logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny SATA 2,5 na USB 2.0 nie wykrywany przez system

kurio1 26 Kwi 2024 17:19 636 12
  • #1 21061320
    kurio1
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam

Wczoraj podłączyłem do USB w PC dysk zewnętrzny (taki jak w tytule), który nie używałem wiele razy, gdyż służy tylko jako przenośny magazyn na pliki i fotki, gdyż chciałem dograć nowe pliki i wszystko było OK. Może zrobiłem żle, ale przed wgraniem (dysk już był używany) sformatowałem go z pod systemy WIndows 10 i wgrałem ok 50 GB różnego rodzaju plików i zdjęć, które po wgraniu sprawdziłem czy "chodzą' i z T. Commmandera jak i z systemu i wszystko działało OK.

Dzisiaj podpiąłem ten dysk w USB i system go nie widzi wcale!!!, choć czuć w dłoni, że dysk chodzi a kontrolka się świeci. (Załączam foto)

Zdjęcie zewnętrznego dysku podłączonego do przedniego panelu komputera stacjonarnego.
    Rozmazane zdjęcie zewnętrznego dysku twardego 2.5'' w obudowie USB 2.0, trzymanego w ręce.

Przekładałem na wszystkie gniazda USB jakie mam w PC ale dalej to samo.

Używałem też programy, które przed formatowaniem wczoraj go widziału:

USB Repair, EaseUS Partition Master, CrystalDiskInfo, oraz też opcję z systemu: Komputer/ Zarządzaj/Zarządzaj dyskami ale dzisiaj go nie widać....

Czy padł czy też można coś zrobić by go było widać w systemie?
  • #2 21061335
    mustang1968tom
    Poziom 4  
    Możliwe że wina przejściówki... Obudowa rozbieralna? Jeśli tak, wyjmij dysk i podłącz bezpośrednio pod SATA na płycie głównej (jeśli oczywiście masz jakiś kabel SATA którego możesz użyć, albo np drugi dysk też na sata, po prostu podmienić)
  • #3 21061348
    kurio1
    Poziom 11  
    Jak zrozumieć, że winna może być przejściówka? On ma oryginalny kabel z 2 stronną wtyczką na USB. Te gniazda działają bo pendrive działa na nich.

Sądzę, że wszystko narobiło formatowanie na NTFS z pod systemu.
    Jaka obudowa rozbieralna? Kompa czy dysku? Nie mam kabelka SATA
  • #4 21061373
    mustang1968tom
    Poziom 4  
    Obudowa dysku zewnętrznego ma w środku przejściówkę, pcb z mikrokontrolerem gdzie z jednej strony jest złącze SATA a z drugiej USB. Ta płytka mogła po prostu "paść" ze starości. Elektronika nie jest wieczna ;) (dosłownie miesiąc temu miałem taką sytuację, dysk sprawny a pcb w obudowie dysku zewnętrznego martwe). I moje pytanie czy da się ten dysk wyjąć z tej obudowy nie uszkadzając jej (np przez odkręcenie śrubek i wysunięcie dysku)Jeśli udałoby się wyjąć ten dysk zewnętrzny którego nie wykrywa z obudowy, i jeśli w Pana komputerze jest jeszcze dysk inny niż systemowy, na SATA, proszę je podmienić miejscami i powiedzieć czy wtedy widać dysk
  • #5 21061384
    kurio1
    Poziom 11  
    Po 1 sze ten dysk jest właściwie nowy i był używany tylko 2 razy.

Po 2 gie nie da rady go rozebrać.

Po 3 cie pobawię się jeszcze nim trochę i jak nic to poleci do kosza na śmieci.

Po prostu przypomniałem sobie o nim i chciałem go jakoś wykorzystać jako magazyn przenośny z softem.

Kilka dni temu kupiłem pendrive o poj. 1 TB i on mi zastąpi go jako magazyn.
  • #6 21061407
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    kurio1 napisał:
    Po 2 gie nie da rady go rozebrać.

Oczywiście, że się da to tylko obudowa zewnętrzna EC typu generic z dyskiem SATA w środku.

Typu jak ta:
    https://allegro.pl/oferta/obudowa-dysku-sata-...a-dysk-hdd-aluminiowa-czarna-etui-15284626556

I sprawa na przyszłość dysków w takich obudowach nie podpina się do przednich gniazd USB (bo są na cienkich kabelkach podpięte od wewnątrz do płyty), ani innych na kablach/przedłużaczach, tylko bezpośrednio do płyty głównej = z tyłu.
  • #7 21062273
    13d4
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    >>21061320 Czy próbowałeś podpiąć do tylnych wejść usb?
  • #8 21064074
    kurio1
    Poziom 11  
    Cały czas podpinam z tyłu, a to podpięcie go z przodu jest tylko do załączonego zdjęcie aby pokazać, że dioda świeci (czuć po dotknięciu, że obraca się w środku)
  • #9 21064219
    artaa
    Poziom 43  
    Jeśli czuć ze się kręci to dobrze,
    musisz wyjąć i podłączyć inną sprawną kieszenią USB albo bezpośrednio SATA do stacjonarnego PC.
  • #10 21064538
    kurio1
    Poziom 11  
    Znam się na programach ale na sprzęcie słabo...

Co znaczy: "ą sprawną kieszenią USB"? Podłączałem go już we wszystkie gniazda z tyłu.

Metalowa kieszeń zewnętrzna na dysk 2.5”, podłączona kablem USB 2.0.

Ne opłaca mi się wybebeszać kompa aby go podpinać bezpośrednio od razu do SATA, bo trzeba go rozebrać a potem co? Trzeba mieć kabel itp.Dodam tylko, że próbowałem też na Windows XP oraz na Linuxie UBUNTU, które mam zainstalowane w VMware Workstation 17 Player i nie widać go.

W zasadzie mogę się bez niego obyć ale ciekawi mnie tylko dlaczego przestał być widoczny zaraz po formacie w NTFS i wgraniu plików, jak działał dobrze.
  • #11 21064596
    artaa
    Poziom 43  
    Inną sprawną kieszenią,
    np taką z linku który dałem...
  • #12 21065791
    kurio1
    Poziom 11  
    Sprawa rozwiązana!

Nie potrzeba jakiejś "innej" kieszeni, do której nie ma linku (chyba żem ślepy:)), bo oprócz kabelka z dwoma końcówkami na USB wszystko jest ok!

Po prostu przyczyną było to, że w kabelku jedna z żył gdzieś musi być przerwana i nie ma styku!

Jak się go dobrze skręci i przytrzyma w tej pozycji jak łączy to działa. Trzeba po
    prostu kupić nowy kabelek.

Działa i z przodu na wejściu USB jak i z tyłu kompa.

Dziękuję za rady ale przyczyna była prosta jak to zwykle bywa i błąd sam wyskoczył nieprzewidywalnie jak już miałem ten dysk połamać (dużo miał danych) i wywalić na śmietnik, ale coś mnie tknęło aby pokręcić kabelkiem.

O tak na marginesie....
    Kilka osób tu pisało doradzając ale nikt nie wspomniał, że często się zdarza jak program antywirus może też blokować pendrive...
  • #13 21065793
    kurio1
    Poziom 11  
    Nie styka jedna z żył w kabelku USB. Jak się skręci kabelek to łączy.

P.S

Na koniec chcę dodać, że ten dysk nowy i tak działał od dnia kiedy go dostałem. Niestety, po otwarciu paczuszki z przesyłką wywaliłem opakowanie do śmieci razem z paragonem, więc nie mogłem złożyć reklamacji na ten dysk.
    Dysk leżał z rok w szufladzie, aż mnie coś pokusiło aby go jeszcze raz sprawdzić dlatego poruszyłem temat.

Kto by przypuszczał, że kabelek USB będzie tak fiksował i tylko dzięki (nie wiem komu...) wyszła ta usterka.
    Kupiłem nowy kabelek USB-USB i dysk pracuje jak szalony, zapisując i otwierając wszystkie znajdujące się na nim pliki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dyskiem zewnętrznym SATA 2,5 na USB 2.0, który nie był wykrywany przez system po sformatowaniu na NTFS i wgraniu plików. Pomimo działania diody i odczuwalnego obrotu dysku, system go nie rozpoznawał. Użytkownik próbował różnych portów USB oraz systemów operacyjnych (Windows XP, Linux Ubuntu) bez skutku. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przejściówki USB, a także podłączenie dysku bezpośrednio do płyty głównej za pomocą kabla SATA. Ostatecznie problem rozwiązano, gdy okazało się, że uszkodzony był kabel USB, co powodowało brak kontaktu. Po wymianie kabla dysk zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA