. Układ scalony przetwornika D/A na małej płytce mógł być firmy Sanyo lub NEC.
    Cyferka na końcu oznaczenia tej serii modeli CDF-00X oznaczała tak w zasadzie design zewnętrzny, a środek mógł być identyczny. Na przykład CDF-003 różnił się od CDF-001 tym że miał dodatkowe, plastikowe boczki. Środek był ten sam, o ile pochodzi z tego samego okresu produkcji. CDF-002 natomiast miał nieco inny wygląd przedniego panela i przycisków, środek mógł również mieć taki sam jak jego "bliźniacy".

Spotkałem już np. odtwarzacze CDF-001 z tzw. dużą płytką elektroniczną, ale widziałem też CDF-001 już z małą.

Musisz w takim razie zidentyfikować z jakim typem płytki elektronicznej masz do czynienia w swoim egzemplarzu CDF-002 i dopasować go do dostępnych schematów i instrukcji serwisowych modeli CDF-001 lub CDF-003. Wrzuć tutaj zdjęcia płytki jeśli będziesz miał problem z identyfikacją.

A tak w szczegółach to z czym masz problem w Twoim odtwarzaczu?
  • REKLAMA
  • #5 21017567
    Xkubix999
    Poziom 5  
    Odtwarzacz prawidłowo czyta różnej maści płyty z muzyką ale ma problemy odczytami niektórych płyt cd-r audio. Przy końcowych utworach słychać lekki stukot zarówno na gnieździe słuchawkowym jak i po przejściu przez wzmacniacz. Stukot lekki ale upierdliwy jak by brakowało bitu chodź nie wiem, nigdy nie miałem do czynienia z cd-kami.
  • #6 21017613
    kris8888
    Poziom 41  
    Z odtwarzaniem płyt CD-R, zwłaszcza tych gorszych jakościowo, nie wszystkie starsze odtwarzacze dobrze sobie radzą.
    Sprawdź czy oś silnika napędzającego płytę nie ma już delikatnych luzów poprzecznych na łożysku (poprzecznych a nie osiowych). Sprawdź też czy talerzyk a w konsekwencji płyta na nim nie ma bicia które powodowałoby że krawędź płyty w trakcie odtwarzania dość znacznie, rytmicznie unosi się góra-dół. To byłaby przyczyna dlaczego przy końcowych utworach laser ma już problem z prawidłowym odczytem ścieżki.

Nie próbuj nic kręcić ani nic regulować, nawet jak dorwiesz serwisówkę, bo możesz tylko zepsuć.
  • #7 21017788
    Xkubix999
    Poziom 5  

Płyta podczas szybkich obrotów rzeczywiście bardzo delikatnie przy końcach się unosi bądź opada, da się to jakoś skorygować? Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznym obwodem drukowanym i przewodami. Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznym transformatorem i kondensatorami.
  • REKLAMA
  • #8 21017835
    kris8888
    Poziom 41  
    Jeśli płyta tylko delikatnie faluje to nie jest to problem bo z tym sobie poradzi układ ogniskowania w głowicy laserowej. Pytanie czy każda płyta faluje? Bo często już same płyty są delikatnie zwichrowane. Z tym już nic nie zrobisz. Chodziło tylko o bardzo duże "falowanie".
    A co z tym luzem poprzecznym na łożysku silnika, jest czy go nie ma? Bo tutaj nawet delikatnego luzu nie może być bo wprowadza wówczas płytę w delikatne drgania a z tym układ śledzenia lasera już sobie słabo radzi.

A oryginalnie tłoczone płyty czyta od początku do końca bez żadnych zakłóceń?

Płytkę widzę że masz tzw. "małą", czyli taką samą jak była w CDF-003. Jeszcze jakbyś pokazał zdjęcie napędu, chociaż w zasadzie cała ta seria miała ten sam napęd Mitsumi.
  • #9 21017899
    Xkubix999
    Poziom 5  
    znalazłem zdjęcie identycznego napędu jaki ja mam Wnętrze odtwarzacza CD z napędem i płytą główną
    a co do samego luzu poprzecznego to nic nie wyczułem, sama usterka występuje tylko na jednej płycie a ostatni utwór czego nie sprawdziłem odtwarza się bez problemu a problem znika już w przedostatnim. Najpewniej wina płyty bo oryginalne bez problemu wyszukują i odtwarzają muzyke, spróbuje wypalić płyte cd-r i sprawdzić na innej
  • #10 21018510
    Xkubix999
    Poziom 5  
    Niestety na innych wypalonych przeze mnie cd-r również występuje ten problem.
  • #11 21018820
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1846
    Xkubix999 napisał:
    Niestety na innych wypalonych przeze mnie cd-r również występuje ten problem.

Sprawdź płytę w czytniku CD w komputerze; jeśli jest taki sam problem, to na płycie degraduje się już zapis.
    Wykonaj nową kopię, o ile nagrywarka sobie z tym poradzi.
    Znajomy wyrzucił już sporo płyt nagrywanych na początku wieku.
  • #12 21021612
    Xkubix999
    Poziom 5  

Płyty były przeze mnie świeżo wypalane i testowane po wypalaniu na odtwarzaczu komputerowym.
  • #13 21024486
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1846
    W jednym z wcześniejszych postów napisałeś, że problem występuje tylko na jednej płycie, w ostatnim, że jest już ich więcej, więc to może już być problem z emisją lasera.
    Płytę CD Audio nagrywaj na najniższej z możliwych prędkosci nagrywarki.
    Kiedyś płyty CDR Audio miały w w sektorze rozruchowym zapisaną maksymalną prędkość x4 dla nagrywarek komputerowych, bo nagrywarki audio i tak nagrywały tylko z prędkością 1:1.

Spróbuj przedmuchać powietrzem wnętrze czytnika, może jakieś pyłki "siadły" na lustrze lub diodach. Jeśli robisz to sprężonym powietrzem w aerozolu, to wydmuchaj skropliny suszarką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje instrukcji serwisowej w formacie PDF do odtwarzacza Fonica CDF-002. Odpowiedzi wskazują, że na stronie Unitra Club można pobrać instrukcję do modelu CDF-001, który jest podobny do CDF-002. Dyskusja dotyczy również różnic między modelami serii CDF-00X, które mogą mieć różne płytki elektroniczne w zależności od okresu produkcji. Użytkownik zgłasza problemy z odczytem płyt CD-R, co może być spowodowane luzami na łożysku silnika lub jakością płyt. Udzielane są porady dotyczące sprawdzenia luzów, stanu płyty oraz sposobu nagrywania płyt CD-R na najniższej prędkości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA