logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikroinwerter Hoymiles HMT-2000-4T 3 fazowy - zbyt wysokie napięcie

cicholek 10 Kwi 2024 13:39 1143 2
REKLAMA
  • #1 21040106
    cicholek
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, dotyczącego zbyt wysokiego napięcia na mikroinwerterze. Mikroinwerter jest ustawiony zgodnie z polską normą, niestety w słoneczne dni dochodząc do 80% mocy, mikroinwertery rozłączają się. Sytuacja była zgłoszona do energetyki, podłączony został analizator, który nie wykazał przekroczenia normy, jednak zdecydowano o obniżeniu napięcia o jeden odczep. Teraz w nocy napięcie oscyluje w okolicach 227-229V. Niestety nie rozwiązało to problemu, a ponowne zgłoszenia nie przynoszą już skutku obniżenia napięcia, ze względu na możliwość zbyt niskiego napięcia u końcowego odbiorcy ( jestem przedostatni).
    Spotkałem się z opinią, że przekrój kabla idącego od instalacji może być zbyt mały i ma zbyt małą przepustowość, jednak z kalkulatorów wynika, że utrata mocy jest nieznaczna, więc podbijanie napięcia nie powinno mieć miejsca. W momencie, kiedy na mikroinwerterze napięcie wynosi 255-257V, napięcie w rozdzielni głównej jest w granicy 251-252V. Zasięgnąłem już opinii na temat przekroju kabla u 4 elektryków i nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi czy należy wymienić kabel. Proszę o opinię, czy Waszym zdaniem wymiana kabla, np na aluminium 5x35mm może rozwiązać problem? Jednak proszę o rzetelne opinie, bo odpowiedzi w stylu "może pomoże" już otrzymywałem, a jednak koszt kabla jest znaczny.
    Warto zaznaczyć, że w okolicy jest dużo instalacji PV, jednak w dni w które moja instalacja jest rozłączana, żaden z sąsiadów nie ma problemów.

Dane instalacji:
    18 paneli bifacjalnych 550W
    5 mikroinwerterów Hoymiles HMT-2000-4T 3 fazowych
    Kabel AC: miedź 5x6mm, 60 m długości
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21040192
    szorterek1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    9.9 kW zakładam cos 0,9 to przy miedzi 6mm i długości 60mb, masz spadek napięcia 1,1 % przy alu 35mm te same parametry masz 0,2%. Nie wiem czy jest sens walczyć o ok. 4 V. Wzór dostępny na helukabel.pl/baza-wiedzy/kalkulator-elektryka
  • Pomocny post
    #3 21040329
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    cicholek napisał:
    Spotkałem się z opinią, że przekrój kabla idącego od instalacji może być zbyt mały i ma zbyt małą przepustowość, jednak z kalkulatorów wynika, że utrata mocy jest nieznaczna, więc podbijanie napięcia nie powinno mieć miejsca. W momencie, kiedy na mikroinwerterze napięcie wynosi 255-257V, napięcie w rozdzielni głównej jest w granicy 251-252V.

5V spadku napięcia na linii falowniki - licznik przy 10kW produkcji to dużo. Wystarczająco dużo, aby się falowniki wyłączały w szczycie produkcji, kiedy napięcie na nich przekracza 253V i jest przekraczany pierwszy limit napięcia na instalacji.

Teraz tak, dla 10kW, 6mm² i 60m długoś trasy kablowej spadek napięcia wychodzi w okolicach 3.3V. To znaczna różnica, w stosunku do tego co ty podajesz, czyli 4...5V. Więc:
    • trasa kablowa jest znacznie dłuższa niż 60m
      kabel jest o mniejszym przekroju (4mm²)
      są dodatkowe duże straty napięcia na złączach łączących mikrokonwertery albo na osprzęcie elektrycznym lub jego złączach na linii falowniki - licznik
    Dla mnie, do tych mocy i tej długości trasy (60m) znacznie większe przekroje by się przydały, takie, które dałyby znacząco niższe spadki napięć, powiedzmy w okolicach 1V, czyli jakeś 16 / 25mm² Cu, czy odpowiednio 25 / 35mm² Al.

Ale, zanim zacząłby wymieniać tak długi odcinek kabla, sprawdziłbym dokładnie skąd bierze się ten wysoki spadek napięć obecnie.

cicholek napisał:
    Warto zaznaczyć, że w okolicy jest dużo instalacji PV, jednak w dni w które moja instalacja jest rozłączana, żaden z sąsiadów nie ma problemów.

To niewiele znaczy, ale jest kolejną znaczącą wskazówką, żeby bardzo dokładnie i rzetelnie zweryfikować stan linii łączącej mikrokonwertery z licznikiem. Czyli doświadczony w PV elektryk z dobrej klasy sprzętem pomiarowym się kłania.
REKLAMA