logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [PH200 i Mhouse GD0N] Problemy z podłączeniem fotokomórek PH200

endriu_pa 14 Kwi 2024 19:57 948 6
REKLAMA
  • #1 21045344
    endriu_pa
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    Zamontowałem kilka lat temu napęd do bramy uchylnej - wybrałem w markecie budowlanym model Mhouse GD0N. Działa bez zarzutów. Teraz postanowiłem dodać fotokomórki, wybrałem PH200 i tu zaczęły się "schody". Po podłączeniu do centrali diody w fotokomórkach RX, TX zachowują się tak samo: 3 szybkie mrugnięcia, pauza, 3 szybkie mrugnięcia, pauza ... Wg instrukcji "para fotokomórek nie jest wczytana do centrali sterującej". Powtórzyłem proces rozpoznawania pozycji otwarcia i zamknięcia bramy na centralce, nic się nie zmieniło.
    Proszę o pomoc, może robię coś nie tak, a może PH200 nie współpracują z Mhouse GD0N? Fotokomórki podłączyłem równolegle pod wejścia 3 i 7 na centrali, które były wcześniej zmostkowane. Zworki/jumper na fotokomórkach są ustawione identycznie - w pozycji FOTO.
    Z góry dziękuję za Wasze sugestie.

Dziękuję Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21045390
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1013
    endriu_pa napisał:
    może PH200 nie współpracują z Mhouse GD0N

Tak, nie współpracują, są to komórki wyposażone w połączenia typu ECSbus, a Ty potrzebujesz tradycyjne ja na rysunku w instrukcji do napędu, nie muszą być oryginalne, ważne żeby RX miały styk COM i NC.

Te, które powinny być i drugie PH200, zwróć uwagę na okablowanie.

Schemat połączeń modułów TX i RX z okablowaniem. Schemat połączeń komórek PH200 z oznaczeniem TX i RX.
  • REKLAMA
  • #3 21045434
    endriu_pa
    Poziom 2  
    Tak dokładnie, dziekuję za odpowiedź. W instrukcji do GD0N jest przykład podłączenia fotokomórek PH00, które nie są już dostępne. Zmylił mnie opis wejśc 3 i 7 w tabeli z instrukcji. Zdjęcie tabeli z instrukcji dotyczącej podłączenia urządzeń do centrali, z oznaczeniami zacisków i ich funkcji.

A jakie godne polecenia fotokomórki współpracujące z tą centralą polecacie ?

Dziekuje raz jeszcze
  • Pomocny post
    #4 21045504
    rokbok
    Poziom 40  
    endriu_pa napisał:
    A jakie godne polecenia fotokomórki współpracujące z tą centralą polecacie ?

Mogą być np. Nice BF, FAAC Genius, mogą być uniwersalne, odbiornik musi mieć styki przekaźnika NC.

Dwa czarne fotokomórki Nice BF. Para fotokomórek FAAC Genius w czarnej obudowie. Widok uniwersalnego odbiornika fotokomórki o czarnej obudowie z widocznym wnętrzem i płytką drukowaną.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21045591
    rokbok
    Poziom 40  
    endriu_pa napisał:
    Znalazłem też na stronie producenta "dedykowany" komplet fotokomórek

Trochę drogie, można innych firm kupić taniej, a uniwersalne za 1/3, 1/4 tej ceny, efekt ten sam, a trochę grosza zostanie w kieszeni.
  • #7 21064158
    endriu_pa
    Poziom 2  
    Kupiłem inne fotokomórki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zamontował napęd do bramy uchylnej Mhouse GD0N i chciał dodać fotokomórki PH200, jednak napotkał problemy z ich podłączeniem. Diody w fotokomórkach sygnalizują, że nie są one wczytane do centrali. Odpowiedzi wskazują, że fotokomórki PH200 nie współpracują z centralą GD0N, ponieważ wymagają połączeń ECSbus, a potrzebne są tradycyjne z stykami COM i NC. Użytkownik został również poinformowany o alternatywnych modelach fotokomórek, takich jak Nice BF i FAAC Genius, które są kompatybilne z centralą. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup innych fotokomórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA