logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TRILUX TAP 2331 - brak obrazu, pozioma kreska, napięcia TDA8350 i TDA8376

Jacek M 05 Gru 2005 16:54 1148 5
REKLAMA
  • #1 2056218
    Jacek M
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Mam problem z telewizorem TRILUX TAP 2331 (wersja stereo z PIP i TXT): jest dźwięk – reaguje na pilota zmienia kanały – ale zamiast obrazu jest po środku ekranu pozioma kreska grubości ok. 2mm (tak jakby ściśnięty do tych 2 mm obraz). Napięcie dochodzące do TDA8350 VDRIVE 1 i 2 ok. 5V zamiast 2 z „groszami” jak mam na schemacie :( no i oczywiście dziwne napięcie na nóżce 9 – ok. 0,7V zamiast 7. sygnał SSC ze scalaka TDA8376 – 0,7V.
    Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki – nie jestem zbyt mocny w naprawie telewizorków (a dokładniej boję się ich ;). Ale żona męczy :D a może to okazja na wymianę na nowszy model (mam na myśli telewizor :D).
    Pozdrawiam
    Jack
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2056554
    Sylves_ter
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Cześć przyjacielu. słuchaj najpierw powinienes zacząć od pomiaruc napieć zasilających ten układ odchylania. jeśli nie wiesz za bardzo na którychv nożkach mają one być to dokładnie zobacz to na schemacie ( jeśli go oczywiście masz). na nózce 8. powinno być jakieś 35V i jeszcze na takiej innej 15V. w każdym razie jeśli nie masz tych napięć to sprawdź dlaczego, zasilanie dochodzi z trafa wysokiego!!!!. przez oproy zabezpieczające. Jeśli są napięcia to kup nowy!! tda 8350 wymień kondensator elektrolityczny o wartości 100µF który się znajduje w pobliżu układu, i zobaczysz!!! co się stanie. załączam Ci jeszcze opis tego układu TDA8350 w załaczniku. to działaj kolego. pozdrawiam Sylwek.[/i]
    Załączniki:
    • datasheet.pdf (115.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2056705
    Jacek M
    Poziom 13  
    Witaj
    Zapomniałem napisać napięcie zasilające - sprawdziłem – jest ok. na nóżce 8 ~35V a na 4 ~15V. Jutro zakupie układ i podmienię (jak znalazłem w necie to koszt rzędu 10zł – warto zaryzykować).
    Dodam że telewizor jeszcze kiedyś w czasie gwarancji był naprawiany w serwisie i sądząc po śladach (chyba zdrowo „zmęczony” gościo lutował :D ) to był on wymieniany.
    Pozdrawiam
    Jack
  • REKLAMA
  • #4 2059950
    Jacek M
    Poziom 13  
    Witam
    Sprawa rozwiązana – wymiana TDA8350 pomogła wymieniłem dodatkowo 2 kondensatory 100uF C702 i C701 oraz wyglądający podejrzenie 4,7uF C414. Sprawdziłem wyrywkowo (bo mi się więcej nie chciało ;) ) napięcia – wszystkie zgodnie ze schematem (z elektody). Telewizor działa – mam nadzieję że to było tylko to – zresztą czas pokarze :)
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Jack
  • REKLAMA
  • #6 2260983
    Jacek M
    Poziom 13  
    Witam
    Przepraszam za opieszałość :(.
    Jak powyżej pisałem powyżej opisana wymiana elementów pomogła - telewizor działa do dzisiaj doskonale.
    Myślę że temat można zamknąć.
    Pozdrawiam
    Jack
REKLAMA