logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ocena konfiguracji sieci domowej z Unifi i plany zmiany - NAS, VLANy

31 Mar 2024 16:23 762 6
  • #1 21026900
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #2 21026924
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2033
    Zrobiłem to nieco inaczej, co nie znaczy, że lepiej :-)
    Mam sieci ALL, osobne dla 2 i 5 GHz. Dla urządzeń firmowych, i innych, niezaufanych.
    Również smart home podzieliłem na 2 GHz i 5 GHz. W ten sposób bardziej zaawansowane urządzenie mam w osobnej sieci.
    Sieć do zarządzania oddzieliłem od sieci default.
    Sieć NAS pozwala mi lepiej kontrolować dostęp do serwera plików.
    Alexa - mam wiele urządzeń i chciałem oddzielić te urządzenia od chińskiego smart home.

Lista dostępnych sieci Wi-Fi z ich nazwami, w tym Alexa, All 2, All 5, Computers & Smartphones, Default, Guest, MGNT, NAS, SmartHome 2 i SmartHome 5.
  • #3 21027035
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 21027098
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2033
    Wolnosciowiec napisał:
    Też się nad tym zastanawiałem, czy aby nie wydzielić. Dzięki, bo pewnie skorzystam
    Tu jest pewien haczyk. Pomiędzy VLAN nie ma przełączania pakietów, tylko routing, a to dzieje sie wolniej. Można oczekiwać prędkości dochodzącej do 3,5 Gbps, więc dla sieci o prędkości 1 Gbps nie stanowi to problemu, ale trzeba o tym pamietać.

Wolnosciowiec napisał:
    Za AP robią u mnie UAP-AC-Pro. Nie zmieniam, bo na wifi u mnie za wiele to się nie dzieje.
    WiFi 5 i WPA2 - odpowiedź powinna zależeń od potrzeb, zagrożeń i środowiska okolicznego WiFi, ale... skoro działa :-)

Wolnosciowiec napisał:
    Do łącza, które mam - 300Mbps - wystarcza w zupełności (bez IPS/IDS). Czy jest sens zmieniać czy skoro działa nie ruszać?
    Ja bym chyba poczekał do zmiany szybkości łącza. Może w ramach nowej umowy z ISP? Skoro działa :-)

Wolnosciowiec napisał:
    Kontroler to Unifi Cloud Key Gen1, więc już odcięty od nowych Unifi >=7.3, więc tego chciałem przerzucić na NASa.
    Przeszedłem kontrolery na wirtualce i np. nie mogłem kiedyś odtworzyć backupu ustawień na UDM-SE. Może wtedy SE to był za "młody" produkt? Od tego doświadczenia wolę jednak stawiać na ich "bazowe" produkty.
  • #5 21027198
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21032904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21063663
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ocenia swoją konfigurację sieci domowej opartej na Unifi, w której wykorzystuje różne VLAN-y do segmentacji ruchu. W sieci znajdują się VLAN-y dla sieci wewnętrznej, domowej, biurowej oraz smart home. W odpowiedziach poruszane są kwestie dotyczące wydzielania sieci dla urządzeń firmowych i niezaufanych, a także integracji serwera NAS. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z kontrolerami Unifi, w tym z Cloud Key Gen1 oraz Cloud Gateway Ultra, a także rozważają aktualizacje sprzętu, takie jak wymiana USG 3P na nowszy model. Wspomniano również o problemach z routingiem między VLAN-ami oraz o możliwościach zwiększenia prędkości łącza internetowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA