logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung NP300E5C-S01PL: Artefakty i zacinanie przy odtwarzaniu Full HD

koksbudowlaniec 25 Mar 2024 21:20 255 4
REKLAMA
  • #1 21019701
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  
    Mam problem z laptopem które nie chce odtwarzać filmów w full hd, ale po kolei.
    Laptop o którym mowa to samsung np300e5c-s01pl.
    Laptop posiada specyfikacje:

Procesor - Intel i5 3210M 2,50 GHz
    Kartę graficzną - intel hd graphics 4000
    Ram - 4Gb w tym 3,3Gb do użytku
    System - win vista 32 bit
    Ekran - 1366 na 768 pikseli

No i teraz sprawa wygląda tak że filmy full hd owy Laptop odtwarza z takimi "artefaktami" na ekranie podczas seansu.
    Zrzut ekranu z filmu anime z artefaktami.

Zauważyłem też liczne ścięcia się filmu podczas oglądania. (Za przykład niech pójdzie anime Lupin the third castle of calgiostro).

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21020478
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Sprzęt lata młodości ma już dawno za sobą. Czy zmieniałeś sterowniki dla karty graficznej, kodeki i próbowałeś na różnych odtwarzaczach? Niestety, Windows Vista tez nie jest optymalnym dla tej konfiguracji, o wiele lepszym rozwiązaniem byłby Windows 7. Warto by też zadbać o wyczyszczenie układu chłodzenia wraz z wymianą past termoprzewodzących, aby wykluczyć problem z przegrzewaniem się laptopa podczas pracy.
  • REKLAMA
  • #3 21020530
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  
    Do karty graficznej zmieniałem sterowniki jak i próbowałem odtwarzać na innych odtwarzaczach, nie znacznie to poprawiło sytuację, ale i tak pojawiały się artefakty itp.
    Według mnie windows vista to spoko system według mnie, oraz nie jestes aż taki zły jak wszysty go malują. A co do konfiguracji to posiadałem nawet gorszą konfigurację sprzętową nad którą czuwał też vista i wtedy nawet wszystko odwarzało się w 1440p, jak bym posiadał tamtego laptopa to bym pokazał. Domyślam się że problemem artefaktów może być uszkodzone pamięci ram lub karta graficzna która przez lata mogła się w pewnym aspekcie popsuć. Mianowicie odnosząc się do odpowiedzi to laptop wcale się nie grzeje, jedynie wiatraki szybciej się kręcą, ale wsumie też to rozważę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21020552
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    koksbudowlaniec napisał:
    wszystko odwarzało się w 1440p
    Jeśli miałeś gpu w tym drugim która sprzętowo obsługiwała dekodowanie w danym kodeku to może być to. Tu masz już słabe cpu z jeszcze słabszym gpu. Jaki kodek wideo i audio jest w tym materiale wideo użyty?
  • #5 21024053
    koksbudowlaniec
    Poziom 3  

Witam wszystkich, znalazłem źródło problemu w postaci przestarzałego oprogramowania, mianowicie chodzi o to, że laptop, który reanimuję przez stary system operacyjny, nie wykrywał drugiej karty wbudowanej, która najprawdopodobniej odpowiada za konfigurowanie grafiki itp.
    Obecny system, który zainstalowałem na laptopie, to Windows 8.1 i muszę przyznać, że wszystko chodzi wyśmienicie, nic się nie zawiesza, filmy w 1080p jak i w 4k działają bez problemu, jak i starsze gry. Zaznaczam też, że nic nie musiałem wymieniać itp.
    Całą sytuację mogę podsumować tym, że przez to, że miałem przestarzały system operacyjny (Windows Vista), to system nie dawał rady z płynnością oraz, co zauważyłem, po tym jak chciałem odpalić do testów Cs-a 1.6, to wyskakiwał błąd o akceleracji 3D czy coś takiego, więc też Vista nie dawała rady z różnymi sterownikami 3D itp.

Mam nadzieję, że komuś się przyda to, co zostało tu poruszone i ogarnie problem raz dwa.
    Z mojej strony to na tyle, dziękuję osobom zaangażowanym w mój problem, a tymczasem zamykam temat.
REKLAMA