Cześć może się wypowiecie ktory AP jest najlepszy.(sieć 2,4GHz)
Biorąc po uwage nastepujace względy:
1) Cenna do 400zł
2) Niezawodność nie może się co chwila wieszać ani nawet co 48h no raz na tydzień ok zgodze się ale wole nie
3) Musi obsłużyć do 20 klijentów
4) Obsługuje Radiusa
No i mam drugie pytanko niechce zakładać drugiego wątku
Jakie karty dla klijentów komputerów stacjonarnych wybrać ? A może lepiej dać im jakieś słabsze AP i postawić je im na oknach ?
Serwer bym wyposarzył w antene sektorową (nie wiem jaką) a klijentów w panelówke (wolałbym tego uniknąć lepiej żeby chodziło na standardowych) średnia odległość okna od kompa to jest 4 metry wiec pewnie u nie których nie bedzie sygnału w mieszkanku. (odległość miedzy blokami to ok 100m)
A co z kartami pod USB czy lepiej już pod stare poczciwe PCI
A jeszcze skąd najlepiej brac antenki z jagi.pl ???
A jak jest podczas opadów śniegu sygnał bardzo może padać a liście na drzewach mogą przeszkadzać(1 osoba jest tak umieszczona)
SORKI za tyle pytań w jednym wątku ale chyba nie ma sensu zakładać kilku wątków
Proszę o odpowiedzi na podstawie swoich doświadczeń.
Dzięki wielkie za odpowiedź
Biorąc po uwage nastepujace względy:
1) Cenna do 400zł
2) Niezawodność nie może się co chwila wieszać ani nawet co 48h no raz na tydzień ok zgodze się ale wole nie
3) Musi obsłużyć do 20 klijentów
4) Obsługuje Radiusa
No i mam drugie pytanko niechce zakładać drugiego wątku
Jakie karty dla klijentów komputerów stacjonarnych wybrać ? A może lepiej dać im jakieś słabsze AP i postawić je im na oknach ?
Serwer bym wyposarzył w antene sektorową (nie wiem jaką) a klijentów w panelówke (wolałbym tego uniknąć lepiej żeby chodziło na standardowych) średnia odległość okna od kompa to jest 4 metry wiec pewnie u nie których nie bedzie sygnału w mieszkanku. (odległość miedzy blokami to ok 100m)
A co z kartami pod USB czy lepiej już pod stare poczciwe PCI
A jeszcze skąd najlepiej brac antenki z jagi.pl ???
A jak jest podczas opadów śniegu sygnał bardzo może padać a liście na drzewach mogą przeszkadzać(1 osoba jest tak umieszczona)
SORKI za tyle pytań w jednym wątku ale chyba nie ma sensu zakładać kilku wątków
Proszę o odpowiedzi na podstawie swoich doświadczeń.
Dzięki wielkie za odpowiedź