logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć baterię termostatyczną Mora z króćcami 3/4?

woj2104 21 Kwi 2024 16:34 375 4
  • #1 21054304
    woj2104
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Termostatyczna bateria prysznicowa z dwoma króćcami gwintowanymi 3/4 cala. Witam wszystkich , mam problem i nie wiem jak to przyłączyć.
    Kilka lat temu przywiozłem ze Szwecji dwie fajne baterie termostatyczne firmy Mora . Mam bojler , więc zdadzą egzamin , problemy są w zasadzie dwa.
    Rozstaw przyłączy 160mm , to dałoby się załatwić konikami ale jak je podłączyć , z baterii wychodzą dwa sztywne króćce z gwintem zewnętrznym 3/4 , szkoda ,że nie spotkałem się z jakimiś śrubunkami mimośrodowymi. Dołączam zdjęcie baterii.
    Termostatyczna bateria firmy Mora z dwoma króćcami 3/4 cala na tle kartonu.
  • #2 21054324
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4599
    Można by spróbować odkręcić te końcówki , które są wkręcone do baterii, a dowiesz się, jaki gwint tam jest. Być może ze starej baterii przełożysz odpowiedni element, a wtedy pozostanie dopasować krzywki w ścianie.
    Dryga możliwość, to wyprowadzenie ze ściany półśrubunka z nakrętką pasująca do tych co masz w baterii, ale wtedy nie zastosujesz szyldów osłaniających połączenie ze ścianą , tak jak jest to powszechnie stosowne.
    Trzecia możliwość, to kupić baterię termostatyczną w sklepie, ale upewnij się, że w ścianie masz dojście ciepłej wody z lewej strony, bo inaczej bateria nie będzie działać
  • #3 21054873
    woj2104
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc ale króćce są na stale w baterii ( odlew ) , bez możliwości demontażu.
    Sprawa się , chyba, sama rozwiązała , bo żona już szuka w necie .
    A szkoda , bo wygląda super ale cóż była gratis , to i nie żal.
    A teraz trzeba wydać.
  • #4 21055058
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4599
    Nie wiem, Mora to chyba czeska firma była(jest?, ale króćce, to nie dał bym głowy, żeby były odlewane razem z korpusem. Jeszcze takich nie spotkałem. A zaglądałeś pod sitko w króćcu?
  • #5 21718358
    woj2104
    Poziom 13  
    Jedną wykorzystałem w kabinie prysznicowej na wsi. Drugiej w mieszkaniu nie wykorzystam , bo nie ma jak przyłączyć ( chyba , że zmienię wannę na kabinę) i zlikwiduję piecyk gazowy , na razie wspólnota nie planuje cieplej wody z kranu.
REKLAMA