logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DVS-XVR0801-N5 - brak podglądu przez www oraz program komputerowy

lukaszleder14 18 Kwi 2024 19:17 2346 14
REKLAMA
  • #1 21050601
    lukaszleder14
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam zestaw do monitoringu:
    - rejestrator DVS-XVR0801-N5
    - 6 kamer DVS-HA5028NT-IR

wydaje mi się że wszystko mam dobrze skonfigurowane tzn.
    - P2P włączone
    - monitoring z rejestratora dostępny na ekranie
    - po adres wewnętrznym sieci http://192.168.1.** obraz dostępny
    - przez Guard Station (komputer) wewnątrz sieci obraz dostępny
    - przez aplikację mobilną Guard viewer (telefon) przez wifi oraz net mobilnie obraz dostępny

Natomiast nie mam podglądu na żywo oraz dostępu do nagrań spoza sieci wewnętrznej.
    Problem dotyczy komputera.
    Nie mam podglądu zarówno poprzez Guard Station jak i po http: 31.110.232.***

router ma przekierowanie portów http 80 na adres ip rejestratora
    DMZ przekierowany na adres ip rejestratora

Już nie wiem co jeszcze mogę przestawić

Zrzut ekranu konfiguracji rejestratora monitoringu. Zrzut ekranu z panelu Star4Live z informacją o urządzeniu w trybie online. Zrzut ekranu z oprogramowania Guard Station 3.0, sekcja zarządzania urządzeniami, pokazujący podłączony rejestrator DVS-XVR.
  • REKLAMA
  • #2 21050628
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Masz zapewniony od dostawcy stały adres IP?
    Port http(domyślnie przeważnie 80) umożliwi Ci zmianę ustawień/podgląd przez www, a port serwera(domyślnie przeważnie 8000) dostęp z poziomu aplikacji w telefonie i programu z poziomu Windows.
    Najprościej będzie sprawdzić z komputera będącego w sieci rejestratora czy port, który przekierowujesz jest rzeczywiście otwarty np przez stronę https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
    Wstaw zdjęcia z przekierowania w routerze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21050640
    lukaszleder14
    Poziom 3  
    Masz zapewniony od dostawcy stały adres IP?
    TAK MAM STAŁY ADRES IP

Port http(domyślnie przeważnie 80) umożliwi Ci zmianę ustawień/podgląd przez www, a port serwera(domyślnie przeważnie 8000) dostęp z poziomu aplikacji w telefonie i programu z poziomu Windows.
    MAM DOSTĘP DO PANELU KONFIGURACYJNEGO REJESTRATORA POPRZEZ IP 31.110.232.***
    NIE MAM JEDYNIE PODGLĄDU LIVE ORAZ DOSTĘPU DO NAGRAŃ

Najprościej będzie sprawdzić z komputera będącego w sieci rejestratora czy port, który przekierowujesz jest rzeczywiście otwarty np przez stronę https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
    BĘDAĆ TERAZ POZA SIECIĄ REJESTRATORA SPRAWDZIŁEM WEDŁUG POWYŻSZEJ STRONY CZY PORT JEST OTWARTY
    Zrzut ekranu z narzędzia do testowania przekierowywania portów z widocznym otwartym portem 80.

Wstaw zdjęcia z przekierowania w routerze.
    DOPIERO BĘDĘ W STANIE SCREENY ZROBIĆ JUTRO
  • REKLAMA
  • #4 21050653
    dawidedziu
    lukaszleder14 napisał:
    NIE MAM JEDYNIE PODGLĄDU LIVE ORAZ DOSTĘPU DO NAGRAŃ

Masz ewidentny problem z dodatkiem wyświetlającym obraz - większość rejestratorów w momencie połączenia przez www "pokazuje" dodatek, który należy zainstalować.

Spróbuj podglądu z poziomu Edge tzn wymuś tryb IE:
    Ustawienia -> Przeglądarka domyślna -> zezwalaj na ładowanie w IE i dodaj adres IP wraz z portami.
    Przekieruj oba porty. I sprawdź przekierowanie portu serwera dodając adres IP w aplikacji w telefonie - skoro masz stały adres to po co korzystać z chmury.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21050680
    lukaszleder14
    Poziom 3  
    Masz ewidentny problem z dodatkiem wyświetlającym obraz - większość rejestratorów w momencie połączenia przez www "pokazuje" dodatek, który należy zainstalować.
    Dokładnie... też przy pierwszym uruchomieniu przez www musiałem zainstalować WebPlayer

Na IE i na Chrome ta sama informacja:
    "Nie można uruchomić podglądu na żywo"

W Guard Station
    "31.110.232.***_001:media stream not ready"

Przekieruj oba porty. I sprawdź przekierowanie portu serwera dodając adres IP w aplikacji w telefonie
    port 80 mam przekierowany na IP rejestratora
    w apce nie mam mam możliwości jakiegokolwiek ustawienia portów

- skoro masz stały adres to po co korzystać z chmury.
    robiłem według instrukcji dołączonej do zestawu
    https://dvspolska.pl/img/cms/instrukcje/instrukcja_DVS-XVR0801-N5.pdf
    strona 6 P2P
    strona 17 konfiguracja Guard Station
  • REKLAMA
  • #6 21050718
    dawidedziu
    lukaszleder14 napisał:
    robiłem według instrukcji dołączonej do zestawu

Ok, ale to robisz wtedy, gdy nie masz dostępnego stałego adresu IP - Ty masz, więc finalnie zrezygnuj z chmury gdy już przekierowanie będzie Ci działać.

lukaszleder14 napisał:
    port 80 mam przekierowany na IP rejestratora
    w apce nie mam mam możliwości jakiegokolwiek ustawienia portów

Kolejny raz napiszę, że masz przekierować port http jak i serwera - masz je dostępne w zakładce sieć w menu samego rejestratora.
    Jak to nie masz możliwości skoro ja mam?
    Zrzut ekranu interfejsu dodawania urządzenia w aplikacji kamer.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21050780
    lukaszleder14
    Poziom 3  
    Po dodaniu urządzenia ręcznie przez apkę i wyłączeniu P2P wogóle nie ma podglądu już nawet na telefonie
    "the network of your mobile phone or device may be unstable"

No nic jutro lokalnie na miejscu wszystko pousuwam i zrobię jeszcze raz wszystko od nowa.
  • #8 21050801
    dawidedziu
    No skoro wyłączyłeś najpierw chmurę, a nie zrobiłeś wcześniej podglądu z przekierowania portu to się nie dziw, że stracileś podgląd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21050810
    lukaszleder14
    Poziom 3  

Przekierowałem port 80, aby nie stracić zdalnego dostępu do rejestratora.
    Port 8000 u mnie nie istnieje.

Po przekierowaniu portu 80 usunąłem połączenie przez P2P,
    i mimo tego dalej przez www nie mam podglądu.
  • #10 21050830
    dawidedziu
    Jakie masz dostępne porty w zakładce sieciowej?
    Skoro masz dostęp przez www to możesz wstawić screena z ustawień sieciowych rejestratora.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21050840
    lukaszleder14
    Poziom 3  
    Wszystkie ustawienia z zakładki "sieć" rejestratora

DVS-XVR0801-N5 - brak podglądu przez www oraz program komputerowy DVS-XVR0801-N5 - brak podglądu przez www oraz program komputerowy DVS-XVR0801-N5 - brak podglądu przez www oraz program komputerowy DVS-XVR0801-N5 - brak podglądu przez www oraz program komputerowy DVS-XVR0801-N5 - brak podglądu przez www oraz program komputerowy DVS-XVR0801-N5 - brak podglądu przez www oraz program komputerowy
  • REKLAMA
  • #12 21050896
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1008
    Dlaczego masz włączone DDNS skoro masz stały adres IP?
  • #13 21050903
    lukaszleder14
    Poziom 3  

Konfiguruję wszystko, co się da, aby tylko podgląd ruszył
  • #14 21050905
    dawidedziu
    lukaszleder14 napisał:
    Wszystkie ustawienia z zakładki "sieć" rejestratora

Od dawna wiedziałem, że DVS to takie mocno przeciętne sprzęty, ale teraz jeszcze bardziej to sobie uświadomiłem - porządnej instrukcji nie znalazłem do tego rejestratora i rzeczywiście nie ma w nim portu serwera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21466082
    lukaszleder14
    Poziom 3  
    Serwis urządzenia rozwiązał probem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku podglądu na żywo oraz dostępu do nagrań z rejestratora DVS-XVR0801-N5 spoza sieci lokalnej, mimo poprawnej konfiguracji P2P, przekierowania portów i stałego adresu IP. Użytkownik miał dostęp do panelu konfiguracyjnego rejestratora przez przeglądarkę www wewnątrz i na zewnątrz sieci, a także podgląd przez aplikację mobilną Guard Viewer. Jednak podgląd na żywo przez www i program Guard Station na komputerze spoza sieci nie działał, pojawiał się komunikat o braku gotowości strumienia. Wskazano konieczność przekierowania nie tylko portu HTTP (80), ale także portu serwera (domyślnie 8000), który w tym modelu jednak nie występował. Problemem okazał się brak portu serwera w rejestratorze, co utrudniało zdalny podgląd przez program komputerowy. Zalecano wymuszenie trybu IE w przeglądarce Edge dla poprawnego działania dodatku WebPlayer. Użytkownik próbował wyłączyć P2P i ręcznie dodać urządzenie, co spowodowało utratę podglądu na telefonie. Ostatecznie serwis urządzenia rozwiązał problem. Dyskusja podkreśliła ograniczenia sprzętu DVS i brak jasnej dokumentacji dotyczącej portów i konfiguracji zdalnego dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA