logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Elitebook 8770w - jakie elementy SMD przy slocie WWAN?

blue_point 24 Mar 2024 11:02 558 7
REKLAMA
  • #1 21017215
    blue_point
    Poziom 11  
    Witam
    Dostałem stację roboczą HP Elitebook 8770w. Chcę go w pełni wyposażyć (dyski ssd, RAM na maksa itd.). Jednak mam obawy co do płyty głównej. Dokładnie chodzi o miejsce gdzie jest slot na kartę WWAN. Po ściągnięciu czarnej maski widać brakujące elementy - rezystory smd (tak myślę). I tu pytanie do użytkowników forum: co to za elementy i ich parametry? I czy po ewentualnym wlutowaniu będzie można w slot włożyć kartę WWAN? I ostatnie pytanie czy bez nich mogę bez obaw składać laptopa? (mam na myśli ryzyko uszkodzenia płyty). Załączam fotki przed i po zerwaniu maski. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Wnętrze laptopa HP Elitebook 8770w z widocznym slotem na kartę WWAN i brakującymi elementami na płycie głównej. Zdjęcie wnętrza laptopa HP EliteBook 8770w z widocznymi slotami mSATA i WWAN. Zbliżenie na płytę główną z brakującymi elementami przy slocie WWAN.
  • REKLAMA
  • #2 21017259
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Jest i SM i * brdview (plik *cad)

p.s
    Bez podłaczonego WWAN (Wireless Wide Area Network) powinien działać
    Załączniki:
    • ALADDIN 6050A2479201-MB DB 20110711 Schematic Diagram.pdf (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP 14-cf HEDWIG 6050A2992901-MB-A02 A2 BRD.zip (250.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21017881
    czasnaczok
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    blue_point napisał:
    Witam . Dostałem stację roboczą HP Elitebook 8770w . Chcę go w pełni wyposażyć ( dyski ssd , RAM na maksa itd. ) . Jednak mam obawy co do płyty głównej . Dokładnie chodzi o miejsce gdzie jest slot na kartę WWAN . Po ściągnięciu czarnej maski widać brakujące elementy - rezystory smd ( tak myślę ) .

Witaj. Niczego tam nie brakuje. Co najwyżej jest trochę podżarte przez wilgoć. Moim skromnym zdaniem jeżeli są sloty, to włożony moduł zadziała bez łaski. Podaj SPS płyty, to spróbuje pomóc co do WWANu (modelu).
  • #4 21018142
    blue_point
    Poziom 11  
    Oj odpowiedzi błyskawica :-) . Bardzo dziękuję . Jutro postaram się posłać dane płyty .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21021162
    blue_point
    Poziom 11  
    Niestety nie umiem otworzyć pliku cad z boardview.
    Co do brakujących elementów jestem jednak pewny, że ich brakuje.
    Załączam dokładniejszą fotkę, gdzie dosyć wyraźnie to widać. Od spodu zerwanej maski były poza tym jakieś drobne odłamki.
    Pozdrawiam

Zbliżenie uszkodzonego obwodu drukowanego z brakującymi elementami Zbliżenie na fragment płytki drukowanej z brakującymi elementami.
  • #6 21022153
    blue_point
    Poziom 11  
    Dołączam kolejne zdjęcie, które udało mi się zdobyć dzięki uprzejmości sprzedawcy z portalu aukcyjnego. Na nim fragment płyty głównej, gdzie wyraźnie widać elementy, których brakuje na moim egzemplarzu. Ponawiam zatem pytanie do ekspertów z tego forum. Pozdrawiam.

HP Elitebook 8770w - jakie elementy SMD przy slocie WWAN?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21022265
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Witam. 4x 10nF.
  • #8 21022526
    blue_point
    Poziom 11  
    Dziękuję. O to chodziło. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zadał pytanie dotyczące brakujących elementów SMD przy slocie WWAN w stacji roboczej HP Elitebook 8770w. Po zdjęciu maski zauważył brak rezystorów SMD i pytał o ich parametry oraz możliwość wlutowania ich, aby zainstalować kartę WWAN. Odpowiedzi wskazały, że brakujące elementy mogą nie być krytyczne dla działania laptopa, a slot powinien działać bez zainstalowanej karty. Użytkownik uzyskał informację, że brakujące elementy to 4x 10nF, co rozwiało jego wątpliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA