logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Wireguard: Łączenie lokalizacji C z B przez A

maciekj2226 15 Kwi 2024 23:55 1107 7
REKLAMA
  • #1 21046903
    maciekj2226
    Poziom 2  

Cześć

Mam mały dylemat, mianowicie:

Posiadam trzy lokalizacje:

a) lokalizacja ze stałym, publicznym adresem IP od dostawcy osiedlowego, na niej postawiony serwer Wireguard

b) lokalizacja ze światłowodem od T-Mobile z wewnętrznym IP, na niej do routera FTTH podpiąłem router - klienta Wireguard, który przepuszcza cały ruch z sieci lokalizacji b przez serwer Wireguard w lokalizacji a (cały ruch z lokalizacji b jest widziany w lokalizacji a jako 192.168.2.155 - taki jest adres serwera Wireguard)

c) lokalizacja z kartą SIM T-Mobile 100GB, z wewnętrznym adresem IP

Teraz tak, potrzebowałbym uzyskać następujący efekt:
    Chciałbym, aby urządzenia w lokalizacji c pingowały urządzenia w lokalizacji b, innymi słowy - chciałbym, żeby w internecie lokalizacja C była widziana jako klient dostawcy FTTH T-Mobile (potrzebne m.in. do działania dekodera TV T-Mobile, który do działania wymaga połączenia z FTTH T-Mobile, inaczej nie puszcza telewizji), czyli tak, jakby znajdowała się wewnątrz lokalizacji b.

Podpowiedzcie proszę, jak ugryźć ten temat.

Dzięki, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21047910
    maciekj2226
    Poziom 2  
    >>21046903

Czy byłbyś uprzejmy rozwinąć, ew. zapodać jakiś link z tutorialem, który by mnie naprowadził?

Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 21061927
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    jansuzek napisał:
    Możesz użyć Tailscale

A czy to cokolwiek zmienia w kwestii ustawienia routingu?
    Jednocześnie przy braku publicznego IP dodaje wąskie gardła w postaci serwerów Tailscale, co jeszcze bardziej komplikuje routing, żeby wyeliminować ruch VPN i ominąć te serwery.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21062018
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Jeśli po obu stronach jest prywatny IP, to idzie przynajmniej częściowo przez serwery.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do skonfigurowania połączenia między trzema lokalizacjami za pomocą Wireguard. Lokalizacja A ma stały, publiczny adres IP i działa jako serwer Wireguard. Lokalizacja B, z wewnętrznym IP, korzysta z routera jako klienta Wireguard, który przekierowuje ruch przez lokalizację A. Użytkownik chce, aby urządzenia w lokalizacji C, z wewnętrznym IP i kartą SIM T-Mobile, mogły komunikować się z urządzeniami w lokalizacji B, tak jakby były częścią sieci FTTH T-Mobile. W odpowiedziach zasugerowano użycie routingu oraz Tailscale jako alternatywy, z linkami do tutoriali dotyczących konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA