logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikrokontroler jest używany w kluczyku samochodowym? Dlaczego zużycie energii jest tak niskie?

qeetam 13 Maj 2024 08:28 978 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21080252
    qeetam
    Poziom 1  

Hello, nasz kluczyk samochodowy był używany przez 8 lat i nadal działa. Dlaczego zużycie energii w trybie czuwania jest tak niskie? Ogólnie rzecz biorąc, jeśli prąd w trybie czuwania wynosi 1 lub 2uA, może być używany przez 2 lub 3 lata. Jaki rodzaj MCU jest używany w kluczyku samochodowym, aby osiągnąć tak niski prąd uśpienia? Nie używasz MCU? Lub nacisnąć przełącznik, aby włączyć zasilanie? Chcę stworzyć bezprzewodowy pilot zdalnego sterowania podobny do kluczyka samochodowego. Czy ktoś może polecić, jakiego układu użyć?
  • REKLAMA
  • #2 21080749
    mati12_14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Możesz podać więcej informacji na temat jakiego kluczyka mówimy? Kluczyki od różnych samochodów używają różnych MCU. W przypadku kluczyka od Passata B5 FL mam wbudowany M44C890E od ATMEL'a (pobór w trybie uśpienia to <1uA)
  • REKLAMA
  • #3 21080823
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Współczesne MCU pobierają w trybie uśpienia <<400nA. A najprościej po prostu je fizycznie rozłączyć, wtedy pobierają prąd tylko, kiedy naciskasz przycisk.
  • REKLAMA
  • #4 21081417
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    tmf napisał:
    Współczesne MCU pobierają w trybie uśpienia <<400nA. A najprościej po prostu je fizycznie rozłączyć, wtedy pobierają prąd tylko, kiedy naciskasz przycisk.

I to jest najlepsza metoda jak ten kluczyk nie musi niczego robić w "tle". MCU przy tak prostej aplikacji uruchamia się praktycznie od razu (przynajmniej z punktu widzenia człowieka).

Do tego warto dodać "Push button on/off controller" taki jak np MAX161xx . Niektóre z nich pobierają nawet < 10nA
  • #5 21110011
    abant
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    >>21080823
    Współczesne nie jest tu najbardziej znaczącym wyróżnikiem.
    PIC24F16KA101 (prawie 20 letni staruszek) miał tryby uśpienia, w których pobierał typowo 10 nA.
    Mam na nim + TMP102 + RFM75 zrobiony bezprzewodowy zaokienny czujnik temperatury,
    Działa od 2016 na jednej baterii litowej 2/3A wysyłając pakiet danych co minutę.
    Nie wiem w jakiej bateria jest kondycji, ale dalej działa.
REKLAMA