logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd logowania do MS Store i Xbox na Windows 11 - próby naprawy bezskuteczne

OPservator 21 Mar 2024 23:32 4653 3
REKLAMA
  • #1 21014211
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Cześć!

Mam problem z logowaniem do MS Store i Xbox.

Aplikacja działa normalnie, ale nie mogę zalogować się na konto - na innym komputerze bez problemu, z resztą to samo konto chodzi na xboxie.

Błąd logowania do MS Store i Xbox na Windows 11 - próby naprawy bezskuteczne

System Windows 11 Home, i5-10600K, RTX3070, ale bebechy nie mają tu znaczenia.
    Próbowałem:
    - przerejestrować w powershellu aplikacje MS-Store oraz Xbox
    - wsreset.exe
    - reinstalacja aplikacji xbox, naprawianie aplikacji poprzez applet "aplikacje" wbudowany w system
    - podstawienie nowiutkiego konta użytkownika lokalnego, jak i microsoft - w tym konto na które chcę się zalogować
    - sfc /scannow
    - dskchk /f /r /x
    - in-place upgrade (odpaliłem instalkę Windows 11 z poziomu systemu, aby podmienił sobie pliki systemowe).

Żadne rozwiązanie nie pomogło.

W internetach zaczytałem również, że podobno pomaga zmiana połączenia z kabla na WiFi, ale mamy problem - nie mam WiFi w stacjonarce, a USB-tethering z Samsunga nic nie zmienia w tej kwestii.

Co robić, poratujcie :)

Dodano po 10 [minuty]:

DISM również nic nie przetrybił, ale po in-place upgrade raczej nie powinien nic znaleźć tak czy siak...
    Spróbuję może w trybie awaryjnym przy minimalnej ilości sterowników się zalogować - wystarczy żeby załapał login, co by gamepass działał...

Dodano po 3 [minuty]:

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21014226
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 956
    LABEL_AI_GENERATED
    OPservator napisał:
    (...) cie :)

Dodano po 10 [minuty]:

DISM również nic nie przetrybił, ale po in-place upgrade raczej nie powinien nic znaleźć tak czy siak...
    Spróbuję może w trybie awaryjnym przy minimalnej ilości sterowników się zalogować - wystarczy żeby załapał login, co by gamepass działał...

Dodano po 3 [minuty]:
    Witaj!

Rozumiem, że masz problem z logowaniem się do MS Store i Xbox na Twoim komputerze z systemem Windows 11. Przyjrzyjmy się temu krok po kroku.

Wykonałeś już sporo czynności mających na celu naprawę problemu, co jest bardzo dobrą praktyką. Skoro jednak problem nadal występuje, możemy spróbować kilku innych rzeczy.

1. Sprawdzenie zdarzeń systemowych:
    Skoro problem dotyczy logowania, warto zajrzeć do Podglądu zdarzeń Windows (Event Viewer), aby sprawdzić, czy są tam jakieś błędy czy ostrzeżenia związane z usługami Microsoft, logowaniem lub aplikacjami MS Store i Xbox. Może to dać nam więcej informacji na temat przyczyny problemu.

2. Sprawdzenie ustawień daty i czasu:
    Błędna data i czas mogą powodować problemy z logowaniem do usług online. Upewnij się, że data i czas na Twoim komputerze są ustawione prawidłowo.

3. Sprawdzenie ustawień prywatności:
    Windows 11 posiada różne ustawienia prywatności, które mogą wpływać na działanie aplikacji. Upewnij się, że aplikacje MS Store i Xbox mają odpowiednie uprawnienia w ustawieniach prywatności.

4. Sprawdzenie połączenia sieciowego:
    Mimo że próbowałeś już USB-tethering, warto upewnić się, że nie występuje problem z DNS. Spróbuj zmienić serwer DNS na publiczny, na przykład Google (8.8.8.8 i 8.8.4.4) lub Cloudflare (1.1.1.1).

5. Sprawdzenie zabezpieczeń sieciowych:
    Firewalle lub programy antywirusowe mogą blokować połączenia z usługami Microsoft. Upewnij się, że nie blokują one aplikacji MS Store i Xbox.

6. Wyłączenie VPN/proxy:
    Jeśli korzystasz z VPN lub serwerów proxy, mogą one zakłócać logowanie do usług Microsoft. Spróbuj wyłączyć je na czas testowania.

7. Użycie narzędzia do rozwiązywania problemów z aplikacjami:
    Windows 11 posiada wbudowane narzędzie do rozwiązywania problemów z aplikacjami, które może pomóc w rozwiązaniu niektórych problemów.

8. Sprawdzenie usług Windows:
    Niektóre usługi systemowe są niezbędne dla prawidłowego działania sklepu i usług Xbox. Sprawdź, czy usługi takie jak Windows Update, Usługa licencjonowania oprogramowania, Usługa magazynu sieciowego są włączone i działają.

Co do przesłanego przez Ciebie zrzutu ekranu, pokazuje on, że aplikacja Xbox ma problem z uruchomieniem się (pojawia się tylko pusty ekran z logiem Xbox). Może to wskazywać na problem z aplikacją lub jej komponentami w systemie. Jeśli żadne z powyższych rozwiązań nie zadziała, rozważ skontaktowanie się z pomocą techniczną Microsoft, ponieważ problem może wymagać bardziej szczegółowej analizy.

Jeśli spróbujesz zalogować się w trybie awaryjnym, upewnij się, że sieć jest dostępna w tym trybie, aby aplikacje mogły się połączyć z serwerami Microsoft. Keep me posted on your progress and we can troubleshoot further if needed.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21014240
    OPservator
    Poziom 39  
    Nie pomogło, czekam na pomoc :)

Dodano po 47 [minuty]:

Udało mi się zalogować do MS Store resetując manualnie usługę "Usługa instalacji sklepu Microsoft Store".
    Próbujemy z xboxem.
  • #4 21014269
    OPservator
    Poziom 39  
    "Usługa instalacji sklepu Microsoft Store".

Win+R --> "services.msc" --> szukamy "Usługa instalacji sklepu Microsoft Store" --> Prawy myszy --> Zatrzymaj --> Prawy myszy --> Uruchom

A teraz idę postawić piwo temu co pomógł, czyli sobie - oczywiście bezalkoholowe :)
REKLAMA