logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel internetowy do garażu: UTP vs światłowód obok kabla elektrycznego - zakłócenia?

adolfone 30 Mar 2024 14:00 630 9
  • #1 21025721
    adolfone
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Dzień dobry,
    Mam dylemat. Do domu wchodzi światłowód na strychu a Lan rozprowadzona po całym domu na sftp 7 wszystko połączone switchem. Potrzebuje doprowadzić internet do garażu i teraz zastanawiam się czy zrobić to na skrętce UTP czy użyć światłowodu? Kabel internetowy będzie prowadzony w jednym wykopie z kablem elektrycznym, czy nie będzie to powodować zakłóceń na skrętce i lepiej użyć światłowodu?
  • Pomocny post
    #2 21025737
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1325
    Może powodować szczególnie jak w garażu będziesz używał narzędzi elektrycznych. Z wielu powodów lepiej jest zrobić to na światłowodzie. Światłowód koniecznie doziemny. Światłowód po obu końcach doprowadzony do patchpanelu lub przynajmniej puszki abonenckiej sztywno zamocowanej. Dopiero od niej patchcord światłowodowy do wkładki SFP / mediakonwertera.
  • #3 21025755
    adolfone
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Mógłbym Cię prosić o poradę jaki rodzaj kabla światłowodowego zakupić, oprócz tego aby był ziemny? 🙂
  • Pomocny post
    #4 21025813
    Erbit
    Poziom 39  
    W sumie to przy tak niewielkich odległościach (nie mówimy o kilometrach) to "obojętnie jaki". Poszedłbym w kierunku technologii WDM, która pozwala na jednym włóknie przesyłać dane w dwie strony więc w sumie jedno włókno "wystarczy" ale, że koszty dodatkowego włókna niewielki to może warto najmniej ze dwa (2J).

Zakończyłbym to wtyczkami APC (zielone).

Ostatnio kupiłem w kabeltechnika.pl taki -> https://www.kabeltechnika.pl/produkt/33797/ka...dac-do-bezposredniego-zakopania-2j-g657a.html

Do tego w sklepie zespawali mi końcówki (cztery) i za 60 metrów z transportem zapłaciłem jakieś 150 zł brutto.
    ---------------------------------------------------------
    Jak masz gdzie to zapiąć (patchpanel) to tam a jak nie to przynajmniej puszki abonenckie np. takie
    https://allegro.pl/listing?string=puszka%20abonencka%202XSC
    i beczki (adaptery) do nich np. takie https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-swiatlowody-4442?string=adapter%20jednomodowy%20APC

Potem od nich patchcord światłowodowy dostosowany do tego jakie będziesz miał urządzenia.

Jeśli masz patchpanel to wybierzemy coś innego zamiast tych puszek abonenckich.
  • Pomocny post
    #5 21025940
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Erbit napisał:
    Może powodować szczególnie jak w garażu będziesz używał narzędzi elektrycznych.

Nie przesadzasz trochę? Jakiś czas temu robiliśmy sieć bezprzewodową opartą na chyba 8 czy 9 AP w firmie, która zajmuje się obróbką laserową metali. Automatyczne spawarki, maszyny do cięcia, CNC i diabli wiedzą co jeszcze. I jakoś na ekranowanej skrętce 6 kategorii (z serwerowni do każdego AP) działa to bez zakłóceń ;-). Myślisz że Autor będzie generował więcej zakłóceń wiertarką?
    Zgadzam się że światłowód jest zdecydowanie lepszy, tylko po co wydawać kasę? Trzeba zamówić światłowód z od razu dospawanymi pigtailami, bo raczej Autor spawarki nie posiada. Trzeba kupić konwerter do garażu (w domu można założyć switch z gniazdem na wkładkę, ale ona niestety też nie jest za darmo).
    Ale to już wybór inwestora ;-). Ja w każdym razie bym się bawił w światłowód, zwłaszcza że to niczego nie poprawi.
  • Pomocny post
    #6 21026044
    Erbit
    Poziom 39  
    dzidek1968 napisał:
    Trzeba zamówić światłowód z od razu dospawanymi pigtailami, bo raczej Autor spawarki nie posiada.

Czytałeś co napisałem ?

dzidek1968 napisał:
    Trzeba kupić konwerter do garażu (w domu można założyć switch z gniazdem na wkładkę, ale ona niestety też nie jest za darmo).

Nie wiemy co trzeba bo nie wiemy co obecnie ma autor.

dzidek1968 napisał:
    Nie przesadzasz trochę?

Nie chcę teraz doszukiwać się norm ale skrętka powinna być prowadzona 30cm od przewodów energetycznych. To, że na takiej skrętce karty sieciowe zestawią się z pełną prędkością nie oznacza, że nie będzie błędów CRC i w związku z tym powtórzeń. I bez przewodów energetycznych błędy się zdarzają a znalezienie przyczyn czasem jest trudne bez narzędzi za kilkadziesiąt tysięcy złotych.

dzidek1968 napisał:
    Jakiś czas temu robiliśmy sieć bezprzewodową opartą na chyba 8 czy 9 AP w firmie, która zajmuje się obróbką laserową metali. Automatyczne spawarki, maszyny do cięcia, CNC i diabli wiedzą co jeszcze. I jakoś na ekranowanej skrętce 6 kategorii (z serwerowni do każdego AP) działa to bez zakłóceń

To Twoja sprawa jak kładziesz kable. Ja też mam swoje doświadczenia i wiem co należy zrobić z ekranem skrętki. Sądzisz, że zrobienie instalacji wyrównawczej wraz z uziomami mniej wyniesie autora niż światłowód czy może uważasz, że ekranów skrętek się nie uziemia?
  • Pomocny post
    #7 21026231
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Kolego Erbit, nie zaczynaj udowadniać że wiesz wszystko lepiej. Ja przedstawiłem tylko swoje zdanie, niczego nikomu nie narzucam. A Ty od razu zaczynasz rzucać teoriami mającymi potwierdzić Twoją jedynie słuszną tezę ;-). I nie wypisuj mądrości o błędach CRC, powtórzeniach itd., bo akurat w przypadku tego typu sieci z reguły nie ma to żadnego znaczenia. Zaproponowałeś Autorowi światłowód jako jedynie słuszne rozwiązanie, a jak ktoś podał inne to koniecznie chcesz zdyskredytować zarówno rozwiązanie, jak i jego autora ;-). Dla mnie i Autor wątku, i Ty, możecie sobie położyć nawet 144 włóknowy światłowód, konwertery 10 Gb lub założyć optyczne karty sieciowe w kompach, i co tylko chcecie :-). I oczywiście zgadzam się z Tobą że światłowód jest technicznie lepszym rozwiązaniem, tyle że może być droższym. Nie zmieni to jednak mojego punktu widzenia, z którym oczywiście masz prawo się nie zgadzać :-). Tyle że zamiast ironicznych uwag raczej wolałbym merytoryczną dyskusję...

Dodano po 2 [minuty]:

Erbit napisał:

To Twoja sprawa jak kładziesz kable. Ja też mam swoje doświadczenia

Ja już od paru lat nie wykonuję sieci (a jeśli, to sporadycznie), ale bawiłem się i UTP, i światłowodami. A co doświadczeń to ja też mam swoje, ale nie uważam że są jedynie słuszne ;-).
  • #9 21026571
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Erbit napisał:
    Światłowód nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem ale jak sam przyznajesz - lepszym i chyba tylko o to chodzi.

Także Cię serdecznie pozdrawiam ;)

Ja również pozdrawiam. Idę konsumować jajko ;-). Póki jeszcze coś zostało.
  • #10 21026580
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2534
    Dorzucę swoje spostrzeżenia - sieci strukturalne tylko z nazwy robione były tak, że w korycie kablowym obok siebie leżały skrętki i kable sieciowe. Nie puszczano oddzielnych koryt na kable sieciowe. :) Skrętki prowadzono UTP. Przy skrętkach SFTP czy FTP przy nieodpowiednim umasieniu skrętki można uzyskać efekty (przepustowość) niższe niż na UTP. Takie było zlecenie wykładowców, żeby unikać FTP/SFTP jeśli nie można ich odpowiednio uziemić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między kablem UTP a światłowodem do podłączenia internetu w garażu, gdzie kabel będzie prowadzony obok kabla elektrycznego. Uczestnicy podkreślają, że światłowód jest lepszym rozwiązaniem ze względu na mniejsze ryzyko zakłóceń, zwłaszcza w obecności narzędzi elektrycznych. Zasugerowano użycie światłowodu doziemnego oraz zakończenie instalacji na patchpanelu lub puszkach abonenckich. W przypadku skrętki UTP, istnieje ryzyko błędów CRC, zwłaszcza gdy kabel nie jest odpowiednio uziemiony. Wspomniano również o technologii WDM, która umożliwia przesył danych w obie strony na jednym włóknie. Uczestnicy dyskusji zauważają, że chociaż światłowód jest droższy, może być bardziej niezawodny w dłuższej perspektywie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA