logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WLK 2427KPL/01 czy warto naprawiać pralkę po uszkodzeniu krzyżaka?

Kasia Rutkowska 09 Kwi 2024 12:22 573 4
REKLAMA
  • #1 21038594
    Kasia Rutkowska
    Poziom 2  
    Dzień dobry wszystkim, bardzo proszę o poradę :)

Jestem użytkowniczką sprzętu, a nie serwisantem. Pralka Bosch, jak w tytule - równo 6 lat. Działała bez zarzutu, aż...

Zimą przerwał się fartuch i trzeba było wymienić. Wezwany serwisant wymienił na zamiennik (nie oryginał). Niedługo potem podczas prania, w pewnym momencie zaśmierdziało spalonym kablem i uniósł się lekki dym, ale pralka działała dalej. Więc... zamiast wezwać serwis, prałam dalej. Jednak teraz znowu lekko zaśmierdziało kablem podczas prania. Pralka po zakończeniu cyklu wyłączona.

Wieczorem wywaliło bezpieczniki odpowiedzialne za gniazdko, do którego podłączona była pralka (nie wyłączamy z gniazdka kabla nigdy). Wezwany serwisant stwierdził, że uszkodzony krzyżak i grzałka. Przyjrzał się fartuchowi i powiedział, że na bębnie jest ślad długości 8 cm sklejonej gumy od fartucha z bębnem (?). Zatem prawdopodobnie bęben nie mógł się obracać podczas tego "sklejenia", i wtedy doszło do uszkodzenia krzyżaka i spalenia gumy.

Ten sam serwisant wymieniał ten fartuch... więc nie wiem, co mam myśleć, czy ten zamiennik był fatalny, czy założenie, nie mówiąc już o tym, że zawaliłam i od razu po pierwszych oznakach spalenia nie wezwałam fachowca...

Wymiana części plus robocizna ok. 700 - 800 zł. Intensywnie użytkujemy pralkę, ok. 10 prań na tydzień. Czy wymieniać/naprawiać Boscha czy kupić nową? Jeśli tak, to jaką do 2000 zł?
  • REKLAMA
  • #2 21038664
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    6 lat to stosunkowo mało jak na Boscha.
    Ja bym naprawił i lepiej dbał o bęben po naprawie. 800zł to nie straszne pieniądze jak za całość naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 21038879
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    Jeszcze pewnie masz amortyzatory do wymiany też.
    Ja bym kupił nową, a ze starej sprzedał moduł i silnik i co tam jeszcze ma jakąś wartość a resztę na złom.
    Kto wie, czy bęben nie uszkodził też grzałki albo plastikowej obudowy bębna,
  • REKLAMA
  • #4 21039179
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6907
    Kasia Rutkowska napisał:
    więc nie wiem, co mam myśleć, czy ten zamiennik był fatalny, czy założenie, nie mówiąc już o tym, że zawaliłam i od razu po pierwszych oznakach spalenia nie wezwałam fachowca...

Zamienniki fartuchów robi firma Valplast i nie można jej nic zrzucić, nie ustępują orginałom, zresztą jeśli dobrze pamietam to własnie Valplast robi fartuchy dla Boscha które sie sprzedaje jako orginały.
    Pralka zapewne od jakiegoś czasu już hałasowała, co było zignorowane i taki jest po prostu tego finał.

Pralka ma chyba nieco więcej jak 6 lat. Krzyżak / oś była oferowana tylko z bębnem, w cenie prawie 700zł, ale na dziś dzień jest już ten element nieosiągalny, więc jesli ktoś chce to naprawić, to tylko na częściach z demobilu.
  • #5 21041060
    Kasia Rutkowska
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi :)
REKLAMA