logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć CD i magnetofon do korektora SH-GE70 i wzmacniacza SU-V900?

rpodciechowski 24 Kwi 2024 15:40 1953 7
REKLAMA
  • #1 21058440
    rpodciechowski
    Poziom 2  
    Witam serdecznie czy może ktoś mi pomóc w podłączeniu elementów wieży technics .
    Chciałbym aby dźwięk z CD i magnetofonu przechodził przez korektor graficzny .
    Wzmacniacz su -v900
    Korektor sh-ge70
    Magnetofon rs-tr 555
    Próbowałem to ogarnąć ale poległem. Chyba że nie ma sposobu podłączeniu obu elementów do korektora na raz bo jest za mało wyjść?
    I jeszcze jedno pytanie kupiłem convekter żeby podlaczyc telewizor pod wzmacniacz pod co podpiac żeby działało. W gorszym wzmacniaczu miałem wyjście aux a tu niema.
    Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Wieża Technics z różnymi komponentami audio Panel tylny sprzętu audio Technics z różnymi złączami. Tylny panel urządzenia audio z wyjściami RCA i optycznym
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21058574
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1129
    rpodciechowski napisał:
    Chyba że nie ma sposobu podłączeniu obu elementów do korektora na raz bo jest za mało wyjść?
    A co na to instrukcja?
    Mam Technics'a z korektorem (inne modele) i tam logika jest taka:
    - korektor podłączamy do wzmacniacza tam gdzie magnetofon (chyba lepiej do TAPE 2), podłączamy jego złącza LINE-IN, LINE-OUT
    - magnetofon i CD podłączamy do wzmacniacza
    - jak mamy drugi magnetofon to podłączmy do korektora (taki pomysł Technics aby nie tracić jednego wejścia magnetofonowego to dodano złącze magnetofonowe na korektorze)
    - na wzmacniaczu ustawiamy monitorowanie TAPE 2 - sygnał wybrany na wzmacniaczu trafia do TAPE 2 (normalnie aby nagrywał) w naszym wypadku do korektora a potem z niego wraca i ponieważ mamy włączony podsłuch/monitorowanie TAPE 2 to słyszymy sygnał po korektorze.
    - jak masz drugi magnetofon podłączony do korektora to trzeba coś ustawić na korektorze aby go posłuchać - tu kłaniają się instrukcje.

Myślę, że generalna koncepcja u Ciebie jest podobna - szukasz instrukcji, szczególnie wzmacniacza i korektora - tam będą obrazki jak to połączyć.
    Instrukcje nie gryzą :-).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21058614
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    A Przypadkiem złącze "adaptor" to nie jest właśnie do korektora?
  • Pomocny post
    #5 21058631
    stachu_l
    Poziom 38  
    kortyleski napisał:
    A Przypadkiem złącze "adaptor" to nie jest właśnie do korektora?
    Jest to prawdopodobne ale trzeba by zobaczyć instrukcję od wzmacniacza do czego zachęcam autora wątku. W moim wzmacniaczu nie ma takiego przyłącza i instrukcja korektora w wątku wspomnianym przez kolegę @pszczyna też pokazuje przyłączenie do wejścia TAPE wzmacniacza ale jak ten wzmacniacz ma dedykowane wejście to należy go użyć.
  • REKLAMA
  • #6 21058693
    rpodciechowski
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi . Długo szukałem tego wzmacniacza w takim stanie . Niestety kupiłem go bez instrukcji a w internecie chyba kiepsko szukałem , nic odnośnie podłączeń tego modelu nie znalazłem. Magnetofon gra przez korektor ale żeby jeszcze cd podlaczyc kombinowałem. Popróbuje tak jak koledzy podpowiadali . Jeszcze nie wiem gdzie podlaczyc ten konvekter od telewizora bo niema wyjścia aux. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 21058723
    stachu_l
    Poziom 38  
    rpodciechowski napisał:
    Niestety kupiłem go bez instrukcji a w internecie chyba kiepsko szukałem , nic odnośnie podłączeń tego modelu nie znalazłem.
    Tu jest co prawda serwisowa ale są obrazki co gdzie się przyłącza:
    https://www.opweb.de/polski/kompania/Technics/SU-V900
    Tak jak zasugerował kolega @kortyleski wejścia/wyjścia ADAPTOR są przeznaczone do podłączenia korektora a instrukcja wskazuje, że jest przycisk ADAPTOR który powoduje włączenia korektora w tor sygnałowy dla wszystkich innych urządzeń (poza wejściem Direct).

Wszystkie wejścia poza PHONO (dla gramofonu) i DIRECT mają ten sam poziom sygnału więc podłącz TV tam gdzie nie masz nic innego - TAPE2 (bo jeden masz) albo DAT (chyba nie masz cyfrowego magnetofonu).
  • #8 21058744
    rpodciechowski
    Poziom 2  
    Ooooo Super dziękuję Ci bardzo za pomoc . Jutro będę próbował podłączyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu sprzętu audio Technics, w tym wzmacniacza SU-V900, korektora SH-GE70 oraz magnetofonu RS-TR 555, aby dźwięk z CD i magnetofonu przechodził przez korektor. Odpowiedzi sugerują podłączenie korektora do wzmacniacza w miejscu przeznaczonym dla magnetofonu (TAPE 2), a następnie podłączenie magnetofonu i CD do wzmacniacza. Wskazówki dotyczą również użycia złącza ADAPTOR do podłączenia korektora oraz podłączenia telewizora do wzmacniacza, sugerując użycie wejścia TAPE2 lub DAT. Użytkownik dziękuje za pomoc i planuje spróbować podanych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA