logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić zawieszenie w głośniku GDM 10/60/2 z Tonsil New Mildton 80?

GABSON85 13 Kwi 2024 00:13 264 4
REKLAMA
  • #1 21043417
    GABSON85
    Poziom 3  

Witam, czy ktoś zna najłatwiejszą drogę na wyczyszczenie starego zawieszenia z tego głośnika? Jest on z unitra tonsil new mildton 80 i zależy mi, żeby membrana i wszystko zostało, ponieważ są to oryginalne podzespoły. Mam problem z tym, że jak przy GDN 20/50 nie ma problemu, bo kosz jest otwarty, to przy GDM 10/60/2 kosz jest zamknięty i nie wiem, jak najlepiej wyczyścić starą gąbkę z membrany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21043468
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    Jeśli rozpadł Ci się tylko górny resor to możesz bawić się z jego usunięciem mechanicznie na ile dasz radę a dalej już przy samej kloszu możesz użyć odrobinę acetonu który nie zostawia po odparowaniu plam na kloszu. Aceton jest bardzo lotny więc dobrze to robić w dość przewiewnym lub wentylowanym pomieszczeniu albo w masce przeciwgazowej takie tam BHP. Jeśli jednak chcesz zdjąć cały klosz to te zatyczki filcowe przyklejone od środka na obudowie metalowej na bocznych otworach możesz nasączyć acetonem lub lekko podgrzewając suszarką metalową obudowę i naciskając filc do środka odklei się. Zawieszenie twarde też możesz nasączać acetonem i z wyczuciem wykałaczką lub czymś płaskim podważać aby odkleić od obudowy metalowej. Podgrzewanie w tym przypadku obudowy metalowej głośnika możesz zastosować ale uwaga membrana dolnego resora może od ciepła się zdeformować więc lepiej robić to na zimno. Na youtube poszukaj filmików sporo jest tam poradników.

Polecam kanał AudioPlay
    https://m.youtube.com/@audio-play/videos
  • REKLAMA
  • #3 21043681
    GABSON85
    Poziom 3  
    Właśnie zależy mi na tym aby wszystko zostało na miejscu bo wszystko to oryginal zależy mi żeby wymienić samo zawieszenie górne i mam problem że przy GDM 10/60/2 nie ma dojścia do membrany od spodu bo kosz jest zamknięty i nie wiem jak dobrze doczyścić membrane ze starego zawieszenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21043728
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    GABSON85 napisał:
    nie ma dojścia do membrany od spodu bo kosz jest zamknięty i nie wiem jak dobrze doczyścić membrane ze starego zawieszenia.
    Jeśli zdołasz wykruszyć stary resor z pianki lub z czego on tam był zrobiony to wiadomo że na kloszu mogą zostać resztki kleju i tej pianki to samo na metalowej obudowie. Sam klosz pracuje góra dół w jakimś tam zakresie aby wypchać do góry w miarę możliwości klosz tak abyś miał dostęp do jego wewnętrznych krawędzi to teoretycznie jest możliwe tylko problem w tym aby to było cały czas na sztywno uniesione. Te filcowe zaślepki po odklejeniu na pewno powinny wyjść górą i można je na nowo wkleić ale już od zewnątrz. Te dwa okna mogą ci ułatwić dostęp. Z tego co na filmikach oglądałem to raczej cały klosz demontowali ci co to robili a potem po przyklejeniu resora składali na nowo. Tylko wiadomo więcej przy tym roboty.

Jeśli ty chcesz to zrobić bez demontażu to teraz nasuwa się pytanie jak resor przykleisz do klosza w takich niewygodnych warunkach i czy w miarę centralnie uda ci się to zrobić a po wyschnięciu kleju już przyklejenie resora górnego do metalowej obudowy powinno już jakość się udać. Przy sporo większych głośnikach zapewne łatwiej to zrobić tu musisz kombinować.

Ostatnio robiłem dwie kolumny Tonsil space '86 i też chciałem zachować oryginalne klosze i wymienić tylko same resory no ale niestety jeden z kloszy był uszkodzony ściśnięty i miał na sobie ślad po zagięciu takie złamanie no i zmuszony byłem wymienić całe klosze. Ale jakimś wybrednym koneserem nie jestem i robiłem to dla znajomego więc on zadowolony i gra to nawet zacnie.
  • #5 21045032
    GABSON85
    Poziom 3  
    Dobra to wyczyszczę tyle ile dam rade i postaram sie wkleić nowe równo, dzięki za pomoc.
REKLAMA