logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung DW6KR7051BB zmywarka błąd Hc po wymianie pompy i czujnika.

okimaxi 15 Kwi 2024 23:51 4200 5
REKLAMA
  • #1 21046901
    okimaxi
    Poziom 10  
    Witam.
    Opiszę problem zmywarki Samsung DW6KR7051BB. Kupiłem nową w 2020 roku i chodziła 3 lata bez problemu, a jakiś czas temu pękła ceramika na czujniku temperatury, co spowodowało spawanie czujnika i wyzwalanie różnicówki. Kupiłem nowy oryginalny czujnik, wymieniłem i przez jakiś krótki czas było ok, ale zaczął wyskakiwać błąd Hc. Jakoś dziwnie, bo cały cykl zmywania zawsze dochodził do ostatniej sekundy, a wtedy załączała się pompa spustowa i pojawiał się błąd Hc. Pompa chodziła nie raz do rana, aż ktoś wyłączył zmywarkę.

Wezwałem serwis, serwisant stwierdził, że to pompa myjąca z grzałką i że wymiana jest nieopłacalna, że z wymianą wyjdzie 1000 zł. Znalazłem nową oryginalną pompę za 370 zł, zaryzykowałem i kupiłem, wymieniłem, ale jest to samo co wcześniej. Sprawdziłem temperaturę czujnikiem w zmywarce i wydaje się ok - gdy zmywanie jest ustawione na 65°C, to dochodzi maksymalnie do 70°C i grzałka się wyłącza. Na krótkich programach nie ma tego problemu, tylko na dłuższych. Cały cykl zmywania dochodzi do końca, a zamiast się wyłączyć, załącza się pompa spustowa z błędem Hc i chodzi aż ktoś wyłączy. Proszę o podpowiedź bardziej obeznanej osoby. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21046969
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    HC – wykryto zbyt wysoką temperaturę w zmywarce

W przypadku tego modelu zmywarki grzałka występuje wraz z pompą myjącą, czyli jest zintegrowana i nie ma możliwości zakupu samej grzałki. Takie rozwiązanie niestety zwiększa koszty naprawy w przypadku awarii. Może sama wymiana nie należy do najtrudniejszych, jednak zakup części to koszt kilkuset złotych. Nie zawsze jednak grzałka odpowiada za usterkę.

Warto najpierw odkamienić zmywarkę, zanim zabierzemy się za wymiany części. Czasami nagromadzony kamień powoduje problemy z grzaniem. Puszczenie cyklu na minimum 60 stopni bez naczyń wraz z proszkiem odkamieniającym przeczyści cały układ wodny.
  • REKLAMA
  • #3 21047103
    okimaxi
    Poziom 10  
    Witam.
    Zmywarka wewnątrz jest czyściutka mam zmiękczacz w domu mam zero kamienia, czujnik i pompa z grzałka wymienione, potrzebuje wartości w Ω jakie mają być przy jakiej temperaturze sprawdzę czujnik, okablowanie sprawdziłem jest ok płytka wygląda dobrze brak uszkodzeń mechanicznych.

Znalazłem i zmierzyłem czujnik jest ok 10,4Ω przy 23 °C czyli wychodzi na to że sterowanie padło i co tam mogło się uszkodzić? Okazuje się jednak że moduł zasilający jest uszkodzony koszt 130 zł. Ciekawe czy to to.

Płytka modułu zasilającego z różnymi elementami elektronicznymi Zdjęcie płytki drukowanej z elementami elektronicznymi, leżącej na drewnianej powierzchni. Zbliżenie na płytkę drukowaną z uszkodzonymi elementami elektronicznymi.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21050166
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 375
    Może wystarczyć wymiana spalonej diody tylko trzeba znaleźć jej oznaczenie. Koszy znikomy. Ktoś na forum pewnie ma taki moduł to poradzi albo szukaj w necie zdjęć modułu w celu sprawdzenia.
  • #6 21050168
    okimaxi
    Poziom 10  

Witam, zmywarka naprawiona działa super. Czujnik temperatury i moduł elektroniczny zmywarki. Dziękuję i Pozdrawiam.
REKLAMA