logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi Ecam 28.465 Primadonna S – woda leci do tacki, nie przez wylewkę

kwachfree 31 Mar 2024 12:46 669 2
REKLAMA
  • #1 21026683
    kwachfree
    Poziom 3  
    Witam . Problem polega na tym że podczas włączania i wyłączania ekspresu woda nie leci przez wylewkę .. tylko od środka do tacki ... Tak jak by wylewka była zapchana... Dziwne bo kawa leci i jest gorąca . Proszę o Pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21092628
    rajucorsa
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam mam ten sam problem Delonghi ECAM 28.465
    Zawór górny nie jest sterowany po podpięciu pod 220V działa.
    Podczas całego procesu nie wysterowywuje tyrystor na płycie głównej
    Podejrzewałem ULN2004 wymieniłem ale bez zmian nim steruje Procesor
    Oprócz tego w zasilaniu obok kondensatorów elektrolitycznych mam nadpaloną Cewkę mocy oznaczona L2 (dławik) ale przejście, mała rezystancja jest. Jaką on ma wartość ?? i czy może mieć wpływ na tę usterkę ??
  • #3 21098352
    rajucorsa
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Przeprowadziłem TEST LOAD i w trybie testu zawory oba działają wszystkie elementy prawidłowo się komunikują zatem jedynie zostaje jakaś zależoność sygnałów które musi dostać procesor by w trybie pracy uruchomić ten górny zawór. Czujniki temperatury działają prawidłowo mierzone przy różnych temperaturach wskazują identycznie.
    Na chwilę obecną czekam na wenę by rozebrać panel główny może tam jest jakieś zwarcie między sygnałami pojedynczo każdy działa a jeśli są dwa naraz robi się zwarcie

Dodano po 25 [minuty]:

Po wielu próbach i testach i kilku nagłych wyłączeniach w trakcie testu ekspres zaczął podawać kawe wylewką mam niedosyt bo nie znalazłem przyczyny ale dowiedziałem się iż górny zawór nie jest u mnie używany podczas parzenia kawy ale działa gdy włączę opcję gorącej wody więc jest sterowany ale nie używany podczas procesu przygotowywania napoju.
    Fachowcy się uśmieją ale droga do sukcesu u każdego jest inna.
REKLAMA