logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie sterować ryglem w domofonie Laskomet z unifonem LM-8/W-7?

animusek 20 Kwi 2024 01:08 474 3
REKLAMA
  • #1 21052324
    animusek
    Poziom 11  

Witam. Mam problem, z którym zwracam się do Państwa. Jest to problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić. Czy moglibyście pomóc mi znaleźć rozwiązanie, jak zdalnie otwierać elektryczny rygiel w drzwiach wejściowych do klatki schodowej w bloku? Zamontowany w budynku domofon jest produktem firmy Laskomet. Jest to cyfrowy domofon. Chcę spytać mądre głowy, czy istnieje możliwość podłączenia przewodem do aparatu odbiorczego „Unifon cyfrowy LM-8/W-7”, natynkowego przycisku wyjścia, zwalniania rygla „DANTOM JS-89”. Jeżeli istniałaby taka techniczna możliwość, to chciałabym za pomocą dodatkowego przycisku otwierać rygiel zamka drzwi wejściowych na klatkę schodową. Płytka drukowana unifonu z połączeniami i elementami elektronicznymi oraz przycisk zewnętrzny z zamontowanym na nim małym urządzeniem robotem, widoczne są na zdjęciach. Do chwilowego naciśnięcia klawisza ww. przycisku chciałabym zastosować urządzenie „Switch bot”. Chciałbym w ten sposób zdalnie uruchamiać ten przycisk za pomocą smartfona, Google Home, Aleksa. Czy można zastosować takie rozwiązanie z dodatkowym przyciskiem w moim obecnie używanym domofonie? Czy mój unifon pozwoli dodatkowym przyciskiem, po pojawieniu się sygnału dzwonka na otwarcie elektrycznego rygla? Czy rygiel zostanie otwarty pomimo niepodniesionej słuchawki? Będę wdzięczny za każdą propozycję rozwiązania mojego problemu.
    Załączniki:
    • Jak zdalnie sterować ryglem w domofonie Laskomet z unifonem LM-8/W-7? IMG_20230213_130514-22.png (4.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdalnie sterować ryglem w domofonie Laskomet z unifonem LM-8/W-7? IMG_20230213_1258393.jpg (3.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdalnie sterować ryglem w domofonie Laskomet z unifonem LM-8/W-7? Laskomex-cyfrowy-panel-domofonowy-cp2503r.jpg (431.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdalnie sterować ryglem w domofonie Laskomet z unifonem LM-8/W-7? switchbot-button-pusher_1000x.jpg (153.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21054194
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    Nie ma możliwości otwarcia rygla bez nawiązania połączenia.
    Są aparaty "24H" automatyczne otwierające drzwi po zadzwonieniu na nr. lokalu.
    (aparat PROEL z systemem biuro w nie będzie pracował)
  • REKLAMA
  • #3 21054861
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1216
    Tak prosto się nie uda. :)
    Tak jak napisał CYRUS2, najpierw trzeba odebrać połączenie, żeby otworzyć drzwi.
    Musisz zbudować układ z dwoma przekaźnikami. Po wykryciu sygnału dzwonienia, pierwszy przekaźnik zasymuluje działanie "widełek", czyli odebranie rozmowy. Po kilku sekundach drugi przekaźnik zewrze zaciski przycisku otwarcia. Dopiero wtedy centrala uruchomi elektrozaczep.
  • #4 21071549
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 185
    Ja więc przewrócę stolik (trochę późno, lecz dopiero wróciłem z urlopu) i odpowiem - są dwa rozwiązania tego problemu - oba nie idealne oraz nieco odmienne od wpinania się w unifon, ale zawsze coś:

1) Administrator musi aktywować funkcję gabinetu dla tego numeru (odpowiednia opcja w ustawieniach indywidualnych lokalu, jedynie administrator może je edytować) - wtedy odwieszenie słuchawki sprawi, że wybranie numeru unifonu na panelu pominie rozmowę i od razu aktywuje zaczep. Zapominamy o przyciskach, aleksach itd.

2) Podpinamy się radiolinią (lub ciągniemy druta z piwnicy) pod zaciski przycisku wyjścia od wewnątrz w centrali. Sterowanie zwarciem. Wtedy można dowolnie wyzwalać zaczep zwarciem poza rozmową i użyć do tego zwarcia dowolnej konstrukcji. Oczywiście - radiolinia musi mieć zasięg (a przewód 2-żyły zostać poprowadzony) a administrator lub/i inni lokatorzy muszą się na to zgodzić. Nie powinno to kolidować z już istniejącym przyciskiem wyjścia, o "podwójne otwieranie" się nie trzeba natomiast martwić, bo centrala sobie spokojnie zignoruje ewentualne dodatkowe impulsy wyzwalania.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
REKLAMA