logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TV Samsung qe55q7fgm - problem z obrazem

DJ_HANS 15 Kwi 2024 17:02 1476 6
REKLAMA
  • #1 21046378
    DJ_HANS
    Poziom 11  
    Ocena: 4

Witam, mam problem z obrazem w tym telewizorze. Dodam, że nie jestem kompletnym laikiem w tym temacie i mam już na koncie naprawiony TV, gdzie w matrycy uszkodzony był jeden pasek LED, przez co nie wyświetlał obrazu. Naprawa była banalna - wystarczyło tylko taśmą klejącą zakryć dwie ścieżki po jednej stronie taśmy z matrycy od T-cona sterującego obrazem w matrycy.
    W tym TV został wymieniony T-con na inny, gdyż tamten nie reagował, a nie chciało mi się, że tak powiem, robić pomiarów, więc zakupiłem sprawny używany. Ktoś zna inną przyczynę poza stwierdzeniem że matryca jest walnięta albo chociaż sposób na naprawę. Posiadam sprzęt lutowniczy i inne potrzebne rzeczy tylko nie wiem czy to aby nie wina płyty zasilającej.

Dodano po 26 [minuty]:

Ok, myślałem, że znalazłem przyczynę usterki po odłączeniu 1/4 matrycy, bo na 4 jest podzielona. Po włączeniu TV przez jakieś 10 minut obraz był stabilny i nic się z nim nie działo. Po tym czasie zaczęły wyskakiwać paski, a im dłużej jest włączony w tym stanie, tym gorzej z obrazem, bo oprócz wyskakujących kilku paseczków zaczął szarpać i skakać.

Dodano po 26 [minuty]:

Odłączyłem drugą skrajną stronę matrycy. Tym razem obraz pozostaje stabilny, bez żadnych ekscesów, przez 15 minut.

• REKLAMA
  • #2 21046700
    ARMAGEDOON
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Matryca złom tak po skrócie, bez wymysłów by zaklejać piny, ciąć ścieżki, itp.
  • REKLAMA
  • #3 21046742
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    DJ_HANS napisał:
    Dodam, że nie jestem kompletnym laikiem w tym temacie

Po przeczytaniu tego, raczej jesteś.
    DJ_HANS napisał:
    mam już na koncie naprawiony TV, gdzie w matrycy uszkodzony był jeden pasek LED, przez co nie wyświetlał obrazu. Naprawa była banalna - wystarczyło tylko taśmą klejącą zakryć dwie ścieżki po jednej stronie taśmy z matrycy od T-cona sterującego obrazem w matrycy.

Paski się wymienia, nie zakleja.
    W tym przypadku zaklejaj, tylko nie listwy led, może się uda.
  • REKLAMA
  • #4 21046795
    DJ_HANS
    Poziom 11  
    Może źle się wyraziłem, nie pasek, a jeden rząd pikseli na połowie matrycy był uszkodzony, a naprawiło się to za pomocą taśmy, zaklejając 3 piny na taśmie odpowiedzialne za urzędowe sprawdzanie pikseli w matrycy.

Dodano po 9 [minuty]:

>>21046700
    O złomiarz się znalazł, wybacz ale ja mam zdeczko inne podejście do tematu idź złomuj kolego gdzieś indziej jak nie umiesz pomóc, matryca nie jest fizycznie uszkodzona a wina leży po stronie płytki z elektroniką odpowiedzialną za ten fragment matrycy bądź wady połączenia samej taśmy matrycy z płytką co nie jest proste ale naprawialne.
  • REKLAMA
  • #5 21046824
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    DJ_HANS napisał:
    matryca nie jest fizycznie uszkodzona a wina leży po stronie płytki z elektroniką odpowiedzialną za ten fragment matrycy bądź wady połączenia samej taśmy matrycy z płytką co nie jest proste ale naprawialne.

Nawet w tym dziale trza mieć jakąs wiedzę. Naprawiaj. Kup płyte, tcon, 0,5 śpirytu - do mycia, nie picia a potem szkło na szrot.
  • #6 21046864
    DJ_HANS
    Poziom 11  
    OK, widać znowu udało mi się znaleźć samemu rozwiązanie, jak zwykle niezawodna i zbawienna w Samsungu okazała się być taśma klejąca 😂. Zero wyskakujących pasów i szarpania obrazu, załączam film jako dowód i zdjęcie zaklejonych pinów. Jak widać na załączonym zdjęciu pierwsze 3 załatwiły sprawę nie gorsząc jakości wyświetlania.

Płyta telewizora Samsung z zaklejonymi taśmą klejącą pinami.
    Ręka trzymająca taśmę elektroniczną z zaklejonymi pinami.

POZDRO DLA ZŁOMIARZY ZEZŁOMUJCIE SIĘ SAMI 😎
  • #7 21046868
    DJ_HANS
    Poziom 11  
    Problem załatwiony sprawdzoną metodą czyli troszkę śliny i rolką taśmy 😂😁

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z obrazem w telewizorze Samsung QE55Q7FGM, który objawiał się pojawianiem się pasków na ekranie. Po wymianie płyty T-con, problem nadal występował. Użytkownik zauważył, że po odłączeniu części matrycy obraz był stabilny przez krótki czas. W odpowiedziach zasugerowano, że matryca może być uszkodzona, jednak użytkownik podkreślił, że problem leży w elektronice lub połączeniach. Ostatecznie, użytkownik znalazł rozwiązanie, stosując taśmę klejącą do zaklejenia pinów, co skutecznie wyeliminowało problemy z obrazem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA