GABSON85 napisał: nie ma dojścia do membrany od spodu bo kosz jest zamknięty i nie wiem jak dobrze doczyścić membrane ze starego zawieszenia.
Jeśli zdołasz wykruszyć stary resor z pianki lub z czego on tam był zrobiony to wiadomo że na kloszu mogą zostać resztki kleju i tej pianki to samo na metalowej obudowie. Sam klosz pracuje góra dół w jakimś tam zakresie aby wypchać do góry w miarę możliwości klosz tak abyś miał dostęp do jego wewnętrznych krawędzi to teoretycznie jest możliwe tylko problem w tym aby to było cały czas na sztywno uniesione. Te filcowe zaślepki po odklejeniu na pewno powinny wyjść górą i można je na nowo wkleić ale już od zewnątrz. Te dwa okna mogą ci ułatwić dostęp. Z tego co na filmikach oglądałem to raczej cały klosz demontowali ci co to robili a potem po przyklejeniu resora składali na nowo. Tylko wiadomo więcej przy tym roboty.
Jeśli ty chcesz to zrobić bez demontażu to teraz nasuwa się pytanie jak resor przykleisz do klosza w takich niewygodnych warunkach i czy w miarę centralnie uda ci się to zrobić a po wyschnięciu kleju już przyklejenie resora górnego do metalowej obudowy powinno już jakość się udać. Przy sporo większych głośnikach zapewne łatwiej to zrobić tu musisz kombinować.
Ostatnio robiłem dwie kolumny
Tonsil space '86 i też chciałem zachować oryginalne klosze i wymienić tylko same resory no ale niestety jeden z kloszy był uszkodzony ściśnięty i miał na sobie ślad po zagięciu takie złamanie no i zmuszony byłem wymienić całe klosze. Ale jakimś wybrednym koneserem nie jestem i robiłem to dla znajomego więc on zadowolony i gra to nawet zacnie.