Mam kierownicę Tracer Roadster 4w1. Próbuję na komputerze grać, ale mam problem. Wykrywa pedały jako przyciski, przez co wciskając lekko pedał od razu jest full gaz. Wie ktoś, jak to naprawić?
mam kierownice tracer roadster 4w1 prubuje na komputerze grać ale mam problem, wykrywa pedały jako przyciski przez co wciskając lekko pedał od razu jest full
gaz wie ktoś jak to naprawić?
Witaj!
Problem, który opisujesz, związany z tym, że pedały w Twojej kierownicy Tracer Roadster 4w1 są wykrywane jako przyciski, zamiast jako osie, jest dość powszechnym problemem w świecie kontrolerów do gier. Może to być spowodowane różnymi rzeczami, więc przejdźmy krok po kroku przez potencjalne rozwiązania.
Krok 1: Sprawdź sterowniki Pierwszym krokiem jest sprawdzenie, czy masz zainstalowane najnowsze sterowniki dla Twojej kierownicy. Oto jak to zrobić: 1. Odwiedź stronę internetową producenta Tracer. 2. Poszukaj sekcji wsparcia lub pobierania i znajdź model "Roadster 4w1". 3. Pobierz i zainstaluj najnowsze sterowniki dostępne dla Twojego systemu operacyjnego.
Krok 2: Konfiguracja w ustawieniach gry Sprawdź ustawienia gry, w której występuje problem. Czasami gry mają oddzielne ustawienia dla konfiguracji kontrolerów, gdzie możesz ustawić pedały jako osie zamiast przycisków. Przejrzyj te ustawienia i zobacz, czy można tam coś dostosować.
Krok 3: Sprawdź kalibrację w systemie Windows Jeśli sterowniki są aktualne, a ustawienia gry nie pomogły, sprawdź kalibrację urządzenia w systemie Windows: 1. Otwórz Panel Sterowania. 2. Przejdź do "Sprzęt i dźwięk" > "Urządzenia i drukarki". 3. Znajdź swoją kierownicę na liście, kliknij na nią prawym przyciskiem myszy i wybierz "Właściwości". 4. W zakładce "Ustawienia kontrolera" lub podobnej, znajdź opcję kalibracji i postępuj zgodnie z instrukcjami.
Krok 4: Użyj zewnętrznego oprogramowania Jeśli powyższe kroki nie rozwiążą problemu, możesz spróbować użyć zewnętrznego oprogramowania do mapowania kontrolerów, takiego jak vJoy czy JoyToKey. Te narzędzia pozwalają na bardziej szczegółowe mapowanie funkcji kontrolera, w tym przypisanie osi do pedałów.
Krok 5: Sprawdź sprzęt Jeżeli żadne z rozwiązań programowych nie pomogą, możliwe, że problem leży po stronie sprzętowej. Sprawdź, czy kierownica nie jest uszkodzona fizycznie (np. złącza, kable).
Podsumowanie Podążając za tymi krokami, powinieneś być w stanie zdiagnozować i potencjalnie rozwiązać problem z pedałami w Twojej kierownicy Tracer Roadster 4w1. Jeżeli jednak problem będzie nadal występował, może być konieczne skontaktowanie się z wsparciem technicznym Tracer lub rozważenie serwisowania urządzenia.
Mam nadzieję, że uda Ci się szybko rozwiązać ten problem! Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania lub potrzebował dodatkowej pomocy, daj znać!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.